Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Eileen Gu - a szupertini, aki meghódította a világot

Dobos Lilla

Frissítve 20/02/2022 - 10:53 GMT+1

Az immáron kétszeres olimpiai bajnok Gu tündérmeséje két éve kezdődött, Pekingben pedig felért a csúcsra. Történetébe csupán egyetlen dolog rondít bele.

Eileen Gu, a szupertini, aki meghódította a világot

Fotó: AFP

Eileen Gu azon fiatalok táborát erősíti, akik bármihez nyúlnak, abban sikeresek lesznek.
Gu két éve az ifjúsági olimpián robbant be a köztudatba, 16 esztendősen két aranyéremmel – big air és félcső – és egy ezüsttel – slopestyle – távozott Svájcból. Sportolói karrierje innen egyenesen ívelt fölfelé. Két év leforgása alatt kétszeres világbajnok és kétszeres X Games győztes lett, emellett két bronzot is begyűjtött az említett versenyeken. Tehetsége és elszántsága megkérdőjelezhetetlen, amit mi sem bizonyít jobban, mint az idei Calgary világkupán történtek. Két félcső versenyt rendeztek Calgaryban, amelyekre Gu az Egyesült Államokból érkezett. Útlevelét viszont elvesztette, így sokáig úgy tűnt, nem lehet ott a versenyen. Végül mégis felszállhatott a Kanada felé tartó járatra. Gépe néhány órával az első verseny előtt landolt, a pályára a selejtező előtt csupán 45 perccel ért ki. Őt viszont ez a közjáték sem zavarta meg, mind a két versenyt magabiztosan nyerte.
Pályafutására a koronát a pekingi olimpián tette fel. Big airben és félcsőben olimpiai bajnok lett, emellé pedig egy slopestyle ezüstöt is szerzett. Ezzel ő lett az első szabadstílusú síelő, aki három különböző számban is olimpiai érmet tudott nyerni.
A 18 éves tehetség nem csak a sípályákon, de az iskolapadban is remekül teljesít. Szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Stanfordon, amiről úgy nyilatkozott, hogy az olimpiai szereplés mellett élete legnagyobb álma. Folyékonyan beszél angolul és mandarinul. Szabadidejét pedig zongorázással tölti, hiszen az is remekül megy neki.
Már a modellvilágban is megvetette a lábát, 18 esztendős korára 23 szponzora van, és olyan világmárkák arca, mint a Louis Vuitton, a Tifanny, a Schaffhausen, a Victoria’s Secret, a Fendi és a Gucci. Csak reklámszerződésekből már több mint 30 millió dollárt keresett.
Eileen Gu
Ha pedig ezek önmagukban nem lennének elegendőek, Gu egy rendkívüli egyéniség, aki nem fél önmagát adni minden helyzetben. Ha például a slopestyle selejtezők alatt megéhezik, akkor bizony elmajszol egy hamburgert, miközben a pontszámaira vár.
picture

"Sajtburgeren él az olimpiai bajnok fotómodell".

Egy másik kedves történet Pekingből szintén ezt bizonyítja. A big air döntőt úgy nyerte meg, hogy a harmadik menetében lerakott egy olyan 1620-as trükköt – 4, 5 fordulatot – amelyet korábban még nem gyakorolt. A finálé után elmondta, hogy az édesanyja fölhívta a köre előtt, hogy meg ne próbálja ezt az ugrást. Ő mérlegelt, de végül úgy döntött, hogy kivételesen szembemegy az anyai akarattal, és igenis megpróbálja az 1620-at. Ez pedig egy olimpiai aranyat ért számára.
Nem csoda, hogy Eileen Gu tökéletes példakép, akit Kínában és az egész világon is imádnak. Az Instagramon 1, 3 millió követője van, és Kína közösségi oldalát, a Weibót is felrobbantotta a játékok alatt. Története szinte tündérmesének hat, amelybe egy dolog rondít csupán bele.
Gu kínai–amerikai származású, édesanyja kínai, míg apja amerikai. Gu Kaliforniában nőtt fel, igaz, gyerekkorában sok időt töltött a Kínában élő rokonainál. 2019-ig az amerikai nemzeti csapat tagja volt, azonban ekkor a váltás mellett döntött, a pekingi olimpián kínai színekben szeretett volna versenyezni. Többször nyilatkozta, amikor Amerikában van, amerikai, amikor Kínában, akkor pedig kínai, egyik identitását sem tagadhatja meg. A kínai színeket viszont azért választotta, mert úgy érzi, ott nagyobb szükség van rá, mint inspirációra. Elég sok kritika érte őt emiatt, eleinte elsősorban az Egyesült Államokból, az utóbbi időben azonban kínai negatív felhangok is felütötték már a fejüket.
Az amerikaiak azt teszik szóvá, hogy Gu egész életében náluk nevelkedett, 2019 előtt a csapatuk tagja volt, ennek ellenére mégis kínaiként indult az olimpián. Kínában pedig az utóbbi időben felerősödtek azok a kritikák, amely szerint Gu kivételezett helyzetben van honfitársaival ellentétben. Kína tiltja a kettős állampolgárságot, amikor viszont Gut arról kérdezik, hogy leadta-e amerikai útlevelét, általában kitérő válaszokat ad. Kritikák érték amiatt is, hogy győzelmei során nem énekli a himnuszt. Illetve a legutóbbi ügy a Weibón robbant ki, amikor közétettek egy képernyőfotót, egy már törölt kommentről, amelyben valaki megkérdezte Gut, neki miért szabad használnia az Instagramot, amikor mindenki másnak tilos. Erre az olimpiai bajnok válaszul jelezte, hogy bárki letölthet VPN-t amivel bármilyen platform elérhető. Csakhogy Kínában nem tölthető le legálisan a VPN, azért akár börtönbüntetés is járhat.
Gu megítélése elsősorban az amerikai és a kínai sajtóban ugyan némiképp ellentmondásos, de mindezek ellenére Eileen Gu tagadhatatlanul a pekingi olimpia egyik legnagyobb sztárja lett, aki 18 esztendős korára felért a csúcsra és elért mindent, amit sportban - és azon kívül (?) – el lehet érni. Tündérmeséjének következő fejezeteit pedig biztosan nyomon követhetjük az elkövetkezendő években.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés