Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic belengette a visszavonulását, de jelezte is, hogy készül a visszavágásra

Kálmán Laci

Frissítve 28/01/2024 - 19:40 GMT+1

Ez az Australian Open most kivételesen nem Novak Djokovicról szólt, a korábbi tízszeres bajnok világelső ugyanis életében először elődöntőt bukott az év első Grand Slam-tornáján. A szerb azonban nem csak a teniszéről híres, hanem arról is, hogy sok olyat mond, amire az ember felkapja a fejét. Ezúttal elég volt csak összerakni, amit a nemzetközi és amit a szerb sajtónak nyilatkozott.

A világelső búcsúztatásával és fantasztikus játékkal jutott döntőbe Jannik Sinner Melbourne-ben

Az általa elmondottakból extrém esetben az is következhet, hogy a Jannik Sinner elleni volt élete utolsó meccse az Australian Openen.
Novak Djokovic saját bevallása szerint is élete egyik, ha nem a legrosszabb meccsét játszotta a Jannik Sinner elleni elődöntőben. Elmondása szerint az első két szettben semmit sem csinált jól, és bár utána valamelyest feljavult, a fiatal olasz leteniszezte őt a pályáról.
Az Eurosport szakértői is elismerték, hogy Djokovic egyértelműen alulteljesített. Boris Becker azt mondta, hogy „Novak elképesztően gyengén játszott, ráadásul Sinner esélyt sem hagyott neki”. Justine Henin pedig azt emelte ki, hogy „az volt a meglepő, hogy nem tudott reagálni az ellenfele játékára.”
A szakértők közül többen arra is felfigyeltek, és bevalljuk, nekünk is szemet szúrt, hogy Djokovic mennyire nyugodtan vette tudomásul a vereségét. Becker szerint ennek az állhat a hátterében, hogy felismerte, ez bizony nem az ő Australian Openje volt.
Szó se róla, szinte valamennyi meccsén küszködött, hol jobban, hol kevésbé. Voltak tehát előjelei ennek a vereségnek, utólag okoskodhatunk, hogy érezhető meg sejthető volt, valahogy azonban mégis nehezen tudtuk elképzelni, hogy őt az AO ezen fázisában meg lehessen verni. De aztán, mint kiderült, meg lehetett.
Egy ilyen, eléggé látványos vereség után az ember óhatatlanul is elgondolkodik, hogy ennek milyen jelentősége lehet Djokovic pályafutására nézve. Hisz egyfelől jelezhet valamit, hogy Wimbledonban is egy fiatal, Carlos Alcaraz verte. Másfelől viszont tudjuk, a szerb az ilyesmiből általában erőt merít, motivációt csihol magának, és kegyetlenül visszavág. Ahogy tette például a tavalyi US Openen.
picture

Novak Djokovic, Australian Open 2024

Fotó: Getty Images

Érdemes persze nemcsak a mérkőzésen látottakat, hanem a sajtótájékoztatón hallottakat is figyelembe venni. Ez még úgy is igaz, hogy tudjuk, óvatosan kell bánni a játékosok meccs utáni nyilatkozataival, hisz még a küzdelem hatása alatt vannak, és ilyenkor mondhatnak esetleg olyat is, amit később megbánnak.
„Most egy kicsit forrófejű vagyok még, a meccs hatása alatt vagyok. Nehéz ilyenkor megalapozottan reflektálni a történtekre” – ismerte el rutinosan maga Djokovic is.
Ismerjük a szerbet, tudjuk, mennyire vérprofi a nyilatkozatokban is. Most azonban, hogy még a vereség okozta sokk hatása alatt volt, valószínűleg nem gondolta úgy át a mondandóját, ahogy szokta. Pont ezért érdemes talán alaposabban megnézni, hogy miről is beszélt a sajtótájékoztatón. Ha esetleg kevésbé kontrollálta a szavait, olyasmi is kicsúszhatott a száján, amit nem biztos, hogy el akart mondani, vagy nem biztos, hogy így akart elmondani.
„Komoly reményeim vannak még erre a szezonra. Nem gondolom, hogy ez lenne a vég kezdete.”
Ez a két mondat, főleg a második, egyértelműen azt sugallja, hogy senki ne kezdje őt temetni, vissza fog térni, vissza fog vágni. Azt üzeni, amit már sokszor, sok nagy játékosról elmondtunk, hogy egy nagy bajnokot sosem szabad leírni.
Igen ám, de elhangzott egy másik fontos mondat is.
Csak remélem, hogy lesz esélyem visszatérni, és legalább még egy alkalommal átélhetem ezeket az érzéseket.
Csak reméli? Hogyhogy csak reméli? Ez a mondat korábban úgy hangzott volna, hogy ’Jövőre visszatérek!’. Pont. Vagy inkább felkiáltójel. Nem biztos, hogy szándékoltan, de Djokovic itt arra célozhatott, hogy nem kizárt, hogy a szezon végén befejezi.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Főleg, ha ehhez hozzávesszük az előbbi idézet elejét, amikor azt mondta, hogy komoly tervei vannak még erre a szezonra. Még erre a szezonra.
Ha pedig megnézzük, mit mondott nem sokkal később a szerb sajtónak, akkor a visszavonulás – valószínűleg nem tudatos - belengetése még konkrétabbnak tűnik.
„Úgy döntöttem, ezt az egész évet a GS-eknek és az olimpiának szentelem. Meglátjuk, változik-e valami. Az életemnek és a karrieremnek a mostani fázisában meglepő döntések inkább előfordulhatnak, mint húsz évvel ezelőtt.”
Nem állítjuk, hogy Djokovic a szezon végén visszavonul. Egyszerűen csak azt mondjuk, hogy célzott rá.
Talán nem tudatosan, de attól még célzott rá.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés