Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nadal, Federer és Djokovic is nagyon jó volt fiatalon” – Alcaraz a nagyok útját követve fejlődne

Németh Dániel

Frissítve 12/02/2023 - 20:23 GMT+1

Argentina Open - Carlos Alcaraz számára a Buenos Aires-i tenisztornán kezdődik a szezon. Az izomsérülés után visszatérő spanyolnak a tornagyőzelem a célja, de tisztában van azzal, hogy a meccsrutin tekintetében hátrányból indul a versenyen. A spanyol azt is elárulta, váratlanul érte, hogy már tavaly valóra váltotta az álmait, azonban megvannak az új céljai a 2023-as szezonra.

Nadal után Djokovicot is kipipálta Alcaraz- mutatjuk a meccslabdát

Nem így tervezték, de végül úgy alakult, hogy Carlos Alcaraz Buenos Airesben kezdi meg a 2023-as szezont.
Tavaly egy sajnálatos hasfalsérülés véget vetett a már világelső Carlos Alcaraz szezonjának, a 2023-as szezonját pedig egy lábsérülés lassította le. A 19 éves spanyol utóbbi miatt kénytelen volt kihagyni az Australian Opent, amely az első Grand Slam-tornája lett volna azóta, hogy a US Open megnyerésével világelső lett. Mivel Melbourne-ben Novak Djokovic ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult, Alcaraz egy hellyel hátrébb szorult, de innentől ismét lehet a pontszerzésre koncentrálni.
Alcaraz a jövő héten kezdi meg hivatalosan is a 2023-as idényt, méghozzá a dél-amerikai salakpályás sorozat Buenos Aires-i versenyén láthatjuk először. „Ez lesz az első versenyem a Párizsban elszenvedett izomsérülés óta. Négy hónap telt el. Nekem persze mindig a győzelem körül járnak a gondolataim, és most is nyerni szeretnék, noha az ennyire hosszú kihagyás után nem lesz egy egyszerű feladat” nyilatkozta a spanyol teniszező.
Ha a versenyzést nézzük, Alcaraz durván hat hetes hátrányból indul azokhoz képest, akik már Ausztráliában is ott voltak a mezőnyben. Eleinte a meccsritmus szempontjából egészen biztosan előnyben lesznek a riválisai, de amennyiben sikerül néhány győzelmet összegyűjtenie Buenos Airesben, ezt gyorsan ledolgozhatja a spanyol. És szüksége is lesz a jó formára, tavaly ugyanis nagyjából ilyentájt kezdte el szorgalmasan gyűjtögetni a pontokat.
Néhány nappal korábban érkeztem, hogy igazán jó játékosokkal tudjak készülni, és olyan jól kezdjem ezt a versenyt, amennyire csak lehetséges.
Alcarazt ezúttal néhány családtagja is elkíséri a versenyre, ott lesz vele az édesapja, a testvére és a nagybátyja is, a fiatal spanyol azonban a sajtótájékoztatón külön hangsúlyozta, hogy az őt felkészítő csapatot is a családjához sorolja. Alcaraz fontosnak tartja, hogy a pályán kívül olyan emberek vegyék körbe, akikkel jól érzi magát, a szabadidőben elvégzett tevékenységek ugyanis a sportolói teljesítményére is hatással vannak.
picture

Madridi tenisztorna - Alcaraz Nadalt legyőzve elődöntős - videó

„Jól érzem magam velük. Mindent egybevetve a pályán naponta csak két-három órát töltünk. A többi időszakban olyan tevékenységekre kell összpontosítanod, amelyek során jól érzed magad, hogy aztán a versenyen a lehető legjobban teljesíts. Azért jöttek, hogy szurkoljanak nekem, de közben az is a cél, hogy egy kicsit az otthonunkat is elhozzák magukkal, ami szintén nagyon fontos” – magyarázta a spanyol teniszező.
Alcaraz szeptember 12-én vette át az első helyet a rangsorban, amit aztán 20 hétig tudott megtartani, ezzel olyan legendát sikerült utolérnie, mint a hétszeres GS-bajnok Mats Wilander, miközben Boris Beckert, Andy Roddickot, Marat Safint és Juan Carlos Ferrerót – az edzőjét – meg is előzte. A koronát természetesen a US Open tette fel a remek 2022-es évére, de előtte Miamiban és Madridban is nyert 1000-es versenyt, Rióban és Barcelonában pedig ATP 500-as tornákat sikerült besöpörnie.
„Nagyon jól alakult az év. Sikerült valóra váltanom az álmomat, a célomat, méghozzá meglehetősen gyorsan. Gyakorlatilag egyetlen év alatt. Próbáltam ezzel a lehető legtermészetesebb módon megbirkózni. Miután világelső lettem, új célokat tűztem ki, új dolgokat hosszabb távra, hogy továbbra is jól érezzem magam, fejlődjek teniszezőként, mert még mindig nagyon fiatal vagyok, és számos olyan terület van, ahol még fejlődhetek.”
A játék, az erőnlét és a mentalitás
- vágta rá Alcaraz, amikor rákérdeztek, miben szeretne elsősorban fejlődni.
picture

Carlos Alcaraz döntőbe jutott a riói salakpályás tenisztornán

Hiába váltotta valóra az álmait, a spanyol egyáltalán nem szeretne hátradőlni, ugyanis tisztában van azzal, akármennyire is magas szinten játszik, mindig van feljebb. Pozitív példáért nem is kell nagyon messzire tekintenie, hiszen Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic egyaránt rengeteget dolgoztak a játékuk tökéletesítésén, aminek GS-győzelmekben mérhető eredménye volt. Alcaraz is ezt az utat szeretné követni, és ennek megfelelően is dolgozik a pályán.
„Rafa, Roger és Djokovic már fiatalon nagyon jók voltak, idővel azonban még tovább fejlődtek. Szóval biztos vagyok benne, hogy nekem is erre kell törekednem. Engem is meglepett, hogy mennyire gyorsan valóra váltottam az álmaimat. Mostanra viszont hozzászoktam a gondolathoz, megvannak az új céljaim, tudom, hogy mit szeretnék, mi szeretnék lenni, és ez a legfontosabb dolog.”
Buenos Airesben természetesen Alcaraz lesz az első kiemelt, és a Fabio Fognini-Györe László mérkőzés győztese ellen mutatkozhat be 2023-ban. A 250-es tornának egyébként kifejezetten erős a mezőnye, a hazai játékosok mellett Cameron Norrie és Lorenzo Musetti tekinthető húzónévnek, de várhatóan Dominic Thiem is ott lesz a dél-amerikai sorozatban. A mérkőzéseket az eurosport.hu-n közvetítjük, a döntőt pedig az Eurosport 2-n mutatjuk élőben.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés