Azért az nem a minap történt. Hicks 1995-ben, még 22 éves ifjoncként, ötödik profi szezonjában, egészen az elődöntőig menetelt a legfontosabb versenyek egyikén.


Többek között Ronnie O'Sulivant és James Wattanát győzte le, két akkoriban top 5-ös játékost. Aztán a négy között egy semmivel sem könnyebb ellenfelet kapott Peter Ebdon személyében, akitől 9-1-re kikapott. Hja, a régi szép idők, amikor még kilenc nyert frame-ig tartotta a UK mérkőzései...
English Open
Neil Robertson friss házas, két gyerek boldog apja, és várja, hogy beinduljon a szezonja
26/10/2021 - 15:57
Hicksnek ez már a negyedik elődöntője volt, fél évvel korábban a világbajnokságon is négy közé jutott debutánsként, legyőzve Steve Davist és Ebdont is. Nagyon közel került a top 16-hoz, de meg kellett elégednie a világranglista 17. pozíciójával. Akkoriban aligha merülhetett fel benne, hogy mindezzel már túl is van pályafutása legnagyobb sikerein, hogy sosem fog pontszerző döntőt játszani, és az sem, hogy soha nem fog ennél a 17. helynél feljebb lépni a ranglétrán.

Andy Hicks

Fotó: Getty Images

De hát soha ne mondd, hogy soha. Hicks 2013-ban kiesett a Main Tourról, és egészen 2019-ig nem tudott visszakerülni a profik közé. Semmi nem utalt arra, hogy egyszercsak négy mérkőzést tud nyerni egy versenyen. Márpedig éppen ez történt vele, és éppen az Egyesült Királyság Bajnokságán. Amit a világranglista 102. helyezettjeként kezdett meg. És ami egészen extra: mind a négy meccset döntő frame-ben hozta. Liang, Holt, Dale és Gilbert ellen egyaránt 6-5-re győzött. Erről ezt mondta a snookerhq.comnak:
"Szeretném azt mondani, hogy kihullt a hajam a szoros csaták miatt, de ez már sok éve megtörtént. Örülök, hogy a negyedik meccsemet is megnyertem 6-5-re, de igazából mindegyik meccs után úgy éreztem, hogy simábban kellett volna győznöm. Megnehezítettem a saját dolgomat. Viszont a döntő frame-ekben mindig ki tudtam harcolni egy sanszot, és ki is tudtam használni ezeket, és erre büszke vagyok. Az volt a célom, hogy ne csináljak semmi butaságot, semmi elhamarkodottat, semmiképp se kapkodjak."
A négy döntő frame közül kettőt nagy breakkel (135, illetve 88), egyet 50 felettivel nyert meg. Csak Dale ellen nem lökött nagy breaket a végjátékban, de ott sem volt igazán esélye az ellenfelének.
"Úgy voltam vele, hogy ha csak egyetlen tornán messzire tudok jutni, az már óriási öröm, és ha esélyem lesz megnyerni, az még nagyobb boldogság lenne."
Hicks következő ellenfele a péntek esti negyeddöntőben Barry Hawkins lesz, aki kritikán aluli kezdés (66%-os golyóbelökés az első négy frame-ben) után elkezdett jól játszani Matthew Selt ellen, zsinórban öt frame-et nyert, és 6-3-ra fordított. Ő az alsó ág favoritja, hiszen rajta kívül nincs már ott egyetlen tornagyőztes sem, sőt, Hicks mellett Zhao Xintong sem játszott még döntőt. De a favoritság ezen a versenyen tényleg nem jelent semmit sem. A Hawkins - Hicks és a Zhao - Lisowski mérkőzések 20 órakor kezdődnek.

Barry Hawkins

Fotó: Eurosport

Northern Ireland Open
Ronnie O'Sullivan ősi ellenfelet győzött le
12/10/2021 - 08:10
UK Championship
Shaun Murphy halálos fenyegetést is kapott a UK-n tett kijelentései után
06/01/2022 - 17:20