Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A motokrossz-pályától a snookerasztalig – ismét két ausztrál a profik között

Szentimrei Kristóf

Publikálva 05/08/2022 - 12:16 GMT+2

Tíz évig járta Neil Robertsonnal a profi snookervilágot, most pedig már ő maga is a Main Tour tagja. A 27 éves Ryan Thomerson életében érdekes fordulat következett be, amikor a zajos motokrosszról a csöndes snookerre váltott, és bár előbbiben sikerekben gazdag juniorkarriert futott be, utóbbiban immár a világ legjobbjai ellen léphet asztalhoz a következő két szezonban, így aligha bánja döntését.

Ryan Thomerson

Fotó: WorldSnooker

Thomerson Melbourne egyik külvárosában, Montrose-ban született, ugyanakkor 11 éves koráig az Egyesült Királyságban élt. Érdekes, hogy a snooker őshazájában még a motorozás volt a gyerekkori szenvedélye (bár nyilván a motorsportok is óriási tradíciós gyökerekkel bírnak a szigetországban), és amikor családja hirtelen úgy döntött, hogy visszaköltöznek Melbourne-be, éppen akkor váltott későbbi szeretett sportágára.
Pedig motokrossz-versenyzőként is ígéretesnek tűnt, korosztályában a legjobbak között tartották számon, a visszaköltözés előtt egy évvel pedig ötödik lett az U12-es brit bajnokságban.
„Apám olyan helyeken versenyzett motorral, mint Brands Hatch. Emellett 25 évig motorszerelő volt Londonban, így mindig ott lebzseltem körülötte” – világított rá Thomerson, honnan jött részben a motorozás iránti szeretete. „Hat éves voltam, mikor motorbiciklit vett nekem, és egészen 11 éves koromig folyamatosan versenyeztem. Minden héten mentünk, és hétvégén szinte soha nem voltam otthon.”
A Thomerson-családban nemcsak Ryan, hanem bátyja is tehetséges motokrosszosnak számított, az Ausztráliába történő visszaköltözés után pedig a család már nem igazán engedhette meg magának, hogy mindkét fia versenyzését finanszírozni tudja. Ugyan Thomerson egy rövid időre hazájában is megpróbálkozott a motorozással, és azzal párhuzamosan űzte egyre komolyabb szinten a snookert, egy 2016-ban elszenvedett balesetet követően végleg utóbbi sportágra összpontosította minden figyelmét.
picture

Ryan Thomerson (Forrás: World Snooker/twitter)

Fotó: Twitter

A snookeres közegben pedig szintén gyűjtögette az erős korosztályos eredményeket országos szinten, győzött az U15-ösök között, majd később U18-ban valamint U21-ben is a döntőig jutott. A profi tagságtól viszont még jó ideig messze volt, annak ellenére, hogy 17 éves korától nem akárki vette pártfogásába: a honfitárs snookersztár, Neil Robertson. Ráadásul nemcsak együtt edzhetett jópárszor 2010 világbajnokával, hanem időnként a családjánál lakott, és számos versenyre utazhatott el vele. Ahogy Thomerson a WST-vel készült interjúban fogalmazott, bizonyos értelemben már túlságosan is felnézett Robertsonra.
„Kicsit eltévedtem az úton. Neil olyan, mint egy testvér. Ő, Mille és a gyerekek pedig mintha a családom lennének. Amikor versenyekre mentem Neillel, nem gyakoroltam. Egy olyan buborékban voltam, ahol nem dolgoztam elég keményen, és fontosabb volt számomra, hogy Neil jól csinálja a dolgokat, minthogy én magam.”
2022 elején viszont Thomerson gyökeresen megváltoztatta a hozzáállását, és minden idejét és energiáját arra áldozta, hogy minél jobban szerepeljen majd a márciusi Ázsia-Óceániai Bajnokságon Sydney-ben, amelyen 58 játékos küzdött meg a profi tagságot érő tornagyőzelemért. Thomerson frameveszteség nélkül abszolválta négy fős csoportját, ahogy a nyolcaddöntőjét is, azután viszont jött az előrehozott döntő a később szintén Tour-kártyát szerző hongkongi Andy Lee-vel, akit ha csak döntő frame-ben is, de le tudott győzni 4-3-ra. Az elődöntőt 5-1-el, a finálét pedig 6-1-el húzta be, így összejött a nagy álom, a biztos két szezon a profik között.
„Hihetetlen volt. Ez volt a legnagyobb megkönnyebbülés, amit valaha átéltem. Ott volt édesanyám és édesapám is, valamint sokan mások, akik támogattak, és rajtuk is látszott, hogy mennyire megkönnyebbültek. Hitték, hogy most jöhet el az én időm. Nagyon nehéz ezért folyton küzdeni, és utazni egymás után a versenyekre, de amikor megcsinálod, az egész szürreálisnak tűnik” - meséli ámuldozva még több hónap távlatából is.
picture

Ryan Thomerson

Fotó: WorldSnooker

Megszerzett Tour-kártyája egyben azt is jelenti, hogy a 2020/21-es „karanténszezon” után ismét két ausztrál is a profi mezőny tagja lesz. Sőt, ezt már nyugodtan mondhatjuk jelen időben, hiszen a 2022/23-as idény már kezdetét vette az egész júliust kitöltő Championship League-gel, amelyen Thomerson is részt vett, és egy győzelmet jegyzett is a háromszoros női világbajnok Ng On-yee ellen. Ahogy szintén júliusban került sor a European Masters selejtezőjére, ugyanakkor Thomerson nem tudta kvalifikálni magát a németországi versenyre, ugyanis éppen egy német játékostól, Lukas Kleckerstől kapott ki 5-2-re. Nyilván idő kell neki ahhoz, hogy beleszokjon ebbe a hihetetlen magas színvonalba, és ennek megfelelően a top80-ba kerülés egy reális célnak tekinthető, amit kitűzött maga elé.
„Elképesztően brutális gyakorolni Joe-val (Perry) és Neillel. Voltak olyan napjaim, amikor mindkettőjüktől megdöbbentem. Sokkal gyorsabban fejlődik általuk a játékod. A megfelelő játékkal kell kiállnod ellenük, mert ha vacakolsz, átgázolnak rajtad. Ez több, mint pusztán gyakorlatokat lökni. Ennél jobb nincs, mégha iszonyatosan kemény is.”
Ha nem is ennyire kemény, de azért nem is könnyű teszt vár Ryan Thomerson számára a nála is tíz évvel fiatalabb belga tehetség, Ben Mertens ellen a British Open selejtezőjében, amelyre a jövő héten kerül sor, hogy aztán Fürth-ben kezdetét vegye a szezon második pontszerző tornája, a European Masters.
A British Open kvalifikációját kizárólag az eurosport.hu-n valamint az applikációkon nézhetik, a European Masters főtáblás küzdelmeit viszont már a televízió is közvetíti majd!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés