Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat

Németh Dániel

Publikálva 23/07/2021 - 12:00 GMT+2

A következő hetekben sok más mellett ez is meghatározó kérdés lehet.

Dina Asher-Smith

Fotó: Getty Images

Dina Asher-Smith azt mondta, nem festene túl jó képet az olimpiáról, ha valakit megfosztanának az érmétől, amiért hangot ad véleményének a dobogón.


Nagy vihart kavart, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – sportolói visszajelzésekre hivatkozva – megtiltotta a szimbolikus gesztusok használatát (mint például a térdelést) a versenyek alatt. Mivel a döntést sokan kritizálták, az Olimpiai Charta 50-es szabályán – amely valamennyi politikai jellegű véleményt szigorúan tilt az olimpiai eseményeken – lazítottak valamelyest. Ennek köszönhető, hogy a brit női labdarúgó-válogatott is büntetés nélkül letérdelhetett a Chile elleni nyitómérkőzésen.
Az olimpiai bizottság annyi engedményt tett, hogy bizonyos sportesemények előtt hagyott egy kis teret a tüntetések kibontakozásának, ám a pódiumceremóniákon továbbra is szigorúan tilos minden ilyen gesztus. Dina Asher-Smith, a brit atlétikai csapat egyik éremesélyese a Guardiannek elmondta, nem ért egyet a NOB szabályaival, ráadásul szerinte alapból nehézségekbe ütközik a diszkrimináció elleni küzdelem fontosságát hirdető sportolók megbüntetése.
„A tüntetés és a véleménynyilvánítás alapvető emberi jog” – szögezte le a sprinter. „Hogy jelenne meg, ha valakit azért büntetnének meg, mert szót emel a rasszizmus ellen? Mégis hogy lehet ezt betartatni? Ha az emberekben erős érzések vannak egy téma kapcsán, különösen, ha az közel áll a szívükhöz – márpedig fekete nőként vannak gondolataim a rasszizmusról – nem hiszem, hogy meg lehet rendszabályozni a sportolók hangját. Ez borzasztó nehéz.”
A 25 éves sportoló szerint helyesen döntött a NOB, amikor bizonyos helyzetekben engedélyezte a békés tüntetéseket, ugyanakkor azt már nem tartja megfelelő eljárásnak, hogy ugyanazon szabály alapján megbüntetnék azokat, akik a dobogón tennék meg ugyanezt. Egyelőre azt sem nagyon látja, hogyan működne ez a gyakorlatban. „Hogy nézne ki, ha valakit megbüntetnének, vagy elvennék az érmüket?” – tette fel a kérdést.
picture

Dina Asher-Smith

Fotó: Getty Images

Asher-Smith az 1968-as olimpiát hozta fel példaként. „Az olimpia történetének egyik legikonikusabb pillanata Tommie Smith [és John Carlos] fekete erőt szimbolizáló jelképe volt. Az ilyenekért emlékeznek az emberek az olimpiákra. Ezekre a pillanatokra is büszkék vagyunk az olimpia során. Szóval úgy gondolom, hogy a NOB saját magát lövi lábon azzal, hogy egyszer csak teljességgel kizárja ezeket a dolgokat.”
A sprinter elárulta, hogy nagy hatást gyakorolt rá a pályán kívüli tevékenységeivel Marcus Rashford, de inspirálóan hatott rá az angol labdarúgó-válogatott Eb-szereplése is. „Dicsőséget jelentettek a nemzetünknek, és morális értelemben is megfelelő példát mutattak. Büszke voltam sportemberként, és nagyon büszke fekete britként az Európa-bajnokság alatt. Úgy gondolom, megfelelően képviselték a nemzetünket és a közösségünket.”
Asher-Smith egyre bátrabban szólal meg különböző társadalmi kérdésekben, amely hűen tükrözi az olimpia előtti általános önbizalmát. Sokan egyszerűen csak összeomlanak a nyomás alatt, ő viszont élvezi ezeket a helyzeteket, a 2019-es világbajnokságon megszerzett aranyérmével (200 méter) és a 100-on elért ezüstérmével pedig jelezte, hogy a világelithez tartozik. Habár a múlt heti gatesheadi versenyen egy „goromba combhajlítóizom-sérülés” miatt nem állt rajthoz, szerinte ez Tokióban nem fogja hátráltatni.
„Sokan feltették a kérdést a Heathrow-n, hogy ideges vagyok-e. Én viszont csak annyit mondtam, hogy mégis miért lennék ideges? Nyilvánvaló, hogy ez most egy más szintű esemény, de nyolcéves korom óta versenyzek, és nagyon-nagyon jó vagyok ebben. Változik a tét, a technika, a precizitás, de az alapokat hétről hétre csinálom. Szóval abszolút nincs semmi olyan, amitől félnem kellene” – mondta magabiztosan Asher-Smith.
picture

Dina Asher-Smith

Fotó: Getty Images

Időeredmények tekintetében 100-on és 200-on is a kilencedik helyen áll, a közvetlen riválisok közül pedig Elaine Thomson és Shelly-Ann Fraser-Pryce egyaránt lényegesen jobb időkre volt képes. Asher-Smith viszont nem tulajdonít ezeknek nagy jelentőséget, mivel sokszor rossz időjárási körülmények között, vagy lassú pályán kellett versenyeznie, és úgy érzi, sok maradt még benne, amit az olimpián is bizonyíthat.
Tudom, mire vagyok képes. Számomra kevésbé lényeges, hogy az emberek mit futottak korábban, mert a bajnokság teljesen más kategória. Mindenkinek megvannak a papírra vetett jóslatai, de mi nem a papíron, hanem a pályán futunk.
Asher-Smith együttérzésének is hangot adott a marihuánafogyasztás miatt eltiltott Sha’Carri Richardson kapcsán. „Sajnáltam őt, hiszen elhunyt az édesanyja. A szabály az szabály, de az a lány épp gyászolt, ezért a teljes szívemből együttérzek vele. Senki sem akarja elveszíteni a szüleit. Ez borzalmas. Remélhetőleg mindkettőnknek nagyon hosszú karrierünk lesz, a verseny pedig nem csak egy emberről szól, nagyon sok tehetséges nő van, aki hihetetlenül gyorsan tud futni.”
Most, hogy a verseny rohamosan közeleg, Asher-Smith is egyre jobban rápörög az olimpiára. „Az edzőm, John Blackie szokta mondogatni, hogy a szezon során fogjam vissza az izgatottságomat a bajnokságig, aztán engedjem szabadon. Tegnap azt mondta, most már lehetek izgatott, szóval innentől több energiát láthattok tőlem. Nagyon izgatott vagyok, hogy itt lehetek, az olimpia a sportágunk csúcsa. Imádom a show-t, a színpadot. Szeretek akkor teljesíteni, amikor igazán számít, amikor felgyúlnak a fények.”
Forrás: Guardian

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés