Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette

Eurosport
Eurosport

Publikálva 23/02/2021 - 14:22 GMT+1

Borzasztó nehéz dolguk volt a szervezőknek, de így is voltak mélypontok.

Fotó: Eurosport

Alvásmegvonás, állandó stressz és gyalázkodás - Craig Tiley-nak nagyjából ez töltötte ki a mindennapjait az elmúlt hetekben. Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság versenyigazgatója a Grand Slamet követően helyi lapoknak árulta el, mekkora nyomás alatt dolgoztak és milyen megpróbáltatások érték őket. Leszögezte azonban, hogy ha kellene, akár százszor is újrakezdené.

Múlt hét vasárnap véget ért az Ausztrál Open, amely a szervezők oldaláról nézve a szokásosnál is nagyobb elégtételt jelenthet, hiszen rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy ne maradjon el az idény első Grand Slam-tornája. Bár anyagilag a Tennis Ausztralia nem járt sokkal jobban úgy, hogy vendégül látta a világ legjobb teniszezőit, minden korábbinál keményebben dolgoztak a háttérben. Hol a helyi kormánnyal tárgyaltak a karantén feltételeiről, hol a teniszezőkkel próbálták megértetni az aktuális helyzetet.
Mindez nem volt egyszerű feladat, és gyakran pont a szervezőkön - elsősorban Craig Tiley versenyigazgatón - csattant az ostor, ha valami nehézség lépett fel. Mint például azt követően, hogy az egészségügyi hatóságok 72 teniszezőt kontaktszemélynek minősítettek, így nekik 14 teljes napot a hotelszobájuk fogságában kellett tölteniük. Tiley szerint az volt a verseny egyik mélypontja a sok közül; ő ugyanis próbált személyesen kapcsolatba lépni a nehéz helyzetbe került sportolókkal, akik nem mindig voltak megértőek vele szemben.
"Elég sok gyalázkodó megjegyzést kaptam ezen hívások alatt. Jelentős mennyiségben. Sok panasz érkezett sok dolog miatt, ezek egy része jogos is volt. Mi persze igyekeztünk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani. Úgy döntöttem, hogy elébe megyek a dolgoknak és én fogom elvinni a balhét a csapatom tagjai helyett. Normál esetben azonban ilyesmi egyszer fordul elő. Ez viszont 15 teljes napon keresztül zajlott. 15 napon át folyamatosan verbális támadások értek" - árulta el Tiley az ausztrál lapoknak adott interjúban.
Djokovic javaslatcsomagot nyújtott be a szervezőknek, ám az álláspontok nem közeledtek | EurosportSzponzorált tartalom A cikk támogatója a Továbbra is feszült a helyzet a teljes karanténban ragadt teniszezők és a szervezők között. A helyi hatóságok döntésének értelmében marad a rendkívül szigorú, 14 napos karantén, közben pedig a könnyített karanténban lévő játékosok egy része is kénytelen volt kihagyni az edzést a transzport problémái miatt.
Egy idő után a helyzet kezdett elviselhetetlenné válni melbourne-i otthonában. Megpróbáltatásai ráadásul fokozódtak, miután az egyik karanténhotel alkalmazottja pozitív covidtesztet produkált, emiatt kénytelenek voltak elhalasztani a felkészülési versenyek teljes játéknapját, hogy az 500 érintett játékost és szervezőt letesztelhessék. Az első hét vége felé pedig Victoria állam újabb ötnapos lezárást rendelt el, így a Novak Djokovic-Taylor Fritz mérkőzés alatt ki kellett tessékelniük a nézőket a stadionból.
A stressz és a rengeteg kritika hatására Tiley jobbnak látta, ha családja - felesége, a hétéves ikerfiai és a nyolcéves lánya - egy időre kiköltöznek. "Egyszerűen túl sok volt a stressz a házban. Kemény döntés volt, de úgy gondoltam, nem tudtam hatékonyan dolgozni, amikor otthon voltam. Így aztán távoztak. Hét-nyolc napon át teljesen egyedül voltam otthon. Szükség volt rá, mert közben folyamatosan ütöttek. Ha így ütik az ember, talán jobb ha nincsenek mások körülötte, mert félő, hogy ezt a többieken vezeti le."
"Ők is megérezték, hogy egy súlyos, sötét felleg volt állandóan a ház felett, épp ezért elmentek. Amikor mindenki kikerült a karanténból és elkezdődött a játék, akkor jöttek vissza, és a gyerekek újra mehettek iskolába."
Tekintve, hogy a nézőszám töredéke volt annak, amit egy normál idényben elkönyvelhetnek - 130,374-re csökkent a tavalyi 812,174-ről - anyagilag komoly áldozatot követelt meg a szervezés a Tennis Australiától. Tiley elárulta, a szövetség felélte a mintegy 80 millió dollárra tehető tartalékait, és további hiteleket kell felvennie a költségek finanszírozására. A kiadásokat a karantén növelte meg drasztikusan, amely mintegy 40 millió dollárba került. Emellett az ötnapos karantén 20 milliót vett el a bevételi oldaltól.
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt | EurosportSzponzorált tartalom A cikk támogatója a Mintegy 40 százalékos mínusszal zárhatnak az Australian Open szervezői és Victoria állam, miután „kénytelenek voltak" megrendezni az év elején, a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt az év első Grand Slam-tornáját. Bizonyos szempont(ok)ból azonban megérte bevállalni az év ezen szakában a teniszbajnokságot, és azt is megmutatták, szigorú előírások betartatásával, korlátozott számú néző előtt meg lehet szervezni egy nagyobb sporteseményt is.
Tiley ezzel együtt kijelentette, egyetlen percig sem bánják, hogy kitartottak a szervezés mellett. "Századszorra is ugyanezt a döntést hoznám. Kemény, nehéz és stressszes volt. A tankom kiürült, mint ahogyan mindenki másé is. Rengeteg visszajelzést kapunk az emberektől világszerte, főleg üzleti vezetőktől. Kommentek és üzenetek érkeznek azzal kapcsolatban, mennyire hihetetlen, hogy sikerült befejeznünk. Mindez Melbourne és Ausztrália érdeme. Idővel kiderül, mennyire fontos ez a döntés, és miért volt helyes a nehézségek ellenére."
A főszervező elárulta, az állandó stressz miatt ledobott pár kilót, alvásból pedig nem sok jutott neki az előző hat hét során. A napi rutinja szerint hajnali kettőkor hagyta el a Tennis Australia központját, aludt három-négy órát, és minden kezdődhetett elölről. Volt egy olyan periódus is, amikor 50 órán át ébren volt. "Úgy számoltam, hogy volt egy 50 órás intervallum, amit ébren töltöttem. Valódi kínzás volt. Az alvásmegvonás ugyanis a kínzás egyik formája. De ez az én döntésem volt, lepasszolhattam volna néhány dolgot."
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés