Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Betörheti-e Novak Djokovic a bíróságon Ausztrália kapuját?

Lantos András

Frissítve 07/01/2022 - 19:39 GMT+1

Továbbra is kitoloncolásra várók szállodájában tartózkodik a világelső Novak Djokovic, aki a hétfői bírósági tárgyalásra vár. A BBC a témában jártas jogászokat kérdezett arról, mekkora esély van arra, hogy a szerb játékos ügyvédei bejuttassák őt a két hét múlva kezdődő Ausztrál Openre. Hivatkozhatnak eljárási hibára, vagy politikai nyomásra, de biztosan nem lesz könnyű dolguk.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Novak Djokovic Viktória államtól és az Ausztrál Open szervezőitől kapott különengedéllyel érkezett Ausztráliába. Erre azért volt szüksége, mert a jelenlegi rendeletek értelmében csak olyan külföldi személyek utazhatnak be az országba, akik rendelkeznek legalább két oltással.

Ám amikor a világelső megérkezett a melbourne-i repülőtérre, a határőrség képviselő jelezték, gondok vannak a vízumával, és egyelőre nem léphet be Ausztráliába. Ekkor már – valószínűleg a különengedélye körüli országos méretű felháborodás miatt – Viktória állam sem volt hajlandó szavatolni a szerb vízumát, akit így a kitoloncolásra várók szállására küldtek.
Scott Morrison miniszterelnök úgy fogalmazott, Djokovic nem tudott kellő indoklást adni arra, miért van szüksége oltás helyett különengedélyre, így a határőrség visszavonta a vízumát. A szerb világsztár jogászai azonnal fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen, így Djokovicot egyelőre nem toloncolják ki.
A BBC két, a bevándorlási jogban jártas szakembert, Donald Rockwellt (az Australian National University professzora) és Mary Crockot (a University of Sydney szakértője) kérdezte a világelső jelenlegi helyzetéről és esélyeiről.
Rockwell szerint fontos az elején leszögezni, hogy a Djokovicnak adott különengedély még nem jelenti automatikusan, hogy be is léphet Ausztráliába, annak ugyanis semmi köze a szerb vízumához. A Tennis Australia csak arról biztosíthatta őt, hogy engedik indulni a versenyen, de ez arra nem jelentett garanciát, hogy beengedik az országba, hiszen ez nem a szervezők asztala.
„Djokovic jogászai vitathatják a vízum visszavonásának folyamatát. Ha visszavonnak egy vízumot, azt nagyon alaposan és tisztán meg kell indokolni, és vannak pontos jogi folyamatok, melyeket ilyenkor követni kell” – mondta Rockwell a BBC.com-nak.
Ám amennyiben ténylegesen hiba van Djokovic vízumában, úgy elég korlátozottak a lehetőségei, teszi hozzá Mary Crock. Ilyenkor nincs mérlegelési lehetőség, nem állhat oda, és mondhatja, hogy ’de én a világelső vagyok, engedjetek be, mert játszanom kell.’
A BBC szerint ebből a szempontból – a rendelkezésre álló adatok alapján – elég egyértelmű a helyzet. Djokovic orvosi különengedéllyel érkezett az országba, az ausztrál hatóságok szerint viszont nem tudta megfelelően megindokolni ennek szükségességét.
Lehet azonban egy másik terület is, ahol a világelső jogászai támadásba lendülhetnek, és ez a politikai szál. Maga a szerb elnök is azzal vádolta meg Ausztráliát, hogy a döntés kifejezetten Djokovic ellen irányul. Ezt Morrison természetesen visszautasította.
Crock szerint az egyik támadási felület az lehet, ahogy hintába ültették a világelsőt.
„Djokovic egy ismert személy, ő a világelső. Mindenki tudta, hogy érkezik, és nem hiszem, hogy a kormány részélről elfogadható érvelés lenne, hogy nem tudtak erről az egészről azt megelőzően, hogy megérkezett Ausztráliába. Természetesen tudtak, mégis hagyták, hogy ide repüljön.”
Az ügyet ebből a szempontból tovább bonyolítja, hogy időközben a határőrség vizsgálat alá vonta a szintén különengedéllyel beengedett cseh Renata Voracova vízumát, és őt is a kitoloncolásra várók szállodájába küldték. Ami már csak azért is pikáns, mert Voracova már játszott is a melbourne-i tornán.
picture

Renata Voracova

Fotó: Getty Images

A szerb jogászai azzal is érvelhetnek, hogy a határőrség politikai nyomásra cselekedett. Főleg, hogy kívülről nézve úgy tűnhet, akkor fordult meg Djokovic szele, amikor kiderült, az ausztrál lakosságot mélységesen felháborította a neki adott különengedély.
„Ez az ügy komoly politikai jelentőséggel bír, ennek megfelelően az egyik vitatott terület az lehet, hogy a döntéshozók (határőrség) a miniszterelnök ráhatása, vagy közvetlen utasítása nyomán járt-e el. Ezt azonban rendkívül nehéz lenne bizonyítani” – mondta Crock.
Amennyiben Djokovic jogászainak adnak igazat a hétfői tárgyaláson, úgy két lehetőség van: a kormány vagy elfogadja a döntést, és beengedi a világelsőt, vagy másodfokra viszi az ügyet. Ugyanez a helyzet, amennyiben a szerb ügye veszít az első ülésen.
Ám ha fellebbviteli szintre kerül a dolog, Djokovicnak további súlyos napokat kell szobába zárva töltenie, és jó kérdés, van-e értelme így tovább ütni a vasat. Vajon mennyi esélye lenne a világelsőnek az Ausztrál Openen két hét edzés nélküli időszak után?
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés