Jessie Knight egy időre szüneteltette a sportot, hogy a tanításra koncentráljon, néhány év után azonban kirobbanó eredményekkel tért vissza az atlétikába.


A brit Danetree általános iskola tanítójaként a gátfutó Jessie Knight általában tartani szokta az órákat, az olimpiai szezon alatt azonban felcserélődtek a szerepek. Tokióban egy esés korán véget vetett az olimpiai álmainak, és a nehéz pillanatokban az iskolájára gondolt, ami segített neki a történtek feldolgozásában. Ha a 27 éves tanárnak a jövőben a kitartásról szóló történetre lenne szüksége, nem kell sokat gondolkoznia, mert a sport – az élethez hasonlóan – tele van hullámhegyekkel és völgyekkel, és azt közvetíti: soha nem érdemes feladni.
Olympic Games
Veszélyben a brit sprintváltó olimpiai ezüstje, Ujah a B próbán is megbukott
14/09/2021 18:05
A 400 gátas futónak számos akadállyal (szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt) meg kellett küzdenie, hogy ott legyen a tokiói indulók között, de az előfutamában bukott, így idejekorán véget ért a versenye. Hogy mégis pozitívan tud visszatekinteni az eredményeire, az nem kis részben a diákjainak köszönhető. „A gyerekek nagyon izgatottak voltak az olimpia miatt. A világbajnokságot talán nem is ismerik, de a legtöbben az olimpiáról hallottak már” – mondta a World Athleticsnek a sportoló.
„Tudom, hogy ők valószínűleg nem is igen törődnek azzal, hogy mi történt, nekik csak az számít, hogy a tanáruk kijutott az olimpiára, és azokban a nehéz pillanatokban, amikor azt éreztem, kudarcot vallottam, és mindaz, amiért annyira keményen dolgoztam szó szerint 10 másodperc alatt befejeződött, rájuk gondoltam. Kijutottam Tokióba, megszereztem a helyet. A gyerekek valószínűleg büszkék voltak, szóval nekem is büszkének kellene lennem. Követték az utamat, és szerintem az a fontos, hogy küzdöttem, megmutattam nekik, hogy vannak mélypontok, de utána felfelé vezet az út.”
Tudtukon kívül inspiráltak a Tokióban átélt legnehezebb pillanatokban, és ha csak úgy feladtam volna, akkor semmit sem tanítok nekik.
Knight próbálja inspirálni a jövő nemzedékét, miközben ő maga is inspirációt merít belőlük, ami azért érdekes, mert rá is nagy hatással volt az egyik általános iskolás tanítója, konkrétan az atlétikához is így került közel. „Elég visszahúzódó gyerek voltam, rettegtem, ha valaki hozzám beszélt, rögtön éreztem, hogy elpirulok. Ő talált valamit, amiben jó lehetek. Nagy hatással volt rám, és ha ő nincs, akkor egy másik tanár lett volna. Nehéz elképzelni az életet atlétika nélkül, annyira régen vagyok benne, de őszintén hiszek benne, hogy teljesen más ember lennék nélküle.”

Jessie Knight az olimpián

Fotó: Getty Images

„Úgy gondolom, hogy nekünk, tanároknak nagy szerepünk van. Az élet minden területén önbizalmat adott, nem csak a sportban” – fejtette ki Knight, aki az atlétika mellett a tanulmányaira is nagy hangsúlyt fektetett, 2017-ben pedig úgy döntött, teljes egészében a tanításra koncentrál. Két év után tért vissza a pályára, és dacára annak, hogy főállású tanító maradt, a 2020-as glasgow-i Muller Indoor Grand Prix-n szenzációs eredményt ért el 400 méteren, rá két hétre pedig megszerezte az első brit bajnoki címét is.
De aztán a koronavírus beütött, így várnia kellett, hogy nemzetközi szinten is képviselhesse országát. Annak érdekében, hogy minél nagyobb esélye legyen a céljai megvalósítására, tanári teendőinek egy részétől megszabadult, hetente csak egy napot dolgozott, hogy segíthessen az órák tervezésében is. Októberben – egyelőre csak helyettesként – visszatér az egyik osztályhoz, akiket decemberig fog tanítani. Saját bevallása szerint nem volt egyszerű meghozni a döntést, hogy feláldozza a tanítást az olimpia érdekében, a gyerekek viselkedése azonban lenyűgözte.
„Meghoztam a nehéz döntést, hogy húsvét után leadom az osztályt, főként, hogy ezzel is segítsem az olimpiai felkészülést, a gyerekek pedig csodálatosak voltak. Nyilván szomorkodtak, de közben azt mondták: ’Az álmát követi, menjen, csinálja!’ Hihetetlen, mennyire megértőek voltak nyolc évesen. Szinte már vigasztaltak, mert elsírtam magam. Kellemes helyzetben vagyok, mert láthatom a gyerekeket, de nem egyedül felelek az oktatásukért. Imádok tanítani, és van most egy kis szünet, de vissza fogok térni. Ezt tekintem a karrieremnek, imádom.”
Bár a tokiói élményeit egyénileg nehéz volt feldolgozni, tisztában van a hosszabb távú következményekkel is. „Miután megnyugodtam egy kicsit, az első gondolatom az volt, hogy aggódtam a gyerekekért, mert olyat azért nem minden nap látsz, hogy a tanárod elesik a tévében, ők pedig azt is tudták, mennyi melót kellett belepakolnom. Szóval igyekszem megosztani velük a történetet. Hogy ez a soha fel nem adásról szól, hogy lesznek kihívások, időnként szó szerint pofára esel, és az a lényeg, hogy újra fel tudj állni belőle.”
Igazi hullámvasút volt, de azért elég sokat elértem. 11. helyen vagyok a ranglistán, ha valaki ezt két évvel ezelőtt mondja, biztosan nem hiszek neki, időnként pedig fontos, hogy reflektálj a dolgokra és büszke legyél arra, milyen messzire jutottál.
Egykori tanárához hasonlóan Knight is szeretne hatással lenni a diákjaira. „Fontos, hogy megismerjék azokat, amikben jók lehetnek, de azt is el kell mondani a gyerekeknek, hogy nem kell mindenben jónak lenni, elég élvezni. Ezt azért tartom fontosnak, mert ha nem lett volna velem a tanárom, kizárt, hogy elmentem volna azon a hétfő estén az atlétikaklubhoz” – magyarázta a gátfutó. Fél szemmel már a 2022-es szezonra is figyel, szeretne ott lenni a világbajnokságon, Európa-bajnokságon és a nemzetközösségi játékokon, miközben a tanításról nem mondana le. Idővel az edzősködésbe is belekóstolna.
„Nem vagyok abban biztos, hogy elit szinten csinálnám, de nagyon szeretnék fiatalokkal foglalkozni, akik éppen, hogy csak megismerkedtek az atlétikával, rávezetni őket az élményekre a különböző gyakorlatokon keresztül. Emlékszem az én edzőimre. Hétfő esténként, iskola után voltak a programok, nyolc éves voltam, és azok meghatározó napok voltak. Mindent kipróbáltam. Szerintem ezt élvezném: kialakítani a tüzet és az atlétika iránti szenvedélyt valakiben, aki többet tud adni egy kicsivel. Ez ötvözné a két karrieremet, és talán visszaadhatnék valamit a sportnak. Ki tudja, mit tartogat a jövő.”
Forrás: World Athletics

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games
Lengyel válogatott lenne az olimpiáról hazájába vissza nem térő belorusz atlétanő
19/08/2021 17:05
Olympic Games
Botrány Semenya ügyében: félrevezető állítások miatt tiltották el az atlétanőt
19/08/2021 08:26