Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Váratlanul bronzérmes lett Tokióban, de megviselte a hirtelen jött siker

Németh Dániel

Publikálva 04/11/2021 - 13:20 GMT+1

Molly Seidel mindenkit meglepett azzal, hogy dobogón zárt a női maratonfutók között a tokiói olimpián.

Molly Seidel - fotó: Giuseppe Cacace

Fotó: AFP

Kényszerbetegsége miatt a gondosan felépített rutin volt a mentsvára, amely egyetlen szempillantás alatt összeomlott az ismertsége miatt. Kész szerencse, hogy jött a New York Marathon.


Molly Seidel élete 2021. augusztus 7-én örökre megváltozott. Az amerikai futó óriási meglepetésre – karrierje harmadik maratoniján – bronzérmet szerzett a tokiói olimpián, ezzel 17 év után először zárt amerikai nő a dobogón ebben a számban. Athénban Deena Kastor zárt szintén a harmadik helyen. Seidel az egyetemi éveiben sztárnak számított, de az az ismertség össze sem hasonlítható az olimpia óta tapasztalt státuszával.
A Tokió utáni hetek teljes őrületben teltek. Éppen, hogy csak bekerültem a csapatba, az első olimpiámon futottam, aztán hirtelenjében jött ez a bumm – egy kicsit minden felrobbant körülöttem. Őszintén szólva a Tokió utáni hetekkel lehetett a legnehezebben megbirkózni.
Azt követően, hogy célba ért Szapporóban, olyan újságoknak adott interjút, mint a The New York Times, a The Boston Globe, élőben szerepelt a Today és más reggeli műsorok adásaiban, és még a Fenway Parkba is meghívták, hogy ő végezze el a kezdő dobást a Boston Red Sox mérkőzésén. Bár a 27 éves futó szerint ezek izgalmas élmények voltak, mindez hatalmas változást jelentett az életében, amely, ahogyan ő fogalmazott: „eléggé nyomasztó volt.”
„Mindenki azt mondja egy olimpiai érem után – főleg, ha az olyan hirtelen történik, mint az esetemben –, hogy az egész életünket megalapoztuk, minden nagyszerű. Én viszont egy picit megzuhantam lelkileg” – ismerte el a futó. Seidel egyébként kényszerbetegséggel (OCD) küzd, emiatt 2016-ban az olimpiai felkészülés helyett inkább terápiára járt, és rengeteget dolgozott annak érdekében, hogy megtalálja az egyensúlyt az életében, ismét a futásnak szentelve az életét.
Az olimpiai érem egyfelől hatalmas sikerélmény volt, az azt követő események viszont kiszakították abból a rutinból, amit a mentális egészségét szem előtt tartva alakított ki magának. „Hogy megbirkózzak az OCD-vel, egy sor tevékenységet kialakítottam, hogy megőrizzem a normalitás érzetét, és ne ingereljenek állandóan, mert az élet önmagában is elég kemény, ha kialakultak ezek a rutinok” – mondta.
Aztán hirtelenjében mindez szétesett, és nem tudtam, hogyan kezeljem ezt a folyamatot. Augusztus elején és szeptember elején szenvedtem egy kicsit emiatt.
picture

Molly Seidel

Fotó: Getty Images

Seidelnek végül a New York Marathonra való felkészülés hozta meg a változást, visszatérhetett arizonai otthonában, ahol ismételten minden a futásról és az edzésekről szólhatott. Miután visszatért a számára normális mindennapokhoz (ami az ébredés, futás, barátokkal való időtöltés hármasából állt), sokkal jobban érezte magát. „Az, hogy elkezdtem edzeni New Yorkra, segített abban az értelemben, hogy visszakaptam a normalitás érzetét.”
Voltaképpen én egy nagy kocka vagyok, ha futásról van szó. Imádok készülni a maratonikra. Szeretek elmerülni benne.
Az immáron olimpiai bronzérmes futó csupán a negyedik maratoniját fogja lefutni New Yorkban, és reményei szerint sikerül majd a világhírű riválisai előtt célba érnie a Central Parkban. Mások mellett ott lesz a mezőnyben a friss olimpiai bajnok Peres Jepchirchir és a 2012-es olimpia ezüstérmese, Sally Kipyego is. A feladat tehát nem egyszerű, a mezőny rendkívül erős lesz, Seidel azonban úgy gondolja, megfelelően felkészült a legendás versenyre.
Az, hogy visszakerültem a komfortzónámba itt Flagstaffban, tudtam, mit csinálok, megvoltak a futások, az edzéstervem, a hálózatom, alapvetően meghatározóak voltak, hogy végre azt érezhessem, készen állok. Mentálisan ott vagyok most, ahol lennem kell egy major maratoni előtt.
Forrás: Insider

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés