Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rögbi-vb 2023: érik a szenzáció, Fijinek már nyernie sem kell a továbbjutáshoz

Lantos András

Frissítve 02/10/2023 - 20:00 GMT+2

A hétvégén újabb mérkőzéseket rendeztek a rögbi-világbajnokság csoportkörében. A találkozók jelentős részén elég egyértelműek voltak az erőviszonyok, és nem is nagyon születtek meglepetés eredmények. Kivétel ez alól a csoportkör egyik meglepetéscsapata, Fiji, amely a vártnál sokkal nehezebben győzött Grúzia ellen, de már karnyújtásnyira van a továbbjutástól.

Fiji - Grúzia

Fotó: AFP

FIJI – GRÚZIA: 17-12

Ausztrália legyőzésével Fiji óriási lehetőséget kapott, hogy története során harmadszor (1987 és 2007 után) negyeddöntőbe jusson a rögbi-vb-n, de az oda vezető út nem tűnik zökkenőmentesnek.
Az ausztrálok elleni nagy győzelem után már csak két, papíron verhető ellenfél várt rájuk, közülük az első Grúzia ezen a hétvégén. A kaukázusi csapatnak viszont láthatóan nem mutatták meg azt a papírt, amely szerint ők esélytelenek lennének.
Luka Matkava büntetőjével Grúzia szerzett vezetést, majd Davit Niniashvili újabb két rúgásával 9 pontra növelték az előnyt. Ketyegett az óra, és csak nem akartak megszületni Fiji első pontjai; a csendet végül Waisea Nayacalevu célja törte meg az 51. percben.
Egészen a 65. percig kellett várni, hogy az esélyesebb csendes-óceáni csapat megszerezze a vezetést a padról bejövő Frank Lomani büntetőjével, három perccel később pedig Vinaya Habosi célja növelte tovább az előnyt. Az utolsó szó Grúziáé volt, Matkava a 80. percben berúgott egy büntetőt, és ezzel megszerezte csapatának a vesztes bónuszpontot.
A csoport másik mérkőzésén Ausztrália hiába verte meg Portugáliát, nekik már nincs több meccsük, miközben Fiji még játszik egyet a portugálokkal. Akik ellen akár már egy bónuszpontos vereség is elég lenne a továbbjutáshoz.

AUSZTRÁLIA – PORTUGÁLIA: 34-14

A kiesés szele által megcsapott ausztrálok hozták ugyan a kötelezőt, bónuszponttal győztek, de a sorsuk már nincs a kezükben. Az egyetlen esélyük a továbbjutásra, ha Portugália legalább nyolc ponttal veri Fijit.

ÚJ-ZÉLAND – OLASZORSZÁG: 96-17

Úgy tűnik, az All Blacksnek megtetszett a franciák 96-0-s, Namíbia elleni győzelme, mert ők is éppen ennyi pontot szereztek az olaszok ellen.
A háromszoros világbajnok továbbjutása így a franciák elleni vereség ellenére is szinte biztosra vehető, hiszen az utolsó meccsen Uruguay vár rájuk, miközben a harmadik Olaszország Franciaországgal találkozik.

SKÓCIA – ROMÁNIA: 84-0

A fölényes, bónuszpontos győzelemnek köszönhetően a skótoknak még maradt némi reménye a továbbjutásra, ám ehhez az írek elleni rangadót kellene megnyerni.

DÉL-AFRIKA – TONGA: 49-18

A B-csoport másik mérkőzésén a címvédő nem sokáig hagyott kérdőjeleket, győzelmével pedig ott van a legjobb nyolc között, már csak az a kérdés, hogy az első vagy a második helyen mennek-e tovább.

ARGENTÍNA – CHILE: 59-5

A hátralévő meccsek közül az A-csoport találkozóit október 5-6 között, a többit október 7-8 között rendezik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés