Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az újabb politikai véleménynyilvánítás Kínából érkezik a dobogóra

Sergő Z. András

Publikálva 04/08/2021 - 22:41 GMT+2

A NOB egyelőre választ vár.

Bao Shanju and Zhong Tianshi

Fotó: Getty Images

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleménye szerint vizsgálja az olimpiai szabályok lehetséges megsértését, miután két kínai kerékpáros Mao Ce-tung sziluettjét ábrázoló kitűzőt viselt az éremátadó ünnepségen.

A kis piros-arany kitűzőket – egykor mindenütt jelenlévő szimbólumokat, amelyek Mao három évtizedes kínai uralmát jelképezték – két kerékpáros, Bao Shanju és Zhong Tianshi erősítette ruhájára, amikor hétfőn aranyérmet kaptak a női sprintben.
A kerékpárosok jelvényei potenciálisan megsértik az Olimpiai Charta 50. paragrafusát, amely tiltja a „politikai, vallási vagy faji propagandát” az olimpiai helyszíneken.
Mark Adams, a NOB szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság felkérte a kínai olimpiai küldöttséget, hogy adjon magyarázatot az incidensre, a kínai csapat pedig „hamarosan teljes körű hivatalos választ” ígértek neki.
Arról is biztosítottak minket, hogy ez nem fog megismétlődni
- mondta a szóvivő.
Tianshi Zhong and Shanju Bao of Team China celebrate winning the gold medal while holding the flag of they country after the Women's team sprint finals, gold medal of the Track Cycling on day 10 of the Tokyo Olympics 2021
Nem ez volt az egyetlen eset a közelmúltban a kínai sportolókat illetően. A Koreai Tollaslabda Szövetség szerdán közölte, hogy panaszt nyújtott be a Tollaslabda Világszövetséghez, miután egy kínai játékosról videofelvétel bizonyítja: egy dél-koreai játékosok elleni páros mérkőzésen káromkodik.
A kínai tollaslabdázó, Csen Csing-csen többször is kiabált egy kifejezést, amit általánosan kínai trágárságként értelmeznek. Bocsánatot kért, és egyben jelezte, hogy csupán a szerzett pontokat ünnepelte, de korrigálni fogja „rossz kiejtését”. Azt azonban nem mondta el, hogy mit akart kiabálni.
Mint ismeretes, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Idei játékok előtt kijelentette, következetesebben fogja szankcionálni a fentebb említett 50. paragrafus megsértését. Ennek ellenére néhány napja a női súlylökés győztese, a brit Raven Saunderstüntetett a dobogón.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés