Rafael Nadal történelmet írt Melbourne-ben, miután kétszettes hátrányból legyőzte az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében az orosz Daniil Medvedevet, így pályafutása 21. Grand Slam-sikerét aratta. Nadal ezzel megelőzte az örökranglistán egyaránt 20-20-szal álló Roger Federert és Novak Djokovicot, ráadásul ő lett mindössze a negyedik férfi játékos a sportág történetében, aki mind a négy GS-viadalon legalább két győzelmet aratott. Nem csoda, ha a spanyol zsenit az Eurosport teljes szakértői stábja hosszú perceken át méltatta.

Mats Wilander

Fotó: Eurosport

Az Eurosport teniszszakértője és hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander:
Australian Open
Ashleigh Barty már az Australian Open alatt tudta, hogy ez lesz az utolsó versenye
06/04/2022 13:50
"Számomra ez a legnagyobb visszatérés az Open-korszakban, a 21. Grand Slam-cím elhódítása 35 évesen. Ráadásul 36 éves lesz, amikor jön a francia nyílt teniszbajnokság, most megveri a világ legjobb játékosát Daniil Medvegyevet, akit a US Open megnyerése után úgy kellene hívni, hogy a világelső. Ez leírhatatlan, és nem tudom, honnan veszi hozzá az erőt".
"Ez egyszerűen hihetetlen. Két szett hátrányban van, és Medvegyev ellen játszik, nem Matteo Berrettini ellen - ez alatt olyasvalakit értek, aki nem játszik hosszú labdameneteket. Ez fizikális kérdés volt, de valahogy kitalálta, hogyan szerezzen ingyen pontokat az adogatással, ingyen pontokat tenyeressel."

Tim Henman

Fotó: Eurosport

A korábbi világranglista-vezető Tim Henman:
"Nem igazán tudom felfogni, már csak azért sem, mert Rafa az elmúlt hat hónapot tekintve nem sokat játszott erre a versenyre érkezve, és mindazokat a körülményeket figyelembe véve, amelyekkel a tornát megelőzően szembesült. Az akarata a küzdőszelleme - két szettben is félő volt, hogy „love game-mel” elbukja - azt hittem, hogy lefőtt a kávé, és mégis megtalálta a módját, hogy tovább küzdjön és visszajöjjön. Azt hittük, hogy a fiatalsága és a hosszabb meccs majd Medvegyev kezére játszik, de hihetetlen volt látni.
"Rafa képes a pillanatban maradni. Nincs értelme a döntőre gondolni, amikor a második fordulóban vagy, lépésről lépésre kell haladnod. A második szettben Nadalnak annyi lehetősége volt, és nem nyerte meg, így joggal gondolhattuk, hogy két szettel van lemaradva, szóval nincs sok esélye, nincs visszaút. Azt gondolom, hogy az ő agya úgy működik, hogy nem gondol az ötödik szettre, amikor még csak a harmadiknál jár. Viszont elkezdi építeni a hidakat, hogy eljusson oda. A közönség bíztatását is használta, együtt érték el a célt."
Mats Wilander a GOAT-kérdést is szóba hozta:
"Úgy érkezett a tornára, hogy alacsonyak voltak az elvárások vele szemben. Gondoljunk csak bele, megnyerte a 21. Slamet, majd elmegy egy olyan helyre, ahol 13-szor nyert, ez lesz a karrierje legjobb három-négy hónapja, ami most jön. Képes edzeni, egészséges és így vág neki a salakpályás szezonnak. Soha nem volt még az élen a minden idők legjobb játékosa rangsorban. Federer végig az élen állt. És most tessék!"
De nem feledkezett el Daniil Medvedevről:
"Nagyra kell értékelni Daniil Medvedev küzdőszellemét és azt, hogy ilyen őszinte. A beszédében is visszaköszön ez az őszinteség, nevetve beszélget Rafával, miközben ott állnak és várják a ceremóniát. Lesznek ilyen vitái a közönséggel, lesznek mellette vagy ellene, de a pályafutása során hosszú távon biztosan a közönség kedvence lesz, akár kedvelik, akár nem. Minden energiáját meg fogjuk kapni, érzelmileg, fizikailag és a humorával egyetemben, mert ez mind együtt megvan benne."

Rafael Nadal & Boris Becker

Fotó: Getty Images

Az Eurosport teniszszakértője és hatszoros Grand Slam-bajnok Boris Becker történelmi napnak nevezte a vasárnapit:
"Ez egy tenisztörténelmi nap volt. Két hete még nem Nadal volt az esélyesekről készített listánk élén. Fitt volt, megnyerte Melbourne-ben a felkészülési tornát. Viszont előtte fél évig sérült volt. Most már bölcsebbek vagyunk, Rafa pedig megdöntötte Federer és Djokovic rekordját. Hibát követünk el, ha Rafát még mindig csak, mint salakkirály tartjuk számon. Ő már minden borításon győzött, ráadásul minden Grand Slam-tornán legalább kétszer. Ő minden idők legsikeresebb játékosa, ezt tisztán és világosan kijelenthetjük."
Australian Open
Djokovic tiszteli Nadalt, de úgy érzi, megnyerhette volna az Australian Opent
18/02/2022 10:48
Australian Open
Djokovic: "Sok versenyen szeretnék indulni, de ez nem rajtam múlik"
18/02/2022 10:37