Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Négysáncverseny: a zsűri furcsa döntései árnyékolják be a norvégok nagy győzelmét

Szabó Bence

Frissítve 31/12/2022 - 09:33 GMT+1

Halvor Egner Granerud győzelemmel kezdte az ide Négysáncversenyrt Oberstdorfban, komoly előnye pedig azt is jelenti, hogy a norvégok 2007 után pályáznak újra jó eséllyel a végső sikerre. Az öröm mégsem lehet teljes, köszönhetően a zsűri és a pontozók több furcsa döntésének, amik veszélyesen hosszú ugrásra késztették Granerudot. A győztesnek utóbb meg is volt a véleménye az esetről.

Négysáncverseny: Granerud toronymagas futamgyőzelme Oberstdorfban

2007.01.07.

Ez a pontos dátum, amikor egy norvég versenyző máig utoljára emelhette fel a Négysáncverseny győztesének járó trófeát. Ekkor Anders Jacobsennek sikerült, azóta viszont hiába tartozik az ország továbbra is a sportág szűk elitjébe – az időszakban volt egyéni világ- és olimpiai bajnokuk is - ezt egyetlen honfitársa sem tudta megismételni.
Épp ezért volt nagy dolog, hogy Halvor Egner Granerud az idei sorozat első állomásán, Oberstdorfban nem csak nyerni tudott, hanem komoly előnyre is szert tett. Vagyis újra elérhető távolságba került a régen vágyott győzelem.
Na, nem mintha az évek során ne lettek volna már sokkal közelebb a sikerhez. 2017 elején Daniel Andre Tande még a sorozat utolsó ugrásának is nagy pontelőnnyel futott neki, leoldó síléce viszont azt eredményezte, hogy a létező legfájdalmasabb módon bukta el a győzelmet. A visszaesés még Granerudben is benne van, a németországi rajt azonban több mint ígéretesen alakult.
picture

Granerud kis híján sáncrekordot ért el Oberstdorfban

A nagy győzelmet főleg az első sorozatban alapozta meg a norvég ugró, amikor 142,5 méterig repült, a sáncrekordtól is csak egy méterrel maradt el. Egy ekkora ugrásban mindig megvan a kockázat, Granerud viszont szépen megfogta az érkezést. A verseny után viszont nem volt elégedett azzal, hogy magas beülőből ugorva ilyen rizikót kellett vállalnia.
„Azt gondoltam, furcsa, hogy magasabb beülőből indulok, mint az edzésen, ahol 138 méterig repültem. Örülök, hogy Alex (Stöckl, a szövetségi kapitány - szerk.) lejjebb vitt egy beülőt, de ez nem az ő dolga lett volna.”
„142,5 méter egy nagy ugrás, de nem volt gondom az érkezéssel. Viszont ha Alex nem visz lejjebb, lehetett volna túl hosszú a repülésem. Ettől nem voltam túl boldog. A végén viszont nyerni tudtam, ami jobbá teszi a helyzetet.”
picture

Halvor Egner Granerud

Fotó: AFP

Győztesek ritkán panaszkodnak a zsűri döntéseire, de Granerud érvelése a biztonsággal kapcsolatban teljesen érthető. Pláne, hogy nem ez volt az egyetlen helyzet a versenyen, amikor a versenyirányítás furcsa döntéseket hozott a kárára.
Komolyabb balhé alakult ki az egyik pontozóbíró döntése nyomán is. Mint már említettük, Granerud szépen megfogta az ugrását, de a nagy távolság miatt tökéletes érkezésről nem lehetett beszélni. A gond nem is az volt, hogy ezt a bírák egységesen 16,5-es pontszámmal díjazták, hanem ennek fényében volt furcsa, hogy a svájci zsűritag 19-et adott a rivális Dawid Kubackinak, miközben a lengyel a kezét is majdnem letette.
A versenyt követően a norvégok felháborodottan reklamáltak. A szakértőként dolgozó Andreas Stjernen egyenesen csalást kiáltott, de a többség inkább azon a véleményen volt, hogy a kérdéses zsűritag egyszerűen nem figyelt az ugrásra. Azt egy norvég lap kérdésére maga Kubacki is elismerte, hogy talajfogása nem ért ilyen pontozást.
„Csak azt érzékeltem, hogy 53 pontot kaptam. Valaki a sajtózónában mondta, hogy jött egy 19-es is. De ezért van öt pontozó, akik közül csak három döntése számít.”
picture

Dawid Kubacki

Fotó: AFP

Tényleg pont az ilyen esetekre találták ki a szabályt, ami szerint a legmagasabb és a legalacsonyabb zsűripont kiesik – nem maradt bent Kubacki 19-ese sem – ráadásul talán kompenzációként Granerud a második sorozatban kapott egy 20-ast is, az egyértelműen téves döntés mégis kellemetlen szituációt eredményezett.
Maga Granerud egy érzelmi hullámvasútként jellemezte a versenyt, aminek a végén szerencsére bírta a teste a gyűrődést.
„Voltam ma fönt és lent is. Nyugodt voltam és jól éreztem magam, de a végére elég ideges lettem. Furcsán is éreztem magam, szóval csak próbáltam megtalálni az egyensúlyt.”
A kiegyensúlyozottságra a folytatásban is szüksége lesz Granerudnak és az őt üldöző riválisoknak is. A Négysáncversenyből még három állomás hátra van, a következő versenyt majd szokás szerint január elsején, Garmisch-Partenkirchenben rendezik. A selejtezőt szombaton, míg magát a versenyt vasárnap 13:45-től közvetítjük élőben az Eurosport 1-en és az Eurosport Applikációban!
Források: Dagbladet és eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés