Azt követően, hogy az első fordulóban öt szettben búcsúztatta az ausztrál Marc Polmanst, szerdán újabb maratoni meccs várt Fucsovics Mártonra, ezúttal a torna 2014-es bajnoka, Stan Wawrinka ellen. A magyar teniszező 2-0-ra is vezetett a szettek tekintetében, ám a svájci kiegyenlített, és végül döntő szett tie-breakre került sor, amelyben Fucsovicsnak kellett nagyot küzdenie.


Fucsovics Márton egészen elképesztő módon jutott a harmadik fordulóba, miután egy közel négy órán át tartó találkozón, döntő szett tie-breakben legyőzte a 2014-es Ausztrál Open-bajnok Stan Wawrinkát. Fucsovics 2-0-ra is vezetett a szetteket tekintve, a svájci azonban összekapta magát a folytatásra, és kiharcolta a döntő szettet. A magyar teniszező 5:3-nál nem tudta kiszerválni a meccset, így a 10 pontos meccs-tie-break döntött, amelyben viszont Fucsovics jött vissza 1-6-ról, miközben három mérkőzéslabdát is hárítania kellett.
"Két napja volt a 29. születésnapom, de most kilencvennek érzem magam, nagyon elfáradtam"
- kezdte értékelését egy mosoly kíséretében.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
"Hihetetlen buzdítást kaptam az itteni magyaroktól, emellett erős voltam mentálisan és fizikálisan is. Sokat vagyok a konditeremben, nagyszerű csapatom és erőnléti edzőm van, rengeteget tréningezünk, ennek az eredménye ez a siker. Ami Stant illeti, tudtam, hogy visszajön a harmadik szettben, nagyon kemény ellenfél és persze háromszoros Grand Slam-bajnok is. Kétszer nyolcaddöntőztem itt, és most is élvezem a pillanatot, no meg a napfényt, otthon ugyanis lezárások vannak, és esik a hó" - nyilatkozta Fucsovics, akire Milos Raonic vár két nap múlva.
"Kemény, négyórás, ötszettes találkozó volt. Mindig nehéz ellene játszani, a mai sem volt másképp" - mondta Wawrinka. "Nem ez volt életem játéka, de azért harcoltam. Lezárhattam volna a meccset, csakhogy ez nem sikerült, egy picit hezitáltam a meccslabdáknál, és végül kikaptam. Talán túlságosan is arra törekedtem, hogy visszategyem a labdákat, nem bíztam az ütéseimben, ekkor jött egy kisebb kihagyás, amivel segítettem neki visszajönni. Remekül harcolt, kemény és jó játékos, aki megérdemelte a győzelmet."
Távol volt a legjobbjától, ám végül egy küzdelmes mérkőzésen továbbjutott Novak Djokovic. A világelső karriercsúcsot jelentő 26 ászt ütött a Frances Tiafoe elleni összecsapáson, a tőle megszokott laza, könnyed teniszt azonban csak bizonyos szakaszokban tudta felmutatni. Jól láthatóan zavarta őt a meleg: azt követően kezdett el stabilabban játszani, hogy a nap már nem sütött be a Rod Laver Arénába. Tiafoe jó játékát is érdemes kiemelni, az amerikai bátran teniszezett, rengeteg bréklabdát hárított, és a negyedik szettig tartotta a lépést.
"Nagyon nehéz találkozó volt. A körülmények is nehezítették a helyzetet: amíg sütött a nap, nagyon meleg volt, és mi rengeteg hosszú labdamenetet játszottunk. Elismerésem Francesnak a nagyszerű küzdelemért, az ő szempontjából ez egy fantasztikus meccs volt. Innentől, ahogyan nőnek a kiemelések, úgy lesznek egyre nehezebbek a meccsek. Nem ez az első alkalom, volt már hasonló. Tudom, hogyan kell ezt kezelni. Ugyanakkor szerencsém volt, hogy túljutottam ezen a meccsen, főleg a harmadik szetten, ami magas színvonalú teniszt hozott."

Djokovic megizzadt Tiafoe ellen, de végül továbbjutott.

Fotó: Eurosport

Serena Williams sikerrel vette az Ausztrál Open második fordulóját is, miután 6:3, 6:0-ra legyőzte Nina Stojanovicot. Az amerikai a meccs után az élő sólyomszemet méltatta. "Én szeretem. Cincinnatiban még nem így volt, mert az a rendszer egy picit más volt. Furcsának tartottam. Most viszont szeretem, mert kiküszöböli az emberi hibát, amire nekem aztán nincs szükségem. Nekem kellene leginkább örülni ennek. De időnként azért van bennem olyan érzés, hogy szeretném látni a labdát, még akkor is, ha a rendszer azt mutatja, amit korábban érzékelt."
"Alapvetően futurista vagyok, mint Vasember. Imádom a technológiát, befektetéseim is vannak ezen a téren, és összességében ez az én érdekem is"
- magyarázta
Williams
.
A nőknél két top 10-es játékos is búcsúzott a második fordulóban. A 15 hónap után visszatérő Bianca Andreescut a tajvani Hsieh Su-wei győzte le két sima játszmában, aki az utóbbi időben rendre veszélyes volt a magasan rangsorolt játékosokra. Hsieh az előző négy szezonban nyolc győzelmet ért el a top 10-es teniszezők ellen, holott 2008 és 2017 között mind a 14 találkozóját elbukta ellenük. Még nagyobb meglepetés, hogy búcsúzott Petra Kvitova is, akit a román Sorana Cirstea győzött le három szettben.
"Sokkal izgatottabb vagyok, ha jobb játékosokkal teniszezem, mert nekik minden ütésük megvan. Ki kell találni, hogyan tudok a saját játékomat játszva továbbjutni, ami nem mindig egyszerű. Sok éven át játszottam top 10-esek ellen, de aztán úgy éreztem, megvolt az áttörés, és azóta sokkal magabiztosabb vagyok ellenük. [Bianca] mindent tud a pályán, mindig húz valami meglepőt, és nem lehet előre tudni, hogy ez jó vagy rossz. Szóval próbáltam kontroll alatt tartani az érzelmeket" - mondta a tajvani.

Hsieh visszavágott Andreescunak a 2019-es vereségért.

Fotó: Eurosport

Cirsteának kilenc év után sikerült újra top 10-est búcsúztatnia GS-tornán. "Sokszor játszottam Petrával, csodálatos játékos. Iszonyú keményen üti a labdákat. Időbe telt, mire alkalmazkodtam a teniszéhez, de miután ez sikerült, úgy éreztem, legyőzhetem őt, és magabiztosabb lettem. Nagyon örülök ennek a győzelemnek. A második szettben összeszedte magát, én pedig megtorpantam. Ez a meccs arról szólt, ki kontrollálja a labdameneteket. A második szettben passzív voltam, de aztán közelebb álltam a vonalhoz, én diktáltam, ami működött."
Babos Tímea búcsúzott a tornától, miután két játszmában kikapott Anastasia Potapovától."Sajnálom a mai meccset, abszolút rajtam múlt, kifejezetten rosszul játszottam, több volt ebben. Izgultam, mereven mozogtam, és nem úgy ütöttem a labdát, ahogy az elmúlt hetekben. Ettől függetlenül nagyon küzdöttem, a második szettben voltak sanszaim, de ez most kevés volt. A hétvégén már elkezdődik egy 250-es WTA-torna itt, Melbourne-ben, meglátjuk, felférek-e rá. Ha nem, akkor hazamegyek, és márciusban Lyonban fogok versenyezni" - mondta Babos.
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44