A síkrosszosok és az úgynevezett old school szakág (mogul, síakrobatika) képviselőinek a nyitányra még várni kell egy picit, az extrém számok (freeski) legjobbjai azonban szombaton már a második versenyüket is teljesítették.


A szezonnyitóra egy hónapot kell visszaugrunk, Graubünden kanton székhelyén, Svájc legrégebbi városaként számon tartott Churban, a Big Air Chur fesztiválon hatalmas tömeg előtt hosszú idő után újra nézők előtt rendeztek világkupa-viadalt.
Szabadstílusú Sí
Felnőhet-e az ukrán síakrobata Speedy Peterson örökségéhez?
TEGNAP 18:42
A nőknél a tavalyi szakági világkupa-győztes Tess Ledeux először nyert Big Air-számban, míg a férfiaknál a tizenhétéves Matej Svancer pályafutása első vk-sikerét aratta. A csehországi születésű, azonban már osztrák színekben indukó sízőtől olyat láthattunk, amit szinte csak a filmekben, a villanyfényben rendezett fesztivál utolsó ugrásával (double cork 1800) majdnem tökéletes 99.00 pontos eredményt ért el.
https://i.eurosport.com/2021/11/21/3257654.jpg
A folytatásra egy hónapot kellett várni, Ausztriába a Stubai gleccsere vették az irányt a sízők, ahol több hetes edzőtáborozás után szombaton immáron ötödik alkalommal slopestyle-világkupát rendeztek. A pekingi olimpiai játékokig mindössze három slopestyle vk-verseny szerepel a naptárban, nem véletlen így, hogy közel százas sportolói létszámmal vágtak neki a pénteki selejtezőnek Ausztria legnagyobb – az Innsbrucktól tizenöt kilométerre található – gleccser-síterületén.
Már az edzőtáborozás is hírértékkel bírt viszont, a slopestyle-ban idén világbajnok és X-Games győztes Eileen Gu első nőként dupla cork 1440-et mutatott be, ami nagyjából annyit jelent, hogy egy dugóhúzószerű mozgás során a kínai-amerikai freestyle-os dupla hátraszaltó mellett még négyszer a hosszanti (vízszintes) tengelye körül is sikeresen kiforgott.

Tökéletesen mutatta be a világ legnehezebb trükkjét a kínai freestyle síző

Gu végül az egyik edzésen megsérült, így ezen a versenyen nem láthattuk, ellenben hazaiként a közelgő olimpia egyik legnagyobb sztárja lehet. Talán nem véletlen, a Victoria’s Secret az egyik új arcaként jelentette a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok 18 éves lányt.
Volt viszont egy nagy visszatérőnk, egy másik ifjúsági olimpiai bajnok Kelly Sildaru személyében. A tizenkilencéves észtet a nőknél sokan a freestyle sí legnagyobb tehetségének és csillagának tartják számon, februárban azonban a bal lába első keresztszalagja megsérült egy ugrásból érkezvén, ehhez képest kilenc hónappal később újra a régi önmagát mutatta.
Az ötszörös X-Games győztes tette ezt mindezt törött hüvelykujjal és bekötött kézzel, a döntőben két menete bármelyike elég lett volna volt a győzelemhez, így nem lehetett kétség a sikeréhez. A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) által rendezett eseményeken ritkábban láthatjuk, ennek is köszönhető, hogy szinte napra pontosan három év után nyert újra világkupát, akkor szintén itt, 3000 méter fellett diadalmaskodott. Ami biztos, ha nem sérül meg, az észtek első számú aranyérmese lesz a téli olimpián.
"Csodálatosan érzem magam" - mondta Sildaru a győzelme után. "Az elmúlt néhány év nem volt könnyű számomra, ezért is nagyszerű, hogy törött kézzel versenyezve is nyerni tudtam. Annyira fel vagyok dobva, annyira boldog vagyok."

Az észt síhercegnő trükkjei lenyűgözték a zsűrit Stubaiban

Sildaru mögött a maga harminc életévével már veteránnak számító Sarah Hoefflin végzett. A svájci a churi Big Air után így ezúttal is második lett, azonban több mint nyolc ponttal ért kevesebb a legjobb menete is Sildaruhoz képest. A dobogó alsó fokára a tíz hónapos – térdsérülés miatti – kényszerszünet után újra versenyző Johanne Killi állhatott.
Aki látta a közvetítésünket, biztosan kérdésként merül fel, így mindenképp rögzítsük, a kvalifikációt megnyerő, a döntőben azonban nagyot bukó olimpiai ezüstérmes, Mathilde Gremaud jól van, nem szenvedett komoly sérülést, természetesen mielőbbi felépülést kívánunk neki.
Nőknél norvég bronz, férfiaknál viszont norvég első és harmadik hely született, az ebben a számban két éve világbajnoki ezüstérmes Birk Ruud szombaton kivételes teljesítményt produkált. A 21 éves norvégnak a finálé egyetlen sikeresen végrehajtott dupla cork 1620-as ugrását köszönhetjük, ráadásul switch-ből, ami további nehezítést jelentett az egyébként is bivalyerős trükk esetében.

A Ruud név nemcsak a teniszben cseng jól: itt a névrokon, aki slopestyle-ban remekel

Ruud ezzel karrierje második slopestyle vk-győzelmének örülhetett:
"Nagyon jó napom volt. Az edzések nem mentek jól, aztán sikerült megtalálnom a fókuszt a versenyre. Szuper boldog vagyok. Megünneplem majd ezt a sikert, aztán már a következőre koncentrálok. Mindig jön egy újabb verseny, így előre kell néznem és a földön kell maradnom."

Sildaru és Ruud Stubaiban

Fotó: FIS

A nap egyik legkedvesebb története mégis az ezüstérmeshez kapcsolódik. A 23 éves Max Moffatt édesanyja egészen Kanadából utazott el, hogy láthassa őt versenyezni, végül olyannyira megérte, hogy kevesebb mint két ponttal lemaradva, fia a második helyen zárt. Harmadik helyen csakúgy mint tavaly, ezúttal is Ferdinand Dahl végzett.
Stubai után a szakág legjobbjai a tengerentúlra utaznak, a Steamboat síközpontban december 4-én szombaton big air-viadallal folytatódik a világkupa.
Jövő héten azonban már a síkrosszok is bemutatkoznak, Secret Gardenben november 27-én (szombat) 07:30 órakor az Eurosport2-n várjuk Önöket.
Szabadstílusú Sí
Mátrixba illő mozdulattal hozta vissza ugrását a fehérorosz síakrobata
03/12/2021 14:23
Szabadstílusú Sí
Olimpiai hangolással vette kezdetét a sícross és a snowboard cross világkupa
28/11/2021 16:09