Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Murray körberöhögte a teljesítőképesség határának nevezett izét, és behúzott egy újabb ötszettest

Takács Márton

Publikálva 20/01/2023 - 05:04 GMT+1

Négy nap telt még csak el az idei Ausztrál Openből, de máris megvan a torna legnagyobb sztorija Andy Murray fenomenális teljesítményének képében. A 35 éves skót zsinórban a második ötszettes meccsét nyerte meg Melbourne-ben, Thanasi Kokkinakis ellen 0-2-ről fordítva győzött egy 5 óra 45 perces partin.

Murray a brit védelmi miniszter - körbefutotta a bolygót is Kokkinakis ellen

Andy Murray egymás után a második ötjátszmás mérkőzését nyerte meg az Ausztrál Openen. 35 évesen, fémcsípővel játszva.
És igen, nagy szívem van.
Azok a fránya szívek meg csípők. Rafael Nadal szerdán csípősérülést szenvedett a Mackenzie McDonald elleni meccsén, de címvédőként nem akarta feladni a partit nyilvánvalóan nagy fájdalmai ellenére sem, pedig sem fonákot nem tudott már ütni, sem futni nem volt képes, szívet tépő volt látni a szenvedését, de hősként bukott el.
Andy Murray fémcsípővel a testében játszik, és nem nagyon van olyan ember a Földön - beleértve őt magát is -, aki előzetesen arra gondolhatott, hogy ez a csávó két kört is megy majd az idei Ausztrál Openen. Pedig 35 évesen, időnként már csak vánszorogva, de megcsinálta a Sir.
Csípjük érte.
Két napja Matteo Berrettini ellen nyert öt játszmában, meccslabdát is hárítva, 4 óra 49 perces csatában. Pénteken pedig azt a partit is felülmúlta, amikor a közönség által vastagon támogatott Thanasi Kokkinakisszal szemben 0-2-ről jött vissza, és 5 óra 45 perces, kegyetlen nagy meccsen 4:6, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5), 6:3, 7:5-re nyert. Ottani idő szerint hajnali 4-kor.
picture

Űrtenisz hajnali négykor is - Andy Murray és Thanasi Kokkinakis földöntúli csatájának összefoglalója

Arnold Schwarzenegger legendássá vált, a Terminátorban elmondott "visszatérek" szövege, meg Leonardo DiCaprio A visszatérő c. filmben mutatott szörvájvör-teljesítménye (azóta is nevetséges, hogy azért kapott Oscart) a fasorban nincs ahhoz képes, amit Murray művel évek óta. Ő az igazi visszatérő.
Eleve, ő tényleg terminátor, élő szövet a fémvázon. A pénteki volt a 11. alkalom, hogy visszajött kétszettes hátrányból a Touron. Már lovaggá ütötték, mivel lehetne még ezt honorálni úgy emberileg, mint szakmailag? Legyen ő a következő James Bond, vagy mi?
Január 19-ére Andy Murray elmondhatja magáról, hogy az Év meccsei közül már kettőt is produkált három napon belül, 2023 első hónapjában.
Ahogy Joey Tribbiani mondaná, Murray termetes aortapumpával rendelkezik, ezért győzhetett megint ilyen körülmények között. De tényleg, amúgy mit láthatnánk tőle? Sima győzelmeket? Ugyan, dehogy!
Ötszettes, epikus drámákat, amikor már lépni is alig tud ez a drága ember, gyalog galoppozik, de ő nem egyezne ki döntetlenben akkor sem, ha levágnák mindkét karját és lábát is, a jó ég tudja, honnan, de erőt vesz magán, és lenyomja a nála kilenc évvel fiatalabb ausztrál ellenfelét is, aki többször is két pontra volt a győzelemtől ellene.
Andy Murray megnyert egy emlékezetes ötszettes, majd’ hatórás meccset mindössze két nappal azután, hogy megnyert egy ötszettes, közel ötórás meccset. Éppen ez az, amit elvárnánk a 35 éves Andy Murraytől. De most nem?
picture

5 óra 45 percen át tartott ez a kegyetlen jó meccs

Fotó: AFP

Akinek még arra is maradt energiája, hogy a szünetekben reklamáljon a székbírónál. Pedig többször is jól láthatóan szenvedett már meccs közben, két pont között. Aztán valahogy csak kibírta.
E sorok írója a Kokkinakis-Murray mérkőzés ideje alatt csinált magának ebédet (a jegyzőkönyv kedvéért párolt csirkemellet bébi répával és zöldborsóval), el is fogyasztotta azt, mosogattunk egy nagyot, megírtunk két nagyobb lélegzetű cikket és egy csomó e-mailt, lebonyolítottunk néhány telefonhívást. Na, meg gyászoltuk a reggel elhunyt Mécs Imrét. Ha már hősök. Iszonyatosan indult ez az év, Morcsányi Géza és TGM halálával, pénteken az '56-os halálraítélt Mécs Imre is elment, pláne jól jön egy ilyen történet, mint amit Murray produkál.
A szintén nem akármilyen teljesítményt nyújtó, bruttó 8 és fél órát egyhuzamban kommentáló Szántó Petrával (jár a tapsolós és kalaplengetős emoji is) együtt estünk egyik ámulatból a másikba. Ha esetleg nincs meg, mit védekezett a skót, amikor a harmadik szettben úgy dobálgatta vissza pálya két sarkából Kokkinakis támadó ütéseit, lecsapásait (hatot, 6-ot!) mint egy védekező felfogású asztaliteniszező a labdákat a Marczibányi téri csarnokban rendezett Top 12-es versenyen, akkor itt van videón. Borsózni fog a hátad, ha megnézed, kedves olvasó!
picture

Murray a brit védelmi miniszter - körbefutotta a bolygót is Kokkinakis ellen

Meg ott volt az a pazar tenyeres elütése döntő szett 2:3-nál. Pedig már lépni alig tudott, valahogy mégis megoldotta a labdameneteket. 3:3-nál három bréklabdája volt. 5:5-nél brékelt, és adogathatott a győzelemért. Közben felállva tapsolt a Margaret Court Arena népe.
Két meccslabdához jutott 40:15-nél, fonák nyerővel fejezte be és zárta le ezt az őrült mérkőzést Murray. Ezzel övé az idei Ausztrál Open legnagyobb sztorija. Szegény Kokkinakis sírva hagyta el a pályát.
5 óra 45 perces meccs volt ez. Andy Murray 2023. január 19-én, Melbourne-ben, az Ausztrál Open második körében, 35 évesen játszotta és nyerte meg élete leghosszabb meccsét.
"Fogalmam sincs, hogyan csináltam. Hihetetlen, hogy képes voltam ezt megfordítani. Thanasi nagyszerűen szervált, félelmetes tenyereseket ütött, nem tudom, hogyan jutottam túl rajta. Ahogy ment előre a meccs, egyre jobban játszottam.
Harcoltam, szeretek teniszezni, szeretem ezt a tornát, a versenyzést, ezért mentem tovább. Csináltam már ilyet korábban, van tapasztalatom, és csak erre a tapasztalatra, erre a lendületre, erre a küzdelemre, a játék és a versenyzés iránti szeretetemre, valamint a torna iránti tiszteletemre támaszkodtam. Mindig kitettem a szívemet a pályára. Köszönöm mindenkinek, aki itt maradt, és ilyen fantasztikus hangulatot teremtett hajnalban is!" – nyilatkozta a meccs utáni interjújában Murray.
picture

Nagy szívem van - Andy Murray interjúja élete leghosszabb mérkőzése után

Hihetetlen, de élmény volt.
Murray 2017 óta először jutott be a harmadik fordulóba a szezon első major-tornáján. Legközelebb, minimális pihenő után a 24. kiemelt Roberto Bautista Agut ellen lép pályára Melbourne-ben. Tök mindegy, ott mi lesz, már róla szól ez a torna. Ellopta a show-t szegény Nadal, és a sérülten nyerő Djokovic elől is. Óriási hős ez az ember.
Mel Gibson rendezett egy szép zenével illusztrált képeskönyvet, izé, filmet a William Wallace vezette skót szabadságharcról A rettenthetetlen címmel.
Várjuk egy nála jobb rendezőtől a mozit Andy Murray klasszisteljesítményéről. Kár, hogy a rá annyira illő jelző címként már foglalt.
picture

Mindennek háttal

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés