Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brutális pontokkal rúgta be az új Grand Prix-szezon ajtaját a "kvadraisten", idén is Malininre figyel majd a világ?

Gecsei Dina

Frissítve 24/10/2023 - 20:20 GMT+2

Skate America - Az amerikai műkorcsolyázó, a még mindig csak 18 éves, de már műkoris körökben a négyfordulatos Axeljéről nagyon is ismert Ilia Malinin nyerte címvédőként a szezon első Grand Prix-versenyét az Egyesült Államokban, méghozzá nem is akármilyen programmal. Mutatjuk a dobogósok kűrjeit videón.

Bődületesen magas pontokkal és egy varázsaltos kűrrel nyerte meg ismét a Skate Americát Ilia Malinin

Van pár olyan dolog, amiért érdemes várni azt az időszakát az évnek, amikor be lehet kuckózni otthon, és amikor annyira nem zavaró, hogy egyre korábban sötétedik, egy ilyen például az, hogy kezdődik a műkorcsolya-szezon!
Új kűrök, új zenék, új energiák… és régi ismerősök. A hétvégén elrajtolt a Grand Prix-sorozat az Egyesült Államokban, a Skate America pedig mindig egy olyan verseny, amire érdemes figyelni.
Ne is kerülgessük a forró kását, az első nagy dobás mindjárt maga a „kvadraisten”, Ilia Malinin szereplése volt, és bátran kijelenthetjük, hogy az amerikai srác ott folytatta, ahol abbahagyta, sőt, aki emlékszik, hogy a világbajnokságon mennyire a saját magától várt szintje alatt teljesített, annak mondhatjuk úgy is, hogy szintet lépett a még mindig csak 18 éves srác.
Malinin, aki a korcsolyázás történetében először tudta megugrani versenyen a négyfordulatos Axelt, a hazai jégen is villantott: egyből megdöntötte korábbi legmagasabb pontszámát, és címvédőként megszerezte a Skate America bajnoki címét. Mögötte a francia Kevin Aymoz végzett a második helyen, aki egy egészen elképesztő kűrt rakott össze, míg a harmadik a japán Shun Sato lett.
Az Euphoria zenéjét a Successionre cserélő Malininen nyoma sem volt a vb-s idegességnek, nyugodtnak és magabiztosnak tűnt, és egy elég jó kis kűrt mutatott be, a pontokkal pedig nem is fukarkodtak a bírók, új egyéni legjobbja lett (206,41), amivel az összesítésben is megdöntötte a tavaly óta meglévő legjobbját, jelenleg 310,47 a csúcsa (itt kell megjegyezni, hogy a korábbi legjobb eredménye nemzetközi versenyen 288,44 volt összesítésben). Brutális számok, nem is csoda, hogy közel harminc ponttal nyert.
Tényleg nem számítottam erre az eredményre. Még most sem jutok szóhoz.
– mondta Malinin a verseny után.
picture

Bődületesen magas pontokkal és egy varázsaltos kűrrel nyerte meg ismét a Skate Americát Ilia Malinin

„Nincsenek szavaim arra, hogy átadjam, mit érzek most valójában. Cikáznak bennem az érzelmek. Rengeteg órát fektettem bele, és úgy gondolom, hogy igazán kifizetődött, hogy ennyi időt szántam arra, hogy jobban tudjak koncentrálni, hogy mindent megpróbáljak kijavítani, és hogy a lehető legkevesebb hiba legyen a programomban. Összességében nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan ma teljesítettem” – mondta.
A francia Kevin Aymoz már az előző szezon végén is úgy tűnt, hogy újra elkapta a fonalat, és ismét igazán élvezi a jégen töltött perceket. Ezúttal egy hihetetlenül intenzív előadást mutatott be Maurice Ravel Bolerójára, rendesen megspékelve magas pontokat érő elemekkel. Neki ugyan a világbajnokság olyan jól sikerült, hogy minden egyéni legjobbját ott futotta (negyedik lett egyébként Shoma Uno, Junhwan Cha és Malinin mögött), de az itteni pontjai sem maradnak el annyira a márciusi eredményektől. Ami biztató, hogy úgy érezte, még közel sem hozta ki magából a maximumot.
„Ma nagyon stresszes voltam" – árulta el Aymoz. „Az edzőim azt mondták, hogy ne tartson vissza semmi, ugorjak le a szikláról, mozduljak ki a komfortzónámból.”
Ez most nagyszerű volt, alig várom, hogy visszamenjek dolgozni, és kiderüljön, mit tartogat még számomra a szezon.
picture

Szuper érzelmes előadással és a közönségkedvenc Boleróval szerzett ezüstérmet a francia srác - videó

A bronzérmes Sato Vivaldit választotta erre a szezonra, „A négy évszak” című zenére korcsolyázott, egészen erős ugrásokkal készült, de a kivitelezés nem sikerült elég tisztára, ez pedig a pontjaiban meg is látszott. A japán srác 155,89 ponttal a negyedik helyen végzett csak a kűrben, de összességében 247,50-es végeredményével maradt a harmadik helyen az összesítésben.
„Örültem, hogy harmadik lettem" – mondta Sato. „De a kűrben az elejétől a végéig nagyon fáradtnak tűntem. A következő, finnországi versenyemre remélem, hogy jó formában leszek.
Guillaume Cizeronnal dolgoztam Kanadában a koreográfián, eleinte ideges voltam, de nagyon kedves volt, és egy gyönyörű programot építettünk fel” – mesélte.
picture

Cizerontól lesett el mozdulatokat a japán koris, Sato bronzéremmel zárt a Skate Americán - videó

A nőknél a belga Loena Hendrickx nyerte az aranyérmet, mögötte a hazai pályán versenyző Isabeau Levito és az észt Niina Petrokina végzett; a párosoknál német aranyérem született, Annika Hocke és Robert Kunkel kettőse érte el a legtöbb pontot, mögöttük a kanadai Lia Pereire-Trennt Michaud és a Chelsea Liu-Nagy Balázs páros zárt. Nagy Balázs ebben a szezonban már amerikai színekben versenyez.
A jégtáncosok eredményeivel vagyunk még adósok, náluk nem született meglepetés, Madison Chock és Evan Bates otthon tartotta az aranyérmet a kanadai Marjorie Lajoie-Zachary Lagha és a francia Evgeniia Lopareva-Geoffrey Brissaud kettős előtt.
picture

Kevin Aymoz, Ilia Malinin, Shun Sato

Fotó: Getty Images

A Grand Prix-sorozat október 27-től Kanadában, a Skate Canadával folytatódik, amit az Eurosporton ugyanígy lehet követni. Aki visszanézné a teljes Skate Americát, ezen a linken megtalálja az összes adásunkat.

A 2023-24-es műkorcsolya Grand Prix-sorozat állomásai

  • 2023. október 20-22. Skate America, Allen, Texas (Egyesült Államok)
  • 2023. október 27-29., 2023 Skate Canada International, Vancouver (Kanada)
  • 2023. november 3. - 5., 2023 Grand Prix de France, Angers (Franciaország)
  • 2023. november 10-12., 2023 Grand Prix Cup of China, Chongqing (Kína)
  • 2023. november 17-19., 2023 Grand Prix Espoo, Espoo (Finnország)
  • 2023. november 24-26., 2023 NHK Trophy, Oszaka (Japán)
  • 2023. december 7-10., 2023 Grand Prix-döntő, Peking (Kína)
A műkorcsolya Grand Prix-sorozat 1995-ben indult (korábban ISU Champions Series néven), és hat meghívásos, nemzetközi felnőtt versenyből, valamint a Grand Prix-döntőből áll. A versenyzők pontokat gyűjtenek, azzal tudják kvalifikálni magukat az év végi döntőbe, ahol minden szakágban csak a legjobb hat tudja magát megmérettetni.
Forrás: ISU

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés