Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Magyar ezüstérem, japán és kanadai dominancia - a Skate Canadával folytatódott a Grand Prix-sorozat

Gecsei Dina

Frissítve 30/10/2023 - 17:45 GMT+1

Skate Canada - A műkorcsolya- és jégtánc Grand Prix-sorozat 2. állomásán, a Skate Canadán a férfiaknál és a nőknél is japán arany, párosban pedig magyar ezüstérem született a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros révén. Mutatjuk a verseny legfontosabb történéseit és a győztes kűröket.

Varázslatos kűrrel szerezte meg az ezüstérmet a magyar páros a Skate Canadán

A Skate America után Kanadában folytatódott a műkorcsolya- és jégtánc Grand Prix-sorozat a Skate Canada International elnevezésű versennyel, ami számunkra egyértelműen a magyar Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros ezüstérme miatt marad emlékezetes. Összegyűjtöttük, kik álltak még dobogóra a többi szakágban, és azt is megmutatjuk, milyen kűrökkel készültek a győztesek.

Nők

A kétszeres világbajnok japán Kaori Sakamoto stílusosan, győzelemmel kezdte meg az idei Grand Prix-szezonját: a "Feeling Good" című számra korcsolyázott, és valóban jól érezte magát, a kűrjével a szezonbeli legjobb eredményét, 151,00 pontot ért el. Összességében 226,13 ponttal zárt, 25 ponttal megelőzve a GP-sorozatban most debütáló 16 éves Chaeyeon Kimet (Dél-Korea), és a japán Rino Matsuikét, aki most szerzett először érmet a sorozatban.
Sakamoto a kűrje után elmondta, hogy pontosan úgy teljesített, ahogy remélte, még ha nem is teljesen elégedett magával.
"Nagyon megkönnyebbültem és boldog vagyok a teljesítményem miatt. Nagyon nyugodt voltam, jól esett a feszültség, és nagyon jól éreztem magam odakint. Nagyszerű érzés látni ezt a pontszámot. Ez a hetedik szezonom, de eddig csak négy Grand Prix-versenyt nyertem, szóval még hosszú út áll előttem" - mondta Sakamoto.
picture

A kétszeres világbajnok Sakamoto az idei szezonját is egy csodaszép győzelemmel kezdte - videó

Férfiak

A japán Sota Yamamoto megszerezte pályafutása első ISU Grand Prix-aranyérmét szombaton, míg Kao Miura a negyedik helyről lépett előre a kűrjével, így Japán bezsebelte az arany- és az ezüstérmet is a hétvégén. A legnagyobb ugrást azonban az olasz Matteo Rizzo mutatta be: ő a nyolcadik helyen állt a rövidprogramok után, onnan érkezett meg a dobogó legalsó fokára.
Yamamoto a rövidprogramjával az élről várhatta a kűröket, ahol utolsóként korcsolyázva három négyfordulatos ugrással köszönt be. A Muse "Exogenesis Symphony Part 3" című dalára korcsolyázva egy tripla Axelnél elesett ugyan, de utána három tiszta triplával igyekezett feledtetni a bakit. Yamamoto a szezonbeli legjobb eredményét érte el (168,68 pont), amivel ugyan csak a harmadik lett, de az összesítésben a 258,42 pontjával meg tudta őrizni az első helyét, igaz, mindössze fél ponttal előzte csak meg a második Miurát.
"Tudtam, hogy ez a verseny nagyon fontos lesz, az itteni jó teljesítmény is kell a Grand Prix-döntőn való részvételhez. Ideges voltam, de amint a jégre léptem, onnantól végig az előadás alatt élveztem a korcsolyázást, és azt hiszem, ez kellett a mai eredményhez. Viszont még sok mindent ki kell javítanom a következő versenyig" - mondta Yamamoto.
picture

Még az esés is belefért a japán műkorcsolyázónak, Yamamoto az első Grand Prix-győzelmét aratta

Párosok

A kanadai Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps páros elsöprő győzelmet aratott, több mint 25 pontot vertek a mezőnyre, köztük a második magyar és a harmadik olasz párosra.
Az immár kétszeres Grand Prix-bajnok Stellato-Dudek/Deschamps páros az első helyről várta a kűröket, ahol az Interjú a vámpírral című film betétdalával készültek. A 2023-as Négy Kontinens-torna bronzérmesei több mint tíz ponttal javították meg a korábbi egyéni legjobb eredményüket, nem csoda, hogy alig hittek a szemüknek, amikor megtudták a pontszámokat.
A negyven éves (!) Stellato-Dudek valami egészen hihetetlen visszatérést mutat be azt követően, hogy egyszer már (17 évesen) visszavonult. Az ő történetéről itt írtunk részletesebben.
Stellato-Dudek egyébként nagyon elégedett volt a teljesítményével, ami - saját elmondása szerint - "ritkaságszámba megy" nála.
"Még a szezon elején vagyunk, de évek óta várunk egy ilyen teljesítményre. Szóval erre készültünk. Tavaly egyszerűen elegünk volt belőle, hogy soha nem korcsolyáztunk még csak megközelítőleg sem egy tiszta kűrt. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy ma ezt ki tudjuk hozni, és ez nagyon jó érzés. Régóta vártuk már ezt."
Deschamps is boldog volt, de ő is megjegyezte, hogy ennyire a szezon elején még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni egy-egy ilyen eredményből.
"Ez még csak a szezon eleje. Nagyon sok feladat áll még előttünk, de az eddig elvégzett munka meghozza a gyümölcsét" - mondta.
picture

Az Interjú a vámpírral betétdalával tarolt a kanadai páros a hazai Grand Prix-versenyükön

A világbajnokságon hetedik Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei magyar páros a rövidprogramok után a negyedik helyen állt, de a kűrjük 187,78 pontot ért, amivel két helyet ugrottak előre, egyenesen a dobogó második fokára. A két orosz születésű versenyző alkotta kettős az első ISU Grand Prix-versenyén egyből a legjobb három között végzett, így kíváncsian várjuk a folytatást. Legközelebb várhatóan a finnországi GP-versenyen, november 17-19. között láthatjuk majd őket.
"Nagyon elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel, és minden egyes alkalommal javulni fogunk, de sok mindenen kell még dolgoznunk. A szövetségünk is örül a sikerünknek, jó eredményeket hozunk az országunknak, és ezt szeretnénk ugyanígy folytatni a jövőben is" - mondta Pavlova.
A "My Perception of Love" és az "Iron 2021" című dalokra korcsolyázva a magyar páros egy különösen tiszta kűrt mutatott be, amiben láthattunk egy tripla toe-dupla Axel-dupla Axel kombinációt is többek között.
picture

Varázslatos kűrrel szerezte meg az ezüstérmet a magyar páros a Skate Canadán

Az olasz Lucrezia Beccari/Matteo Guarise páros szintén az első Grand Prix-versenyükön szerepeltek, ők egy bronzéremmel térhetnek haza.

Jégtáncosok

A világbajnoki bronzérmes kanadai Piper Gilles/Paul Poirier kettős közel 10 ponttal nyerte meg a jégtáncosok versenyét, ezzel sorozatban a negyedik aranyérmüket szerezték meg a Skate Canadán - ez a közös pályafutásuk ötödik GP-aranya. A Lilah Fear/Lewis Gibson kettős ezüstérmet, a litván Allison Reed/Saulius Ambrulevicius páros pedig bronzérmet szerzett - ez utóbbival 20 év után először nyert valaki a Grand Prix-sorozatban érmet Litvániának.
A győztes kettős női tagja azt mondta, igyekeztek élvezni a hazai verseny minden egyes pillanatát.
"Nagyon örülünk a negyedik Skate Canada-aranyunknak. Hosszú időbe telt, amíg eljutottunk a karrierünknek ehhez a pontjához, amikor most már tényleg elkezdtük élvezni a korcsolyázás minden egyes pillanatát. Kilépünk a jégre, egy kicsit már jobban hiszünk magunkban, és azt hiszem, ez ma végre látszott is" - mondta.
picture

Üvöltő szelek és a sorozatban 4. Skate Canada-arany: a Gilles-Poirier jégtánckettős ismét tarolt

A Grand Prix-sorozat következő állomására nem kell sokat várni, november 3. és 5. között Franciaországban csapnak össze a négy szakág képviselői.
Forrás: Eurosport, ISU

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés