Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Daniil Medvedev: Ha felpörögnek, a tenisz kiborgjai ellen nincs esélyed!

Eurosport
Eurosport

Publikálva 22/02/2021 - 18:22 GMT+1

Az orosz teniszező döntős veresége ellenére is jónak értékeli melbourne-i szereplését, vidám hangulatából pedig még a Nagy Hármas méltatására is futotta.

Fotó: Eurosport

Novak Djokovic háromszettes, sima mérkőzésen söpörte be kilencedik Ausztrál Open sikerét, a döntőben a regnáló világbajnok orosz Daniil Medvedevet legyőzve. A finálé utáni díjátadón kedélyes sztorizásba kezdő orosz veresége ellenére is jónak értékeli melbourne-i szereplését, vidám hangulatából pedig még a Nagy Hármas méltatására is futotta.

Megszakadt Daniil Medvedev húsz győzelmet számláló sorozata az ausztrál nyílt teniszbajnokság vasárnapi döntőjében. Az előzetes várakozásokkal ellentétben az orosz tulajdonképpen semmilyen ellenállást nem tudott kifejteni a helyi rekordbajnok Djokovic ellen, akinek két órára sem volt szüksége ahhoz, hogy tovább írja saját ausztráliai hőstörténetét. A második Grand Slam-döntőjében is vereséget szenvedő Medvedev azonban abszolút nem elkeseredetten, sokkal inkább pozitívan nyilatkozott a tornát lezáró mérkőzést követően:
„Nyilván nehéz a vereséget feldolgozni. Utálok veszíteni, függetlenül attól, hogy egy első fordulós meccsről van szó vagy épp egy Grand Slam-döntőről. Ugyanakkor azt hiszem, hogy ma is közelebb kerültem ahhoz, hogy egy nap ilyen tornát nyerjek. Vallom, hogy a tapasztalat a siker kulcsa, ebből pedig ma is gyűjtöttem bőven. Ha legközelebb Novakkal játszom, biztos, hogy néhány dolgot másképpen csinálok majd a pályán, de az is lehet, hogy a pályán kívüli rutinomon is változtatok.”
picture

033_6468961_60325e3282920.jpg

Fotó: Eurosport

A huszonöt éves orosznak, ha visszatekint az elmúlt hónapjaira, valóban nem lehet oka a panaszra. 2020 végén előbb megnyerte a párizsi ezres versenyt, majd magabiztos játékkal az utoljára Londonban rendezett ATP-világbajnokságot is behúzta. 2021-ben az ATP Kupával kezdett, az Andrey Rublevval kettejükre épülő orosz csapat pedig, toronymagas favoritként, meg is nyerte a csapatversenyt. Majd jött az Ausztrál Open, ahol bejutott a döntőbe, aminek köszönhetően a legfrissebb világranglistán már a karriercsúcsot jelentő harmadik helyen jegyzik. A Rod Laver Arenában megvívott döntőre visszatekintve természetesen azonnal előkerült a 2019-es Nadal elleni US Open-finálé, ahol 0-2-ről felállva egy véglegetekig kiélezett döntőszettben maradt csak alul az azóta már húszsoros GS-győztes spanyollal szemben.
„Mind a két vereség fáj, de a US Open talán jobban, mert ott közelebb voltam a sikerhez. Az tartja bennem a lelket, hogy mindig arra törekszem, hogy a legjobbamat nyújtsam a pályán. Ma nem voltam magammal elégedett, mert bár úgy éreztem, hogy a legjobbamat nyújtom, ez végül nem sikerült. De nem bánkódom, néha így hozza az élet.”
picture

000_93G8RF.jpg

Fotó: Eurosport

A keménypályán életveszélyes orosz és szerb legyőzője között, ha tüzetesen megvizsgáljuk a két játékos habitusát, feltűnően sok kapcsolódási pontot találhatunk. Medvedevtől nem idegen az ütőtörés, és az sem kelt különösebben nagy meglepetést, ha éppen összevész a székbíróval, számon kérve egy-egy általa kérdésesnek vélt ítéletet. A melbourne-i két hét alatt emlékezetes jelenet volt, amikor tulajdonképpen mérkőzés közben kergette ki a stadionból francia edzőjét, Gilles Cervara-t, és azt is láthattuk, hogy a döntő után felszabadult egy hely az ütőtáskájában a finálé előtti állapothoz képest. Novak Djokovic pályafutásában ugyanúgy ott vannak az ütőtörések, a közönség hergelése, a székbíróval való vitázás, és úgy összességében, az ezer fokon való izzás, amivel a pályán mutatott teljesítmény mellé megnyit egy olyan szellemi harcteret, ahol még a teniszpályához képest is kevesebb esélyt ad aktuális ellenfelének. A pályán kívüli aspektusok tekintetében párhuzamra akadhatunk például a koronavírus elleni oltás kérdésköre kapcsán. Már a járvány eszkalálódásakor is világszerte konszenzus övezte azt a véleményt, miszerint a vírust hosszútávon csak a vakcina állíthatja meg. Novak Djokovic, akkoriban még az ATP játékostanácsának elnökeként, sokszor hajmeresztő konteókat összeállítva kérdőjelezte meg az oltást, mint megoldást, az orosz sajtó szerint pedig Daniil Medvedev a napokban egyenesen azt találta mondani, hogy ő nem szeretné magát beoltatni egyik piacon lévő vakcinával sem.
picture

000_93G8HV.jpg

Fotó: Eurosport

A világranglista harmadik helyezettje nyilatkozatának végén nem mulasztotta el kicsit méltatni a Nagy Hármas tagjait, akiket egyelőre a Grand Slam-tornákon, Dominic Thiem new yorki győzelmét leszámítva, sikertelenül üldöznek a fiatalok.
„Hihetetlen, amit ők művelnek, a tenisz jó értelemben vett kiborgjairól beszélünk. Novak kilencszer nyert Ausztráliában, Rafa tizenháromszor Párizsban. Ha utol akarnám érni Novakot, és innentől kezdve minden évben nyernék, 34 éves koromra végeznék. Hiszek magamban, de nem tartom reálisnak, hogy ezt megcsináljam.”
A Nagy Hármast a maga módján méltató orosz hozzátette még, hogy azért is különösen nehéz a Federer-Nadal-Djokovic trió ellen játszani, mert az ellenfél szinte átlényegül mérkőzés közben. Ha ezt az állapotot eléri, akkor ott tulajdonképpen meg is pecsételődött a háló túloldalán álló játékos sorsa. Medvedev élete legkeményebb ellenfeleiként tekint az összesen 58 Grand Slam-diadalon osztozó Big Three-re, akik közül egyedül Roger Federer ellen nincs még győzelme.
Az Ausztráliából Európába visszatérő Daniil Medvedevet legközelebb az Eurosport által is közvetített rotterdami fedettpályás ATP 500-as tornán láthatjuk versenyezni, ahol jó eséllyel első vagy második kiemeltként folytathatja a keménypályás diadalmenetét.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés