A 2022/2023-as szezon elején hárman merészkedtek jósolgatni.

Neal Foulds, a világranglista egykor harmadik helyezettje, az Eurosport szakkommentátora, valamint David Hendon és Michael McMullan, az Eurosport kommentátorai és snookeres szakírói. Érdekes módon, a tavalyi tippeldéhez képest Alan McManus és Jamie Broughton nem vállalták az idei jövőbenézést, pedig ők ketten tavaly "szereztek egy-egy pontot", ellentétben a többiekkel...
Minden szezon előtt az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy ki fog életében először pontszerző trófeát szerezni. Tavaly David Gilbert, Zhao Xintong, Hossein Vafaei, Fan Zhengyi és Robert Milkins egyaránt új bajnokok lettek, Zhao kétszer is győzött. A szakértők szerint idén Pang Junxu, Jack Lisowski, illetve Tom Ford nyer versenyt azok közül, akiknek ez még nem sikerült. Foulds indoklása a legérdekesebb:
British Open
Mark Selby tökéletesen játszott és maximumot lökött
30/09/2022 - 07:29
"Pang remek debütáló szezont produkált 2020/2021-ben, és nagy dolgokat várok tőle idén is. Óriási meglepetés volt, amikor Fan Zhengyi megnyerte a European Masterst, és én úgy gondolom, hogy Pang jobb játékos, mint Fan. Nagyon sokat gyakorol, és tudom, hogy mindent belead. Szerintem sokat fog idén előrelépni, és azt gondolom, meglesz az első trófeája is."

Pang Junxu

Fotó: WorldSnooker

A szezon meglepetésembere

Hendon szerint Chris Wakelin lesz, a másik két szakember azonban egyaránt Aaron Hillt nevezte meg. A húszéves ír játékos két éve legyőzte Ronnie O'Sullivant a European Mastersen, azóta azonban visszaesett a formája. A 2022-es világbajnokság után kiesett a Main Tourról, de azonnal visszakvalifikált a Q Schoolon keresztül. Foulds és McMullan is kiegyensúlyozottabb formára számít tőle a jövőben.
Érdemes megemlíteni, hogy Zhao Xintong az edzéstársát, Ashley Hugillt emelte ki egy múlt heti interjúban. Hugill már 27 éves, és a ranglista 70. helyén áll. A legutóbbi világbajnokságon eljutott a főtábláig, ahol jól játszott Neil Robertson ellen. Meglátjuk. Annyi bizonyos, hogy a Victoria's Akadémia játékosaira extrán oda kell figyelni.

A szezon sztárja

Hendon és McMullan szerint Judd Trump lesz. Egy éve is őt nevezték meg a legtöbben, de nem lett igazuk. Nem mintha eltűnt volna a süllyesztőben az előző évek dominátora, de messze nem volt annyira jó éve, mint a korábbiakban. Neil Robertson egyértelműen jobban teljesített nála, és a vb-cím miatt Ronnie O'Sullivant is elé kell sorolni. A tavalyi Trump-tipp azonban közel sem volt akkora melléfogás, mint Selbyt gondolni a legjobbnak, pedig volt, aki őt érezte a legerősebbnek.

Judd Trump

Fotó: WorldSnooker

Visszatérve az idei szezonhoz, annyiban jó ötletnek tűnik Trump megnevezése, hogy gyengébb ősz és tél után meglehetősen erős tavaszt produkált, hiszen övé lett a Turkish Masters trófeája, és döntőt játszott előbb a Welsh Openen, majd a világbajnokságon. Ha valahogy át tudja menteni ezt a formát az új évadra, és ha erősen tud kezdeni, akkor abszolút benne van a pakliban egy újabb három-négy, vagy akár több trófeát hozó szezon a részéről.
Foulds azonban másként látja, szerinte Yan Bingtao fog csodálatos szezont futni, és megnyerheti az egyik kiemelt versenyt is, ahogy a Masterst már megnyerte másfél éve. Foulds szerint a világbajnokságon Yan a három-négy legjobb játékos közé tartozott, és a szakértő szerint idén még előrébb fog lépni.

A szezonvégi világelső a szakértők szerint csakis Ronnie O'Sullivan lehet.

Ez persze logikus tipp, hiszen a hétszeres világbajnoknak hatalmas az előnye a szezonvégi előzetes rangsorban, mivel jóval kevesebb pontot fog veszíteni idén, mint akár Selby, akár Trump, és persze azért is, mert ő a világbajnok, ami önmagában félmillió ranglistapontot ér. No de aki 2023-ban felemeli a világbajnoki trófeát, az éppen meg is előzheti őt, főleg akkor, ha Robertson vagy Trump lesz az. Selby ezen az előzetes ranglistán mindössze a 22. helyen áll, annyira pocsékul sikerült az elmúlt szezonja.
British Open
John Higgins: Megbocsáthatatlan ez a vereség
28/09/2022 - 07:36
Snooker
Ronnie O'Sullivan: "A Tournak segítenie kellene a női snookert"
28/09/2022 - 05:34