Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mark Selby és Shaun Murphy is küzd a top 16-os helyért

Buzás Gábor

Publikálva 25/01/2022 - 17:10 GMT+1

A szerdán kezdődő German Masters többek között arról is dönt, hogy kik lehetnek ott az utána következő versenyen, a február 7-én rajtoló, és igen szépséges pénzdíjakat fizető Players Championshipen. A tavalyi világbajnokság két döntőse, a világelső Mark Selby, valamint a hivatalos ranglistán 7. Shaun Murphy számára még bőven van tennivaló a kvalifikáció érdekében.

Mark Selby és Shaun Murphy

Fotó: Getty Images

Egészen elképesztő, hogy a világbajnoki döntősök mennyire gyengén muzsikálnak ebben a szezonban.

Selby negyedik világbajnoki címe nem volt meglepetés, jó formában játszott tavaly, két versenyt nyert a Crucible előtt. Az viszont mindenképp sajátos, hogy a 2021/2022-es szezonban mindössze egyetlen elődöntőre futotta tőle, azon kívül még csak a 16 közé sem jutott. A (még mindig) világelső Selby a Mastersen mutatott elképesztően rossz formája után elmondta, hogy mentális nehézségekkel küzd, ez hátráltatja abban, hogy jól játsszon. Nagy kérdés, hogy két hét alatt mennyit tudott haladni ezzel a témával, bár nehéz elképzelni, hogy sokat.
Selby egyébként még így sincs messze a kvalifikációtól, jelenleg ugyanis az egyéves ranglista 18. helyén áll, és akár egy, de még inkább két megnyert mérkőzéssel jó eséllyel bejut a top 16 közé ezen a listán, és ott lesz a Player Championshipen. Selby első ellenfele Berlinben Barry Pinches lesz, akitől az is csodával határos, hogy idáig eljutott. Utána viszont Yan Bingtao vagy David Gilbert következik, és ha a kínai lesz Selby ellenfele, az a meccs azért is érdekes lehet, mert Yannak is kellenek a pontok a kvalifikációhoz.
picture

Mark Selby

Fotó: Getty Images

Murphy helyzete sokkal nehezebb. Részéről nagy meglepetés volt a tavalyi döntőbe jutás, talán még ő maga sem számított rá. Az idei szezonja még gyatrább, mint a tavalyi volt, egyetlen negyeddöntő mellett csak egy-egy meccset nyert meg néhány versenyen. Ennek következtében az egyéves ranglista 36. helyén áll, nagyon messze elmaradva a top 16-tól. És ez azt jelenti, hogy minimum a döntőbe kell jutnia Berlinben ahhoz, hogy ott legyen a Playersen, de valószínűleg meg is kell nyernie a tornát.
Murphy első ellenfele Kurt Maflin lesz, aki még nem nyert mérkőzést ebben a szezonban (!), utána viszont jöhet Mark Allen, vagy Lyu Haotian. Első ránézésre Allen számára egész könnyűnek tűnik ez a sorsolás...
picture

Shaun Murphy

Fotó: Eurosport

A topjátékosok közül még Anthony McGill és Stephen Maguire helye nem biztos a Players Championshipen. A két skót az egyéves ranglista 17., illetve 19. pozíciójában áll, tehát Selbyhez hasonlóan lehetőleg két meccset kellene nyerniük. Egyikük sem kapott könnyű sorsolást, hiszen a fiatalabb skót Zhou Yuelonggal kezd, aki annak ellenére is megnehezítheti McGill dolgát, hogy ebben a szezonban nem sokat tett le az asztalra. Maguire a 32 között Tom Forddal játszik, és ha őt legyőzi, akkor Mark Williams, vagy Zhao Xintong ellen kell kiharcolnia a negyeddöntőbe jutást. Kemény része ez a főtáblának, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az Andrew Higginson, Liam Highfield, Fan Zhengyi trióból is valaki negyeddöntős lesz. Azért vannak csak hárman ezen az ágon, mert Liang Wenbo pozitív koronavírusteszt miatt visszalépni kényszerült.
És az a helyzet, hogy még Judd Trump is aggódhat egy kicsit a Players Championship miatt. A hivatalos világranglista második helyezettje az idei szezonban két pontszerző negyeddöntővel szerénykedik az egyéves ranglista 12. helyén. Ő már a 16 közé jutott a German Mastersen, miután Gao Yang, első körös ellenfele visszalépett. Viszont ha nem nyeri meg az első helyszíni mérkőzését McGill vagy Zhou ellen, akkor bizony elképzelhető, hogy megelőzik akár öten is, és kiszorul az egyéves ranglista első 16 helyezettje közül. Ami azért is lenne csúnya, mert Trump kétszer is megnyerte a Players Championshipet 2017 óta, mióta pontszerzőnek számít.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés