Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pár hónapja még a visszavonulást fontolgatta, most ott van világ legjobb korcsolyázói között a vb-n

Gecsei Dina

Frissítve 22/03/2024 - 21:18 GMT+1

Az amerikai Jason Brown ismét ott van a műkorcsolya-világbajnokságon, ismét elvarázsolja a nézőket, és ismét bejelentést tett. Igaz, ezúttal arról szólt a bejelentés, hogy nem tervezi a visszavonulást.

Az amerikai srác szezon közben a visszavonuláson gondolkodott, a világbajnokságon viszont tündökölt

A 29 éves amerikai műkorcsolyázó, Jason Brown a március 20. és 24. között Montréalban megrendezésre kerülő világbajnokságon indult egyéniben a férfiaknál, a rövidprogramjával pedig a 4. helyen jutott tovább, így igen előkelő helyről mutathatja be a kűrjét - csak a regnáló világbajnok Shoma Uno, az olimpiai ezüstérmes Yuma Kagiyama és a négyfordulatos Axeljével azonnal világhírűvé vált Ilia Malinin előzte meg az első megmérettetésen.
De hogy miért került napirendre a visszavonulás kérdése? Brown az utóbbi időben többször is fontolóra vette, hogy szögre akasztja a korit, de egy legendás barát segítségével, és a kanadai vb-n szerzett élményekkel úgy tűnik, változtatott a tervein.
„A szezon elejétől kezdve tudtam, hogy minden nagyobb versenyen elindulok majd. A tavalyi év ennek az ellenkezője volt – mindenben bizonytalan voltam, csak lépésről lépésre hoztam meg a döntéseket.
Peking után csúcsformában voltam, és ez a hullám nagyjából egy évig vitt magával. Ez az év viszont teljesen más volt, össze kellett szednem magam, és mindent elölről kellett kezdenem. Ennek következtében nem volt energiám új programokra, elemekre.
Megváltozott a gondolkodásom: már nem úgy versenyzek, hogy azon jár az agyam, hogy melyik helyen zárok majd. Ez már nem számít nekem, túl sok évet húztam már le a pontszámokért folyó versengésben, mert régebben ez motivált és ez ösztönzött a munkára.
Mostanra viszont sokat tanultam magamról, és még mindig tanulok, viszont sokkal nyugodtabb lettem. Szeretem a műkorcsolyázást, a szurkolókat és az előadásokat is. Ez az életem, és egyszerűen boldog vagyok, hogy lehetek a világbajnokságon” – nyilatkozta Brown Montréalban.
picture

Jason Brown

Fotó: AFP

Ebben az szezonban sok időt töltöttem különböző show-kban, és úgy gondolom, fejlődtem az előadásmódommal is. Egyenesen egy japán előadásról repültem ide, Yuzuru Hanyu hívott meg. Vele dolgozni mindig hihetetlen élmény, ugyanolyan felelősségteljesen és koncentráltan közelíti meg a bemutatóműsorokat, mint ahogyan korábban a versenyekre készült. Sok éven át edzettem mellette ugyanazon a korcsolyapályán, és határozottan állíthatom: egyáltalán nem változott. Ezt a profizmust tanulom tőle, mert a showkorcsolyázás is ugyanolyan munka.
A világbajnokság után egy kis szünetet tartok az ilyen előadásokat tekintve, és a következő szezonra való felkészülésre koncentrálok majd. Új programokat fogunk összeállítani, mind a versenyekre, mind a bemutatókra” – árulta el Brown.
A rövidprogramja után elmondta azt is, hogy mindig a közönségért korcsolyázik, és mindig borzasztóan ideges, bár igyekszik ezt nem mutatni.
„A szezon tele volt kihívásokkal, és egy tavaly őszi varsói versenyen rájöttem, hogy nem lehet a régi tartalékaimra alapozva korcsolyázni, komolyan át kell szerveznem az életemet, másképp kell készülnöm is. Ekkor volt egy komoly beszélgetésem az edzőimmel, ami sokat segített.
Úgy döntöttem, hogy szünetet tartok a szezon közepén, még novemberben. Sokat gondolkodtam.
Nem egyszer vagy kétszer jutott eszembe a visszavonulás.
„Néha úgy tűnt, hogy nem fogok megbirkózni ezzel az egésszel, hogy túl sokat vállaltam, és már nem bírom tovább.
De rengeteg segítséget kaptam a szeretteimtől, az edzőimtől és a szövetségünktől. Mindannyian készen álltak arra, hogy mellém álljanak és támogassanak, amikor szükség volt rájuk. Többször fordultam Tracy Wilsonhoz és a pszichológusomhoz is. Borzasztóan hálás vagyok nekik, hogy támogatást nyújtottak azokban az időkben.
De ilyen támogató csapattal, mint amilyen nekem van, egyszerűen nincs mitől félnem, megvan a saját utam, a saját történetem, és igen, néha nehéz, de folytatom tovább” – mondta Brown, aki megerősítette, hogy a következő Grand Prix-szezonban is tervezi az indulást.

A férfiak kűrjeit magyar idő szerint szombat éjjel mutatjuk meg az Eurosport 1-en, de aki nem szeretne lemaradni a műkorcsolya-vb egyetlen pillanatáról sem, keresse az eurosport.hu-n az élő közvetítéseinket!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés