Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb

Eurosport
Eurosport

Publikálva 24/02/2021 - 16:46 GMT+1

Unalmasnak nehezen lehetne nevezni az Ausztrál Open negyeddöntősét.

Fotó: Eurosport

Az idei Ausztrál Open egyik nagy meglepetésembere volt a negyeddöntőig eljutó Su-wei Hsieh. A tajvani versenyző az utóbbi években igazi skalpvadásszá nőtte ki magát, de személyisége miatt is érdemes rá figyelni. Szponzorok és menedzser nélkül veszi a profi tenisz akadályait a 35 éves játékos.

Az utóbbi években többször kiderült, hogy igazi pokolcsapás a kiemeltek számára, ha a világranglistán viszonylag hátrébb álló Su-wei Hsieh ellen kell megmérkőzniük egy Grand Slam-torna első fordulóiban. A tajvani versenyző olvashatatlan megoldásaival, szokatlan ütéseivel és szívós, a nagyok ellen félelmet nem ismerő mentalitásával rendszeresen megnehezíti nála jóval magasabban jegyzett játékosok dolgát.  Az idei Ausztrál Openen a korábbi US Open-bajnok Bianca Andreescu és két korábbi Roland Garros-döntős legyőzésével gyűjtötte be pályafutása legjobb Grand Slam-szereplését, és jutott negyeddöntőbe, ahol csak a későbbi győztes Naomi Osaka állította meg őt.
Hsieh 35 évesen is imádja a teniszt, s párosban a mezőny legjobbjai közé tartozik. Mosolyogva és humorral áll a sporthoz, no meg persze a pályán kívüli élethez. Interjúival gyakran szórakoztatja a közönséget, Andreescu legyőzését követően, mikor a kérdező a koráról tett említést, Hsieh nevetve megjegyezte, hogy azért csak finoman, Ázsiában a nyilvánosság előtt nem ejtik ki egy lány életkorát. Máskor azt ecsetelte, nem aggasztja, hogy megy neki a tenisz, ha nem játszik jól, attól még élvezheti a finom ételeket Melbourne-ben.
Forget smashed avo 🥑Su-Wei Hsieh knows where it's at when it comes to @Melbourne's food scene 🍴#AO2021 | #AusOpen pic.twitter.com/VphyHKonNZ— #AusOpen (@AustralianOpen) February 10, 2021
 „Minden pillanat nagyon különleges, mindegy, hogy győzelemről vagy vereségről van szó, mert néha, ha veszítesz, többet tanulsz belőle. Például amikor Naomival játszottam, láttam, milyen sebességgel üti a szerváit, éreztem is, hogy ’hűha’. Előre kell tekintened, a jó dolgokat kell kivenned, én ilyen típusú ember vagyok” - beszélt idei Ausztrál Openjéről a tajvani.
Hsieh a teniszezők többségével ellentétben szponzorok nélkül versenyez. Ruhaszponzora és ütőszponzora sincs, mindent maga fizet. Edzője, Paul McNamee szerint, Hsieh éveket lehúz ugyanazzal az ütővel, miközben sok játékos egyetlen mérkőzés alatt többször ütőt cserél, nem is beszélve azokról, akik egy dühroham következtében törik ripityára azt.  
A világranglistán 50. helyen álló teniszezőt nem különösen izgatja, hogy az Ausztrál Openen elért sikere után elárasztják-e a szponzorok.
„Sokan mondják, hogy szponzorhiányban szenvednek, de én nem gondolom így, mert mindig van olyan szponzor, aki felkeres, de nincs menedzserem. Szóval, hacsak nem találok valakit, akkor jobb, ha a teniszre fókuszálok, hiszen teniszező vagyok. Nem szabad elfelejtened, hogy mivel foglalkozol, mi az első számú prioritásod. Nem gondolnám, hogy nagy dolog, hogy van-e szponzorod, vagy nincs.”
picture

000_92Y23V.jpg

Fotó: Eurosport

Tinédzserkorában a gyenge teniszinfrastruktúrával rendelkező Tajvanon Hsieh édesapja, aki mentora is volt egyben, hiába keresgélt, nem talált szponzorokat. A teniszező hamar hozzászokott tehát, milyen úgy teniszezni, hogy anyagilag neki és családjának kell gondoskodnia a versenyzésről. 16 évesen mutatkozott be a Touron, de nagyon sok nehézséget jelentett, hogy mindent magának kellett intéznie és finanszíroznia.
2011-ben változtak meg a dolgok, amikor is találkozott jelenlegi edzőjével. A korábbi ausztrál teniszező, McNamee sokat átvett a tajvani adminisztrációs feladataiból, és rengeteget tett azért, hogy Hsieh kihozza magából a legtöbbet.
„Ő olyan számomra mint egy tanár, szülő, család és jóbarát. Mindig mellettem áll, ez nagyon sokat segített” - mondta edzőjéről az Ausztrál Open negyeddöntőse.
picture

000_93433N.jpg

Fotó: Eurosport

Hsieh három Grand Slam-tornát nyert párosban, egyéniben szokatlan játékstílusával zökkenti ki az ellenfeleket. Ausztrál Open negyeddöntőjét úgy hozta össze, hogy előtte nem érezte túl jó formában magát.
„Furcsa, mert 24 órával a torna kezdete előtt nem igazán éreztem a teniszt, majd vasárnap hirtelen megvilágosodtam, hogy miként kellene játszanom, és utána minden jó lett.”
A tajvani jó szereplése abból a szempontból is nagy szó, hogy egyike volt annak a 72 játékosnak, akiknek a torna előtt szigorú karanténba kellett vonulniuk, és két hétig egyáltalán nem hagyhatták el szobájukat. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés