Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic szerint ez még nem a vég kezdete, Sinner végig készült a szerb feltámadására

Kálmán Laci

Frissítve 26/01/2024 - 10:51 GMT+1

Jannik Sinner csodálatos tenisszel, négy játszmában győzte le a tízszeres bajnok világelső Novak Djokovicot az Ausztralian Open első elődöntőjében. A fiatal olasz szenzációsan kezdett, és számottevő hullámvölgy nélkül hozta le élete eddigi talán legfontosabb mérkőzését. A szerb lassan pörgött fel, és tartósan nem is tudta hozni azt a színvonalat, ami a győzelemhez kellett volna.

Sinner olyat tett, amit még senki: Djokovicot legyőzve döntős az Ausztrál Openen

Jannik Sinner erejét és fölényét jól mutatja, hogy a világ talán legjobb fogadójaként ismert Novak Djokovic még breaklabdáig sem jutott el ellene az egész meccsen.
„Földöntúli tenisz" – Így fogalmazott Szántó Petra valamikor a harmadik szettben, amikor az olasz játékát jellemezte. Ez a jelző még úgy is bőven megállja a helyét, hogy azt a játszmát végül Djokovic nyerte. De nézzük az elejétől.
Az első játszmában a higgadtan és élesen kezdő Sinner állva hagyta a lassan teniszező, de még úgy is sokat hibázó Djokovicot. Erre sem nagyon számítottunk, arra azonban még kevésbé, hogy a játék képe a második szettben sem változik egy jottányit sem. Az olasz hengerelt, a szerb pedig mintha a pályán sem lett volna.
A harmadik játszmában Djokovic elérte az üzemi hőfokot, és kiegyenlítetté tette a játék képét, ami az eredményben is megmutatkozott. Rövidítésig mentek, ahol Sinnernek mérkőzéslabdája is volt, igaz, fogadóként. Az olasz azonban tenyerest rontott, Djokovic pedig onnan lezárta a meccset, és szépített.
A negyedik játszmában ismét Sinner dominált, a szerb nem tudott tartósan azon a színvonalon teniszezni, ami az egyenlítéshez, és az esetleges győzelemhez kellett volna, miközben az olasz szinte hullámvölgyek nélkül játszott. Sinner végül négyben megoldotta, úgyhogy készülhet élete első Grand Slam-döntőjére.
„Nagyon kemény meccs volt. Jól kezdtem, ő pedig nagyon sokat hibázott” – mondta Sinner a mérkőzés utáni interjúban. „Két szettig nem érezte jól magát a pályán. A harmadik szoros volt, a végén elhibáztam a meccslabdát. Ilyen a tenisz. A közönség is fantasztikus volt.”
„Nagyon készültem erre a mérkőzésre. Nagy kihívás egy ilyen nagy bajnok ellen játszani, akitől tanulhatok. Most végig tudtam vinni azt a folyamatot, ami a győzelemhez kellett, amiért hálás vagyok.”
picture

A világelső búcsúztatásával és fantasztikus játékkal jutott döntőbe Jannik Sinner Melbourne-ben

Jim Courier kérdezte az olaszt arról, hogy mi olyan jó az ő játékban, ami gondot okozott Djokovicnak, aki így életében először elődöntőt bukott Melbourne-ben.
„Szerintem hasonló a játékstílusunk Novakkal. Minél több labdát meg kell játszanunk, de nem akarom az összes taktikai elemet felfedni. Játszunk mi még néhány nagy meccset, de ez most különleges volt.”
„Amikor 17 voltam, az edzőm megkérdezte őt, miben fejlődhetnék” – mondta Sinner arra a kérdésre, amely Djokovic fiatalokkal szembeni segítőkészségét dicsérte. „Ő azt mondta, hogy többet válthatnék irányt, és a szervámon is javítanom kell. Meg persze volt még nagyon sok minden.”
„Elhiszem most már, hogy a legjobbak ellen is versenyképes lehetek. Ez lesz az első GS-döntőm, izgatottan várom. Meg fogom nézni Medvedev és Zverev meccsét, hisz nagy teniszrajongó vagyok magam is. Jó meccs lehet, Sascha visszatért és Daniil is jól játszik. Én nyugodt lehetek már, hisz ott vagyok a döntőben.”
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Djokovicot arról kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy hogyan tudja kezelni az olyan helyezeteket, amikor annyira mélyen van, mint most az első két szett után.
„Először is gratulálok Janniknak. Teljesen megérdemelten van ott a döntőben, teljesen lejátszott ma a pályáról” – kezdte Djokovic. „A saját magam színvonala sokkolt igazából. Semmi sem volt, amit jól csináltam volna az első két játszmában. Nem emlékszem, hogy GS-meccsen valaha is ennyire rosszul játszottam volna. Elismerés persze Janniknak, hisz mindenben jobb volt, mint én.”
„Harcoltam, próbáltam emelni a színvonalat. Játszottam egy jó rövidítést, de aztán a negyedik szettben megint volt egy rossz game, amit elvesztettem széllel szemben.”
„Az egész tornán elmaradtam a legjobbamtól. Talán csak Mannarino ellen voltam elégedett magammal. Az mindenképp meglepett, hogy ennyire rosszul kezdtem. Az elődöntő persze nem rossz, de én mindig a legjobbat várom magamtól.”
picture

"Ma teljesen átgázolt rajtam" - Djokovicot sokkolta a saját játékának színvonala

Djokovicot szembesítették azzal, hogy ez volt élete első GS-meccse, ahol még csak breaklabdáig sem jutott el.
„Ez sok mindent elmond. Nagyon pontosan adogatott, és nagyon jól megtámogatta a szerváit a következő ütéssel. Nem vagyok elégedett a ritörnjeimmel, de a tenyeresemmel és a fonákommal sem. Ő viszont egy hibátlan meccset játszott.”
Djokovicot kérdezték a következő Grand Slamről, a Roland Garrosról is.
„Ha Nadal játszani fog, ő lesz a favorit. De jó lehet Alcaraz és Sinner is. Persze addig van még néhány hónap.”
„Hogy miben javult Jannik? Mindkét oldalról nagyon jól üti a labdát, gyorsan játszik és nagyon agresszív. Az adogatása is sokkal jobb, nagyon jól célozza a sarkokat, ráadásul erősebbek is a szervái. A mozgása is jobb úgy összességében, és erősebb mentálisan. Nagyon jó csapata van, Darren Cahill egy igazán rutinos edző mellette.”
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Az egyik kérdés az életkorára, az öregedésre is célzott, Djokovic úgy érzi, ez még nincs benne a pakliban.
„Komoly reményeim vannak még erre a szezonra. Nem gondolom, hogy ez lenne a vég kezdete.”
Következett Sinner, akitől azt kérdezték először, hogy más volt-e úgy játszani Novak ellen, hogy tavaly kétszer is legyőzte őt a szezon végén.
„Természetesen sokkal jobb érzés, ha már tudod, hogy le tudsz győzni valakit” – kezdte Sinner. „Nagy dolog volt a számomra, hogy háromszor is játszhattam ellene tavaly év végén. A GS persze mentálisan is más, más a játékterv is, de örülök, hogy ma minden jól működött.”
Felmerült, hogy miért lehet, hogy Alcaraz, Rune és ő sikeresebbek a nagyok ellen, mint a korábbi generációk.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

„Talán jobban hiszünk magunkban, ami rengeteget számít. Próbálunk javulni mindenben, amiben csak lehet, ez is sokat jelent, és úgy tűnik, sikerült is előrelépnünk.”
Sinner nagyon higgadt volt végig a meccsen, még akkor sem ünnepelt látványosan, amikor lezárta a meccset.
„Egyrészt hatalmas dolog Novakot legyőzni, főleg itt, másrészt viszont még nincs vége a tornának. Vasárnap lesz a döntő, ott teljesen más érzelmek lesznek. Nem nyertem meg a tornát, szóval ez lehet a háttérben.”
A kihagyott mérkőzéslabda is téma volt természetesen.
„Ez nem könnyű, hisz közel voltam. De leültem, és tudatosítottam az eredményt magamban, ami megnyugtatott, utána pedig próbáltam újra magas színvonalon kezdeni a szettet. Koncentráltam, hoztam a szervámat, aztán amikor lebreakeltem, az nagyon jó érzése volt. Boldog vagyok, hogy le tudtam zárni a meccset.”
„Láttam az első két szettben, hogy nem játszik igazán jól, úgyhogy én próbáltam tartani az intenzitást. És mivel róla van szó, a világelsőről, készen kellett állnom arra, hogy bármikor változhatnak a dolgok.”
Kérdezték a türelemről, hogy mindig hangsúlyozta, mennyire fontos a folyamat, amin keresztül kell mennie.
„A türelem a legnagyobb ellenséged. Ha ugyanis rohansz, lehet, hogy kihagysz néhány fontos lépést, amivel jobb játékos is lehetnél. A folyamat még tart, van még miben javulnom. De tényleg nem könnyű a türelem, gyakorolni kell.”
És a mester?
„Darren mindig nagyon nyugodt. Ma reggel is az volt. Ilyenkor általános dolgokról dumálunk, nem feltétlenül teniszről. aztán 20 perccel a meccs előtt átbeszéljük a taktikát, hogy mire, hogyan kellene reagálni."
picture

Jannik Sinner.

Fotó: Getty Images

Elképesztő statisztika. Alcaraz 2195 nappal azután verte Djokovicot Wimbledonban, hogy a szerb legutóbb kikapott ott. Sinner szintén pont ugyanennyi nappal később verte őt Melbourne-ben.
„Hogy ez megvolt-e írva valahol? Nem tudom.”
És hogy meglehet-e az első GS?
„Nyugodt vagyok. Tudom, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Ha nem most, akkor legközelebb.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés