Börtönveszélyben az olimpiai bajnok.

Ezzel a címmel jelent meg hétfőn és kedden több cikk is a nemzetközi sajtóban. A megnevezett olimpiai bajnok a pekingi téli játékok egyik arca, az amerikai születésű, de kínai színekben versenyző Eileen Gu, aki február 8-án big airben győzött, ma, február 15-én pedig slopestyle-ban ezüstérmes lett.
A 18 éves, modellként is híres Gu ünnepelt sztár Kínában, az olimpiai bajnoki címe miatt ráadásul külön engedmények vonatkoznak rá az országban, de egyáltalán nem biztos, hogy egy február 7-i kommentje következmények nélkül marad.
Peking 2022
Eileen Gu - a szupertini, aki meghódította a világot
20/02/2022 09:05
Történt ugyanis, hogy Instagramon az 1,1 millió követője közül valaki feltette az egyik posztja alatt a következő kérdést: „Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói nem használhatják? Miért részesülsz kínai állampolgárként kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos! Tudnál harcolni azokért a honfitársaidért, akik nem használhatják szabadon az internetet?”
Gu erre ezt válaszolta: "Bárki használhat VPN-t, ráadásul teljesen ingyen le lehet tölteni az App Store-ból."
https://i.eurosport.com/2022/02/15/3317921.png
A VPN (virtuális magánhálózat) segítségével meg lehet kerülni az internetes cenzúrát, és az adott országban blokkolt oldalak is elérhetővé válnak. Csakhogy Kínában a VPN-ek használata illegális, és a közelmúltban minden esetben börtönbüntetés lett a vége, akit ilyenen és egyéb, szoftverekkel való kereskedelmen rajtakaptak.
A kínai cenzúra egyből lecsapott rá, a kommentet törölték (!), de a képernyőfotók felkerültek a kínaiak közösségi felületére, a Weibóra, ahol hamar felkapták a történetet, és egyre több helyen elterjedt. Az egyik poszt, amely mostanra közel 4000 megosztást és 1000 kommentet gyűjtött, továbbra is elérhető, de hamar jött újra a cenzúra: a képernyőfotóról eltávolították a szöveget, és csak a háttér maradt meg.
Abszurd és szinte elképzelhetetlen lenne, ha Gu emiatt súlyos büntetést, akár börtönt kapna, ellenkező esetben a kínaiak nemcsak azon háborodnának fel, hogy ő miért használhatja az Instagramot, hanem azon is, hogy egy ilyen „hibát” hogyan úszhat meg...
Forrás: részben Independent, Blick
Peking 2022
A kínai-amerikai modell nyerte a freestyle sízők új versenyét az olimpián
08/02/2022 04:31
Peking 2022
A kínai-amerikai modell nyerte a freestyle sízők új versenyét az olimpián
08/02/2022 04:30