Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Beleállt az „inkompetens zsűribe” - komoly balhét okozott a norvég versenyző

Szabó Bence

Publikálva 24/03/2023 - 07:11 GMT+1

Halvor Egner Granerud a Négysáncverseny után az összetett világkupát és a Raw Air sorozatot is behúzta, a norvég csapatnál mégsem felhőtlen a helyzet. Johann André Forfang a hétvégén a sajtóban támadta meg a vikersundi verseny zsűriét, amire a szövetségi kapitány kemény szavakkal reagált a csapatmegbeszélésen. Az eset a többi norvég ugró gyengébb formájára is felhívja a figyelmet.

Vikersund : Granerud nyerte a vikersundi sírepülést

A hétvége szólhatott volna csak az ünneplésről, mégis előjöttek a problémák csapaton belül.
Elsőre látásra úgy tűnik, az előző hétvége tökéletesen alakult a norvég síugró csapat számára. Halvor Egner Granerudbehúzott egy versenyt Vikersundban, minimális különbséggel, de megnyerte a Raw Air sorozat összetettjét és az életveszélyben lévő felesége miatt váratlanul visszalépő Dawid Kubacki kiszállásával még az összetett világkupát is bebiztosította.
A válogatott azonban nem csak a legnagyobb sztárjából áll, a többiek pedig, ahogy egész idényben, ezúttal sem a jó értelemben alkottak emlékezeteset.
Granerud óriásit ment ebben a szezonban: az első norvég lett, aki karrierje során kétszer is meg tudta nyerni a világkupa összetettjét, győzött a Négysáncversenyen, most pedig a hazája legrangosabb sorozatát, a 10 napon át tartó, maratoni Raw Airt is behúzta. Nem csoda, hogy a verseny végén leginkább a kimerültségről beszélt.
„A lehető legtöbb jó ugrást kellett összehoznunk. Most már egyértelműen tapasztaltabb vagyok ebben. Egyik oldalról nézve könnyebb volt itt nyerni, mint a Négysáncon, másrészt viszont kimerült vagyok. Hosszú verseny volt, pályafutásom során először nyomtam végig a teljes 10 napot. Ez egy kemény sorozat, ahol nagyon figyelned kell a regenerációra.”
A vasárnapi győzelme után Granerud még nem tudott arról, mi történt Kubackival. Később viszont, ahogy sokan mások, ő is kifejezte támogatását a szörnyű helyzetben lévő lengyel kollégája irányába.
„Nem értettem a helyzetet, de éreztem, hogy valami komoly dolog lehet a háttérben, ha csak így elhagyta Norvégiát. Az Instagramon közzétett posztja ébresztett rá, milyen súlyos a helyzet. Remélem, minden rendben lesz majd.
picture

Ski Jumping - Men's HS240 : Granerud winner second interview

Fotó: Eurosport

A keserédes győzelem ellenére a norvég csapat tehát Granerud teljesítményével maradéktalanul elégedett lehet. Ugyanez viszont nem igaz a válogatott többi tagjára. A Raw Air összetettjében Daniel Andre Tande csak 10. helyen zárt, Johann André Forfang pedig egy hellyel mögötte végzett. Mindezt úgy, hogy Grenerudot leszámítva egész évben senki más nem nyert versenyt, de dobogón is csak ketten (Tande és Marius Lindvik) álltak.
Nem csoda, hogy a gyengébb forma lassan előhozta a frusztrációkat csapaton belül. Ez most abban csúcsosodott ki, hogy Forfang a Vikersundi versenyeken nyilvánosan szállt bele a szerinte a dolgát rosszul végző zsűribe.
Ez egy rémálom, teljesen inkompetens zsűrivel van dolgunk.
- mondta el őszintén a sajtónak.
A válogatottnál viszont nem értékelték ezt a kirohanását. Alexander Stöckl másnap csapatmegbeszélést hívott össze, ahol az üzenet egyértelmű volt: ilyen többet nem fordulhat elő.
Adott értékeket képviselünk, példaképnek is kell lennünk. Ilyet nem csinálhatunk.
Forfang később azt monda, nem is emlékszik, miket mondott. Azt viszont elismerte, formáját látva jobb eredményekre számított, a szövetségi kapitány bírálatát pedig elfogadja. Stöckl szerint viszont ez a kritika koránt sem csak Forfangnak szólt.
„Több srác is elég dühös mostanság. A körülmények miatt is, de a formájuk ebben épp úgy szerepet játszik. Emlékeztettem őket, hogy milyen értékeket képviselünk és hogy ők egyben példaképek is.”
A norvégoknak még két hétvégéje lesz javítania ebben a szezonban. Először a napokban Lathtiban áll rajthoz a mezőny, ahol a vasárnap egy egyéni, szombaton pedig egy csapatversenyt rendeznek. A versenyeket szombaton 16:00-tól, vasárnap pedig 15:00-tól közvetítjük élőben az Eurosport 1-en és az Eurosport Applikációban!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés