Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Osakának nem sikerült a Grand Slam-visszatérés, Andy Murray-t lehet, hogy utoljára láttuk Ausztráliában

Minich Réka

Frissítve 15/01/2024 - 17:17 GMT+1

Az Australian Open második napja is tartogatott meglepetéseket és sajnálatos sérülést is. Andy Murray borzasztóan gyengén játszva esett ki Tomas Martin Etcheverry ellen, a meccs után pedig keményen ostorozta magát. Naomi Osaka már az első fordulóban búcsúzott az első édesanyaként játszott Grand Slamétől. A korábbi győztes Stan Wawrinka sem élte túl az első fordulót, Milos Raonic pedig megsérült.

Australian Open: Andy Murray - Tomas Martin Etcheverry - a mérkőzés legjobb pillanatai

Naomi Osaka visszatérése nem úgy sikerült, ahogy azt a japán lány szerette volna. A 16. kiemelt Caroline Garcia két játszmában nyert, aminek a kulcsa a remek szervajátéka volt. A korábbi kétszeres AO-győztes Osaka egyáltalán nem játszott rosszul, ő is eljutott 10 ász fölé, ráadásul bréklabdát is csak kétszer kellett volna hárítania.
A kulcspillanatokban viszont rendre ő hibázott, az első játszmában 2-2-nél egy kettőshiba és egy csúnyán elrontott tenyeres után vesztette el az adogatását. A második játszma még ennél is szorosabbra sikerült, egészen a rövidítésig játszott Osaka és Garcia.
Garcia a meccs előtt érdekes posztot tett közzé, amiben a pozitivitásáról írt, de megemlítette az állandó szorongását is. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmagyarázta mi ihlette a posztot.
„Néha nagyon sok érzelemmel kell megküzdenem, sőt néha egyértelműen küszködök. Mostanában a pályán sem mindig élvezem a játékot, egyszerűen túl sok tud lenni a nyomás. Most is pont ez volt a helyzet. Naomi ellen kezdtem, aki egy remek játékos, elképesztő karrierrel, éppen most tér vissza a szülése után, ráadásul esti meccset kaptunk. Őszintén szólva, féltem, amikor pályára kellett lépnem.
Kiengedem a felesleges feszültséget, sírni is szoktam ilyenkor. A csapatom sokat segít ezekben a helyzetekben, mindig csak pozitív energiát kapok tőlük. Ráébresztenek, hogy jó formában vagyok és mennyi kemény munkát végeztem el a felkészülés során. Ma csak pontról pontra akartam haladni, és ez sikerült is.”
picture

Australian Open: Carolina Garcia - Naomi Osaka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Naomi Osaka ugyan csalódott volt a veresége után, de tisztában volt vele, hogy min kell még javítania.
„A fogadásaim nem voltak elég jók, sőt, az alapvonalról is sokkal többet nyerhettem volna. Sokat hezitáltam, ebben is látszódott, hogy meccshiányom van, ráadásul sokszor túlgondoltam a játékot. Caroline játékát jól ismerem, de néha sikerült meglepnie, ezért is vettem vissza a második adogatásaimból.”
Sajnálom, hogy már most kiestem, nagyon tetszett a ruha, amiben pályára léptem.
A tavalyi wimbledoni döntős Ons Jabuer magabiztosan lépett túl a selejtezőből érkező ellenfelén. A következő fordulóban így a tiniszenzáció Mirra Andreeva ellen léphet pályára a tunéziai játékos. Jabeur most arról is beszélt, hogy miért döntött úgy, hogy idén kevesebb tornán fog indulni.
picture

Australian Open: Ons Jabeur - Yuliia Starodubtseva - a mérkőzés legjobb pillanatai

„A szezon nagyon hosszú, tavaly pedig sérülésekkel bajlódtam. Ezután elgondolkodtam és inkább úgy döntöttem, hogy kihagyok egy kicsit, és inkább nagyobb hangsúlyt fektetek az alapozásra.
Nem akarok magamra túl nagy nyomást helyezni, elég lesz az a két kedvenc Grand Slamemen, Párizsban és Wimbledonban. Most csak élvezni akarom a teniszt.
Tudom, hogy Andreeva ellen kemény meccs vár rám, még csak 16 éves, de nagyon jó játékos már most. Megtiszteltetés ellene játszani, nagyon tetszik a játéka és a pályán való viselkedése is.”
Coco Gauff sorozatban hatodik meccsét is megnyerte, amiben sokat segített neki, hogy az idény előtt Andy Roddickkal dolgozott együtt a szerváján. Gauff elmondása szerint elsősorban a pontosságot növelték, valamint már sokkal jobban bízik az adogatásaiban.
picture

Australian Open: Anna Karolina Schmiedlova - Coco Gauff - a mérkőzés legjobb pillanatai

A nőknél a nap legnagyobb meglepetése a tavalyi wimbledoni győztes, Marketa Vondrusova kiesése volt. Dayana Yastremska a selejtezőből jutott fel a főtáblára, ahol kevesebb, mint egy óra alatt, 6-1, 6-2-re nyert.
Ukrajnának remek napja volt a hétfői, hiszen Yastremska mellett Elina Svitolina is továbbment.
picture

Australian Open: Dayana Yastremska - Marketa Vondrousova - a mérkőzés legjobb pillanatai

Stefanos Tsitsipas számára szinte hazai pályának számít az AO, hiszen folyamatosan óriási görög szurkolótábor biztatja. Most Zizou Bergs ellen kezdett, de kicsit lassan sikerült felvennie a meccs ritmusát, így végül az első szettet elbukva kellett fordítania.
„Jó ilyen magas szinten játszani. Jól koncentráltam, főleg az első szett után, tudtam, hogy min kell változtatnom és jobbnak lennem, a második játszmától sokkal jobban mozogtam és fizikailag is felülmúltam őt.
Őszintén szólva úgy számoltam, hogy Matteo Berrettini ellen fogok pályára lépni, az pedig veszélyes tud lenni, ha ennyire egy konkrét ellenfélre készülök. Örülök, hogy így is nyerni tudtam.”
picture

Bravúros balettmozdulat kellett a csodamentéshez, Tsitsipas varázsolt a hálónál

A kanadai Milos Raonic a helyi kedvenc Alex de Minaur ellen kezdett, de nem tudta végigjátszani a mérkőzést. Végül a harmadik játszma elején sérülés miatt fel kellett adnia a meccset.
Stan Wawrinka számára sem sikerült jól az évkezdés, de a svájci veterán szerint ebben semmi meglepő nincs. A tavalyi évet bokasérüléssel fejezte be, ami miatt nem sikerült elég munkát tenni a felkészülésébe.
„A végén elég keményre sikerült a meccsem, nem igazán tudtam többet beleadni. Nem volt elég a felkészülésem a sérülésem miatt, végig kérdéses volt, hogy felépülök-e januárra. Most annak örülök, hogy 10 napot eltölthettem Ausztráliában, ahol végig tudtam csinálni az edzésmunkát, amit elterveztünk.
Örülök neki, hogy itt lehetek, tudom, hogy még min tudok javítani, remélhetőleg jövőre ezt itt is meg tudom majd mutatni.”
picture

Australian Open: Adrian Mannarino - Stan Wawrinka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Andy Murray számára keserűen ért véget a torna. Sima három játszmában kapott ki Tomas Martin Etcheverry ellen. Murray teljesen formán kívül volt, nem is titkolta, hogy mennyire meglepte magát a gyenge játékával.
Elég nagy az esélye, hogy most láthattak utoljára az AO-n pályára lépni.
„Meccs közben próbáltam végig koncentrálni, csak a következő pontra figyeltem, de aztán a végén csak a döbbenet maradt. Nem is értem, hogy eshettem ki ennyire gyorsan. Amikor lefelé sétáltam csak arra gondoltam, hogy bár jobban kiszolgáltam volna a közönséget. Rosszul játszottam, nagyon lapos volt a teljesítményem. A közönség elképesztő volt, végig próbált segíteni nekem a pozitív energiáikkal, általában sokkal többször szoktam kiinteni feléjük, de ma még ez sem ment.
Ha ilyen lesz a teljesítményem, akkor nem fogok sok meccset nyerni az biztos. Edzéseken hiába teljesítek jól, az éles meccsek egészen mások. Tudom, hogy mire vagyok képes, hiszen korábban már ott voltam a legjobbak között.”
A nap utolsó mérkőzésén zseniális, ötszettes meccsel szolgálta ki a közönséget Felix Auger-Aliassime és Dominic Thiem. A kanadai már 2-0-ra vezetett, de a korábbi US Open-győztes osztrák végül egyenlíteni tudott. Végül a döntő szettben a kanadai tudott még egy kicsit emelni a játékán, így majdnem 5 óra után továbbjutott.
picture

Australian Open: Felix Auger-Aliassime - Dominic Thiem - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Nagyon megkönnyebbültem. Egy ilyen meccsen minden érzelmen átmegy az ember. Nagyon jól játszottunk mind a ketten, de én kezdtem jobban, de a tenisz néha szívás. Domi fel tudott javulni, nekem meg nem nagyon jöttek össze az ütéseim.
Az utolsó szettben csak arra gondoltam, hogy mentálisan erősnek kell maradnom. Sok erőfeszítést tettem bele ebbe a meccsbe, nem okozhattam magamnak csalódást egy vereséggel. Örülök, hogy végül sikerült nyernem.”
Felix Auger-Aliassime a következő fordulóban a selejtezőből érkező Hugo Grenier ellen léphet pályára.
Forrás: ATP Tour, WTA Tennis és eurosport.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés