Az amatőr státuszú Si Jiahui győzte le Murphyt a UK első fordulójában. A torna 2008-as bajnoka korai búcsúja után kifejtette, hogy érthetetlennek tartja, miért indulhatnak amatőrök is a profi versenyeken.

"Olyasvalakitől kaptam ki, akinek nem is lenne szabad itt lennie. Nem értem, miért engedjük meg amatőröknek is, hogy részt vegyenek profi versenyeken. Nekünk, profiknak a versenyek adják a megélhetésünket" - mondta Murphy. Mint kifejtette, az amatőrökön nincs akkora nyomás, mint a profikon, hiszen nem a megélhetésükért küzdenek.
Murphy szerdán a Metro.co.uk-nek adott interjút, amiben arról beszélt, hogy váratlanul messzire elértek a mondatai, nem számított arra, hogy a snooker berkein túl is érdekelni fogja az embereket, amit mondott. A heves médiaérdeklődés magával hozta a hozzászólások cunamiját, amelyek között bizony voltak halálos fenyegetések is.
Snooker
Shaun Murphy beszél a sérüléséről, ami befolyásolhatja az egész pályafutását
10/01/2022 14:01
"A meccsem után 24 órát töltöttem a hotelszobámban, és jórészt azzal telt el az időm, hogy hárítottam el az újságírókat. Mindenki azt mondta, hogy óriási az érdeklődés, olyanok is kíváncsiak, akiket máskülönben nemigen érdekel a snooker.
Természetesen nem azért mondtam, amit mondtam, hogy bekerüljek az újságokba. Nem akartam kattintásokat vadászni, nem akartam extra figyelmet generálni. Egyszerűen csak elmondtam, amit gondoltam, és aztán alig hittem el, hogy ez ennyi embert érdekel.
Valamivel később az autómban ültem a sztrádán, és egy fickó átkiabált nekem egy másik autóból. Úgy voltam vele, hogy itt csak snookerről van szó, nem én vagyok a miniszterelnök. Kezdett kicsit elegem lenni.
A közösségi médiában halálos fenyegetéseket is kaptam, mindenféle gonoszságokat írtak nekem ismeretlen emberek. Nagyon kellemetlen érzés volt, nem örülnék, ha megint hasonló helyzetbe kerülnék. Nem gondolom, hogy amit mondtam, az ennyire szörnyű lett volna."
Murphy továbbra is kiáll a véleménye mellett az amatőrökkel kapcsolatban, amit egyébként már évek óta hangoztat. Mint mondja, a megjegyzésének rossz volt az időzítése, és emiatt nem sokkal később elnézést is kért Si Jiahuitól.
"Rosszul éreztem magam, mert számára ez egy nagy siker volt, egy nagy győzelem, és lehetséges, hogy a megjegyzéseim elvettek egy kicsit a sikere értékéből. Rosszkor nyilatkoztam ezt, amit megbántam, és elnézést is kértem tőle. Jobb lett volna, ha nem akkor mondom mindezt, amikor mondtam.
Jócskán felnagyították ezt a témát, és mindenki azt hitte, hogy rossz vesztes vagyok, mert csak ennyi jött le az egészből. Valójában ez egy unalmas sztori, hiszen nyilvánvalóan senkit sem érdekel a snookeres társadalmon kívül, hogy kik indulnak a versenyeinken."
The Masters
Snooker Masters – eredmények, időpontok, párosítások
09/01/2022 18:49
The Masters
Shaun Murphy: "Ronnie O'Sullivan veszélyesebb, mint valaha"
09/01/2022 14:38