Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kínai-amerikai modell nyerte a freestyle sízők új versenyét az olimpián

Eurosport Magyarország

Publikálva 08/02/2022 - 05:31 GMT+1

Az utolsó ugrásával, egy dupla cork 1620-szal fordította meg az új olimpiai szám, a női freestyle sí big air verseny döntőjét Eileen Gu. A kínai-amerikai versenyző, aki sportolói pályafutása mellett modellkedik, és a Stanford egyetemre fog járni, a második nő lett, aki ezt az ugrást versenyen letette.

A kínai-amerikai modell nyerte a freestyle sízők új versenyét az olimpián

Kínai arany a női freestyle sízők big air számában

Az amerikai születésű, kínai színekben szereplő Eileen Gu nyerte a női freestyle sízők big air számát a pekingi olimpia keddi versenynapján. A San Franciscóban született, 18 éves Gu a francia Tess Ledeux és a svájci Mathilde Gremaud előtt szerezte meg szoros versenyben a szám első ötkarikás aranyérmét.
A fővárosi Big Air Shougangon rendezett látványos számban - amely most debütált az ötkarikás programban - három sorozatot rendeztek, ezekből minden indulónak a két legjobb ugrása számított. Az összesítés alapján Gu mutatta be a legjobb és legszebb trükköket a verseny során.
Az első kör után a slopestyle-ban és félcsőben tavaly világbajnok, big airben vb-harmadik és világkupa-negyedik Gu a második volt Ledeux mögött, aki viszont a második felvonásban csak hatodik lett. A középső ugrást a 22. születésnapját ünneplő Gremaud nyerte. Az érződött, hogy ez a három versenyző nyerheti meg a szám történelmi aranyérmét.
A záró körben a svájci - aki négy éve slopestyle-ban volt ezüstérmes - rosszul fogott talajt, hatalmasat esett, a léce is leoldott, így az ő reményei elszálltak. Gu viszont szinte hibátlan volt ebben a körben. A 2019-es világbajnok, világkupa-győztes Ledeux volt az utolsó ugró, ám leérkezéskor nem találta az egyensúlyát, s bár állva maradt, ez a megingás éppen elegendő volt a hazai sízőnek, hogy megszerezze a szám első olimpiai aranyérmét.
A helyszínre - mivel szabadtéren zajlott - több ezer nézőt engedtek be. Az időjárás is kifogástalan volt, hétágra sütött a nap a mínusz 5 fokban. A létesítményt egy szanált gyártelepen építették fel, gigantikus méretű tárolók, kémények és tornyok között. A havas sportok közül csak a bir air versenyeit - freestyle síben és snowboardban - rendezik Pekingben, a többi számot a hegyekben tartják.

Forrás: MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés