Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer: Ilyen játékkal nincs esélyem a Garroson

Németh Dániel

Frissítve 19/05/2021 - 14:31 GMT+2

Ilyen játékkal szerinte nem lesz esélye a Roland Garroson, amit továbbra is csak a visszatérés egyik állomásaként kezel, miközben a fő cél Wimbledon.

Roger Federer

Fotó: Getty Images

Nem úgy indult a salakszezon Roger Federer számára, ahogyan azt szerette volna, a genfi torna második fordulójában nyerő helyzetből kapott ki Pablo Andújartól. A svájci nem keseredett el, de azért jelezte, tisztában van a realitásokkal.

Több mint egy év kihagyás után, két térdműtétet és egy nagyon hosszú rehabilitációt követően aligha lehetett azt várni, hogy a lassan 40-et betöltő Roger Federer csúcsformában tér vissza. Ezzel ő maga volt leginkább tisztában, már a verseny előtti visszafogott nyilatkozatában jelezte, kell neki néhány mérkőzés, hogy reális képet kapjon az állapotáról. Nem vár sokat magától a Roland Garroson sem: „Nem az a cél, hanem, amint azt tudjátok, a fű. Van még időm.”
A dohai tornán mutatott játékával sikerült meglepnie magát, a keddi teljesítményénél viszont jobbra számított. Pedig a svájci sokáig nagyon jól állt: ugyan az első szettet elveszítette, amint sikerült megszilárdítania az adogatójátékát, úgy vette át egyre inkább az irányítást, és a harmadik játszmában már 4:2-re is vezetett. Onnan azonban következett egy negyedórás rövidzárlat, kétszer elbukta a szerváját, Andújar pedig kihasználta a botlását és megnyerte a találkozót.
Ennyire kevés játék után, a ma látott szintet figyelembe véve, hogyan is gondolhatnék a Roland Garros megnyerésére? – tette fel saját magának a kérdést Federer.
„Ez az a pillanat, amikor tudod, hogy nem te fogod megnyerni a tornát, nem lehet cél, ezen a szinten legalábbis. Realista vagyok, tudom, hogy nem én nyerem a Roland Garrost. Aki az ellenkezőjét gondolta, az téved. Történtek persze ennél őrültebb dolgok is, de nem hiszem, hogy a Roland Garros elmúlt 50 évében volt olyan, hogy egy 40 éves játékos, nagyjából másfél év kihagyás után, mindent megnyer három vagy öt szettben. Tisztában vagyok a korlátaimmal.”
Nem titok, hogy a svájci elsősorban a füves pályás szezonra szeretne csúcsformába kerülni, a salakos versenyeket pedig a felkészülés részének tekinti. A cél tehát az, hogy visszarázódjon a profi tenisz körforgásába, lehetőleg nyerjen pár mérkőzést, és Wimbledonban már a szükséges önbizalommal léphessen pályára. Ehhez pedig egy út vezet: minél több mérkőzést játszani topjátékosok ellen, akár csak egy edzés erejéig.
„Sokszor elmondtam, hogy az idény a számomra füvön kezdődik. A következő néhány hétben nem a versenyek számítanak, hanem az, hogy Tourra visszatérve a topjátékosok ellen lehet készülni és meccselni, pihenni egy kicsit, majd újrakezdeni az egészet. Ezzel szép lassan hozzászokik az ember, hogy milyen érzés ismételten a Touron játszani. Így javul a döntéshozatal, és ritkábban fordulnak elő olyan hibák, amilyeneket a mai meccs vége felé elkövettem.”
picture

Roger Federer Genf, 2021

Fotó: Getty Images

„Egyre nagyobb esélye lesz annak, hogy nem történik ilyen. Időnként elegendő, ha csak kimegy az ember a pályára. Az persze nem túl jó érzés, amikor megtapasztaljuk, hol vannak a korlátaink. Nyilvánvalóan mindig nehéz, mert az emberek sokat várnak tőlem, ahogyan én is magamtól. Szóval egy ilyen nap után, amikor azt érzem, hogy sokkal jobban kellene játszanom, furcsán érzem magam és csalódott vagyok.”
Ugyanakkor ezen a folyamaton végig kell menni, nem szabad, hogy magam alatt legyek emiatt.
Sokan a 2017-es emlékekre támaszkodva azt várták, hogy Federer ezúttal is kirobbanó formában érkezik meg a mezőnybe. Nagy különbség azonban, hogy komolyabb műtéteken esett át, erőnlét tekintetében pedig lényegesen nagyobb hátrányt kellett ledolgoznia, Pierre Paganini korábban azt mondta, a nulláról kellett felépíteniük a svájci fizikumát. Elnézve a meccs végi megingását, látszódik, hogy még hosszú utat kell megtennie, hogy formába lendüljön.
„Azt mondanám, szinte már normális ez a folyamat. Meccsekre van szükségem. Összességében jól érzem magam. Az edzések jól mentek, Genfben mindegyiket sikerült befejeznem az eső ellenére. Jó érzés volt itt játszani. Most érzem a fáradtságot, közel két órán át nyomás alatt voltam, mert nagyon akartam ezt a győzelmet. Ez most bennem van, de újra csak azt tudom mondani, hogy ez szerintem normális így.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés