Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvan az első sportoló, aki tüntetett a dobogón, a NOB térfelén pattog a labda

Németh Dániel

Frissítve 02/08/2021 - 16:29 GMT+2

Azt egyelőre senki sem tudja pontosan, hogyan akarják szankcionálni az engedetlen versenyzőket.

Raven Saunders

Fotó: AFP

Hiába jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy az éremátadó ünnepségeken nem fogja tolerálni a politikai véleményeket, ez nem mindenkit rettentett el a véleménynyilvánítástól.


Nagy vitát váltott ki az olimpia előtt, amikor a NOB bejelentette: a játékok alatt nincs helye semmilyen politikai jellegű véleménynyilvánításnak, beleértve a sporteseményeken mostanság gyakran feltűnő térdeléseket. Mindezt az olimpiai charta 50-es szabályára hivatkozva tette meg, amely persze már régóta érvényben van, most leginkább csak annyi történt, hogy megerősítették az álláspontjukat.
Ezt követően több sportoló jelezte, őket – amennyiben dobogóra kerülnek – ez nem fogja eltántorítani őket attól, hogy valamilyen formában kinyilvánítsák a véleményüket, mert az szerintük alapvető joguk. Végül annyi engedményt tett a NOB, hogy bizonyos sportesemények előtt – mint például a labdarúgómeccsek – megnyitotta a kollektív tiltakozás lehetőségét, amivel több válogatott élt is, elsőként Nagy-Britannia.
Egyéni sportolókat azonban még nem láthattunk tiltakozni a díjátadó ünnepségeken – egészen mostanáig. A női súlylökésben ezüstérmet szerző Raven Saunders vasárnap este egy nagy x-et formált a kezével, „az elnyomott emberek metszéspontját” szimbolizálva ezzel. Ha szigorúan nézzük, ezzel megszegte az 50-es szabályt, a NOB be is jelentette, hogy az esetet vizsgálni fogják – akár meg is büntethetik a 25 éves sportolót.
picture

A padlóról felállva elhozta az ezüstöt az extrém külsejű atléta

Hogy pontosan mire kell számítania, lesz-e bármilyen szankció, egyelőre nem lehet tudni, mivel a NOB nem határozta meg előre, mire számítsanak a sportolók. Az biztos, hogy minden egyes esetet egyenként vizsgálnak meg, a büntetés mértékéről pedig a NOB jogi bizottságának kell döntenie.

Saunders egyébként sokáig mentális problémákkal küzdött, és nem csak a pályafutása, de az élete is veszélyben forgott. Szerencsére sikerült megküzdenie a démonaival, szép lassan visszatért az életkedve, és formába lendült. A versenyét követően elmondta, hogy a közösségének ajánlja az ezüstérmet – utalva arra, hogy fekete és nyíltan meleg – azt is hozzátette, hogy a fiatalabbak sokkal nyitottabbak a korábbi generációkhoz képest.
„Komolyan gondolom, hogy az én generációm nem törődik ezzel. Tulajdonképpen egyáltalán nem. Felszólalok a fekete emberekért. Felszólalok az LMBTQ-közösségért. Felszólalok a mentális problémákkal küzdő emberekért. Mi tudjuk, hogy ezek a dolgok nagyobbak nálunk, és ezáltal sokkal nagyobb erőt jelentenek. Megértjük, hogy sokan vannak, akik felnéznek ránk, és figyelemmel követik, hogy felszólalunk-e értük” – fogalmazott a súlylökő.
Saunders azt is elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek lássák, még az élsportolók is küzdenek mentális problémákkal, mint például Simone Biles. „Jó dolog erősnek lenni. És az is rendben van, ha nem mindig erős 100%-ban az ember. Rendben van, ha segítségre szorulunk” – fogalmazott. A súlylökő a teljesítménye mellett a színes hajával és a szuperhősös maszkjaival is felhívta magára a figyelmet – az ereje miatt egyébként a Hihetetlen Hulkkal tud leginkább azonosulni.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés