Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A visszatérő Osaka nem csak olvassa a játékot, hanem akár játék közben is olvas, mint az AusOpenen

Takács Márton

Frissítve 16/01/2024 - 14:23 GMT+1

Australian Open - Közel másfél éves kihagyás után, mindössze hat hónappal gyermeke születését követően tért vissza a pályára a négyszeres Grand Slam-bajnok Naomi Osaka. Az AusOpent korábban már kétszer is megnyerő Osaka ugyan kikapott az első körben Caroline Garciától, mégis reflektorfénybe került, és nem csak a játéka miatt, hanem mert az egyik szünetben olvasott egy kicsit.

Australian Open: Carolina Garcia - Naomi Osaka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Naomi Osaka olvasásnépszerűsítő kampányba kezdett a Caroline Garciával vívott Australian Open-mérkőzésén.
"Azt olvasom. Hogy olvassak. Mert olvasni kell. Olvasás nélkül nem vagyok. Vagy nem én.”
(Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló)
Olvasunk utazás közben, villamoson, metrón, buszon, vonaton. Orvosi várótermekben, bankban ügyintézésre várva, iskolai órán a pad alatt titokban, parkban egy padon ülve. A Balaton vagy egy tenger partján, ágyban, lefekvés előtt, szerencsésebbek a szerelmükkel együtt. Napi szükségletként, függésből, érdeklődésből és kíváncsian. Vagy éppen a magány ellen (nem segít).
De akár teniszmeccsen is előfordulhat egy Grand Slam-torna első fordulójában. Úgy, hogy az illető az egyik játékos. Naomi Osaka fogta magát, és a Caroline Garciával vívott hétfői Australian Open-mérkőzésén, a francia 6:4, 1:2-es vezetésénél térfélcsere előtt leült a helyére, megtörülközött, majd a táskájából elővett egy könyvet (vagy vastagabb noteszt, ez most mindegy is), és elkezdte olvasni. Imádnivaló momentum volt.
Az erről készült videó vírusként terjedt a közösségi médiában, szerencsére akadtak, akik dicsérték őt amiatt, hogy többfelé tud figyelni egy fontos teniszmeccs közben. Persze néhány kommentelőtől (és még újságírótól is) megkapta a magáét.
"Meg is lett az eredménye.” "Inkább pelenkázna.” "Hát valami jobbat is kitalálhatott volna!” – írták szegényről a Facebookon. Megnéznénk, milyen reakciók érkeztek volna mondjuk Novak Djokovic tettére hasonló helyzetben. Őt nyilván megtapsolták volna ugyanezek az emberek, hogy mekkora király a csávó.
Itt van ez a csodálatos sportoló, a négyszeres major-bajnok, közte korábban két AO-t is nyerő teniszező, Osaka, aki közel másfél évet hagyott ki, mindössze hat (!) hónappal azután, hogy életet adott kislányának, Shai-nak, már a legmagasabb szinten, egy GS-tornán versenyez. Nehéz sorsolást kapott, nyilvánvalóan meccshiánnyal küzdve nem is bírt a 2022-ben világbajnok Garciával, 6:4, 7:6(2)-ra nyert ellene a francia.
picture

Osaka inkább csak futott az eredmény után

Fotó: AFP

De mennyivel rosszabb, helytelenebb olvasni annál, ha csak úgy ül ott az ember ilyenkor, két game között a padon? (Semennyire, sőt!) És ha éppen a riválisáról szóló jegyzetekbe pillantott bele?
Ha pedig éppen egy jó könyv közepén van az ember, akkor egy jó könyv közepén van éppen, nem lehet mit csinálni. Csak olvasni. Mert akár olvashatna is az illető, ahelyett, hogy csak ül ott. Kicsit kiszakad abból, amiben éppen van, legyen az akár egy stresszel járó teniszparti.
Jobb lett volna, ha mondjuk összeomlik Osaka, mint 2022-ben Indian Wellsben a Veronika Kudermetova elleni mérkőzésén? Már az mutatja a mindenféle erejét (a mentálisat is), hogy fél évvel a szülés után újra a pályán láthatjuk.
picture

Újra ragyoghatnak a pályán - az Australian Open nagy visszatérői: Osaka, Wozniacki, Raducanu, Kerber

Lehet, hogy ezzel a pici olvasással csökkentette a szorongását. Kikapcsolt egy pillanatra. Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy azért kapott ki, mert belemerült kicsit abba az akármilyen szövegbe. Azért szenvedett vereséget, mert az elmúlt szezonban folyamatosan versenyző, hétfőn is lendületbe jövő Garcia ellen nem volt elég az a szint, amiben per pillanat Osaka van.
Az Eurosport szakértője, Laura Robson is nyilatkozott a témában:
"Nem tudom, mit olvasott, nem hiszem, hogy valaha is elárulja nekünk. De hallottam őt a pálya széléről szinte minden egyes adogatás-fogadása előtt, hallani lehetett, ahogy azt mondja, hogy 'gyerünk, gyerünk, gyerünk', nagyon próbálta felpumpálni magát."
Olvasni mindig és mindenhol lehet! Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója visz ezzel a mottóval egy képsorozatot Facebookon, hétfőn már a 295. ilyen fotóval jelentkezett. Szépen beleillik a sorba Naomi Osaka példája is.
Amely nem egyedülálló a sportágban.
picture

Osaka és Garcia kézfogója a meccs után

Fotó: AFP

A szintén négyszeres GS-bajnok Jim Courier, aki manapság a pályán készít interjút az aktuális meccs győztesével az AusOpen-partik vége után közvetlenül, szintén megcsinálta ezt. Még 1993 novemberében, a frankfurti ATP-vb Andrei Medvedevvel vívott partiján, amelyet egyébként négy meccslabdát eltékozolva három játszmában elveszített.
A térfélcserék előtt Courier fogta magát, és egy könyvet olvasott. Nem akármit, hanem Armistead Maupin Maybe the Moon című, 1992-ben megjelent regényét.
"Csak kedvem támadt hozzá. Ez egy érdekes könyv. Egyszerűen kedvet kaptam az olvasásához.” - mondta erről Courier.
A New York Times egy korabeli cikkében láttuk, hogy a pályán való olvasásra még azelőtt is akadt precedens. Jimmy Connors egyszer Wimbledonban a térfélcserék alatt elolvasott egy levelet, amit az édesanyjától kapott. Más játékosok is próbáltak már úgy javítani az eredményeiken, hogy taktikai alapkönyveket vagy edzőik üzeneteit böngészték. Courier megközelítése bizonyult messze a legújszerűbbnek.
Esetleg vehetnének Connorsról, Courierről, vagy Osakáról példát azok, akik dehonesztáló véleménnyel vannak arról, hogy valaki olvas néhány másodpercet akár egy teniszmeccs résztvevőjeként is. Talán akkor kevesebb ilyen jellegű komment jönne szembe. És egy ilyen vélemény megfogalmazása helyett sokkal jobb elolvasni mondjuk egy Örkény-egypercest.
Mi ezekkel a teniszezőkkel (meg a vízilovakkal) vagyunk.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés