Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A japán műkorcsolya tündöklése, a magyar szereplés és a valaha volt legidősebb jégtáncos dobogó

Gecsei Dina

Frissítve 03/04/2023 - 13:24 GMT+2

Japán történelmet írt a Szaitamában zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon – négy szakágból hármat megnyert a szigetország, vitathatatlanul domináltak az egész vb-n. Persze, nem csak ennyi történt a világbajnokságon, sőt. Mutatjuk a szezonzáró legfontosabb történéseit.

Történelmet írt hazai vb-jén a japán műkorcsolyázó klasszis

Japán és a műkorcsolyázás – mint borsó meg a héja
Véget ért a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság Szaitamában, a japán közönség legnagyobb örömére a hazai versenyzők egyszerűen brillíroztak a versenyen. A mintegy ötvenezer szurkoló megnézhette, ahogy a férfiaknál Shoma Uno, a nőknél pedig Kaori Sakamoto megvédte a címét, sőt, párosban a Riku Miura-Ryuichi Kihara kettős révén az ország történetének első páros vb-címét is elhódította.
Egyedül jégtáncban nem japán bajnokot avattak, az amerikai Madison Chock és Evan Bates tíz éve járnak vb-kre, de végre beérett a munkájuk gyümölcse, amit egy aranyérem formájában le is arattak.

Férfiak – Shoma Uno a világ tetején

A regnáló világbajnokként induló Uno pokoli jó szezon tudhat maga mögött, a Grand Prix-sorozatban és a japán bajnokságon is begyűjtötte a begyűjthető győzelmeket, és hiába érkezett Szaitamába egy kisebb sérüléssel, hozta a kötelezőt, noha meg kellett küzdenie az aranyért.
A győzelmével 2014 óta ő lett az első férfi műkorcsolyázó, aki hazai közönség előtt világbajnoki címet nyert, akkor honfitársa, Yuzuru Hanyu ugyanezen a helyszínen lett a világ legjobbja. Abban az évben egyébként ugyanígy kettős japán győzelem született, Hanyu mellett Mao Asada nyakába került még aranyérem.
picture

Történelmet írt hazai vb-jén a japán műkorcsolyázó klasszis

A második helyezett Junhwan Cha is történelmet írt hazája számára, ő lett az első férfi a Koreai Köztársaságból, aki világbajnoki érmet nyert.
A tizennyolc éves Ilia Malinin a kűrjében egy újabb négyfordulatos Axellel hódított (továbbra is ő az egyetlen korcsolyázó, aki versenyen megcsinálta a történelmi ugrást), de ezúttal ez „csak” a bronzéremhez volt elég.
A férfiak kűrje egyébként szenzációs színvonalú volt – és tele volt igazán érzelmes korcsolyázásokkal. Az amerikai Jason Brown a pekingi téli olimpia óta először tért vissza a nemzetközi porondra, méghozzá nem is akárhogy: az ötödik helyen végzett, míg egy másik nagy visszatérő, a francia Kevin Aymoz is varázsolt a jégen, ő a negyedik lett.
Keegan Messing is elbúcsúzott a profi korcsolyázástól, a kanadai ugyanis a szezon végén visszavonul. A vb gáláján azért még egyszer megmutatta, mitől szerettük annyira az előadásait, ezúttal sem maradtunk hátraszaltók és érzelmek nélkül.
picture

Hátraszaltók és örömkorcsolyázás - elképesztő gálaműsorral zárta le a pályafutását a kanadai koris

Magyar korcsolyázó nem indult a férfiaknál, Vlasenko Aleksandr egészségi probléma miatt nem vehet részt a vb-n.
Eredmény, férfiak
  • 1. Shoma Uno (Japán) 301,14 pont
  • 2. Junhwan Cha (Koreai Köztársaság) 296,03
  • 3. Ilia Malinin (Egyesült Államok) 288,44

Nők – Kaori Sakamoto magának írt történelmet

Unóhoz hasonlóan a japán sztár is esélyes volt arra, hogy megvédje a címét a női mezőnyben, és ezt meg is tette, némileg bosszút állva a 2019-es világbajnokságért, amikor a második helyről az ötödikre csúszott vissza. Érdekesség, hogy a tripla flipjét, amit 2019-ben elrontott, ezúttal sem tudta hibátlanul megugrani.
picture

Címvédés a nőknél a világbajnokságon - A legjobbak kűrjei egy videóban

Sakamoto a győzelmével csatlakozott azokhoz a japán műkorcsolyázó nőkhöz, akik többszörös világbajnoknak mondhatják magukat, Asada háromszoros (2008, 2010, 2014), Miki Ando kétszeres (2007, 2011) győztesként volt eddig ezen a listán. Az évszámokból is látszik, hogy Sakamoto tudott egyedül egymást követő években nyerni, legalábbis ha a japán hölgyekről van szó, Evgenia Medvedeva 2016-2017-ben ugyanis szintén zsinórban lett kétszeres világbajnok.
Míg Cha volt az első koreai férfi, addig az ezüstérmes Hae-in Lee lett az első nő hazájukból, aki érmet nyert a vb-n Yuna Kim 2013-as győzelme óta.
Loena Hendrickx bronzérmet szerzett, a 2022-es ezüstérme után két egymást követő évben tudott dobogóra állni a belga zászlóval. Bár számára az elrontott Európa-bajnokságot követően némileg csalódás lehetett volna ez a vb-szereplés, Hendrickx ezúttal nem tűnt szomorúnak, de elmondása alapján jövőre még több munkát tesz majd bele a programjába.
Tinédzserek az elitben: A 15 éves amerikai Isabeau Levito, a 16 éves koreai Chae-yeon Kim és a 16 éves svájci Kimmy Repond egyaránt a legjobb nyolc közé jutott, a negyedik, a hatodik és a nyolcadik helyre értek oda. Utóbbi (az Európa-bajnokságon elért meglepetés harmadik helye után) a gálán villantott nagyot, és mutatta meg, hogy tudja, mit szeretnek a fiatalok a korosztályában: a netflixes Wednesday című sorozatból hozta el a címszereplő táncát a vb-re, aminek hatalmas sikere lett.
picture

Wednesday Addams ikonikus tánca a világbajnokságon is elvarázsolta a közönséget

Bár alulforgatotta, az amerikai Amber Glenn volt az egyetlen a női versenyben, aki bevállalt egy tripla Axelt, ugyan a japán Rinka Watanabe mind a rövidprogramjában, mind a kűrjében megpróbálta ugyanezt, ő mindkétszer elesett.
Az egyetlen magyar induló, Láng Júlia nem mutathatja be kűrjét, miután a rövidprogramot csak a 34. helyen zárta. A rövidprogramját azért megmutatjuk.
picture

Láng Júlia bemutatta rövidprogramját a világbajnokságon

Eredmény, nők
  • 1. Kaori Sakamoto (Japán) 224,61 pont
  • 2. Hae-in Lee (Koreai Köztársaság) 220,94
  • 3. Loena Hendrickx (Belgium) 210,42
  • ...34. Láng Júlia 44,26


Párosok – A plusz egy ráadás

Japán még soha nem nyert az egyéni versenyeken kívül érmet a vb-ken, ezúttal még ez is összejött. A címvédő amerikai páros, Alexa Knierim és Brandon Frazier ellen villantott hatalmasat Riku Miura és Ryuichi Kihara párosa, pedig a lány a kűrben még el is esett. Az amerikai kettős számára nehéz hét volt ez, az edzőjük pár héttel a vb előtt szívrohamot kapott, így súlyos teherrel a vállukon érkeztek Szaitamába. Sand egyébként továbbra is kórházban van, a műkorcsolya-társadalom egy emberként szorít az egykori páros korcsolyázóért.
Sara Conti és Niccolò Macii párosa Olaszország számára hozott egy történelmi eredményt: az ország első páros vb-érmét gyűjtötték be.
Deanna Stellato-Dudek 16 év kihagyás után tért vissza a műkorcsolyázáshoz, egy remek év után, 39 évesen összehozott Maxime Deschamps párjaként egy negyedik helyet Kanadának.
A párosoknál a kiváló hetedik helyen végzett a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei kettős. A magyar duó a rövidprogramot a nyolcadik helyen zárta, így biztosan jutott tovább, majd a kűrben is remekelt, 126,24 ponttal hetedikek lettek, ezzel egy helyet előreléptek, és csupán egyetlen európai páros, az Eb-győztes olasz Coni-Macii kettős előzte meg őket.
picture

Nézd vissza a magyar korcsolyapáros vb-7. helyet érő kűrjét!

Eredmény, páros
  • 1. Riku Miura, Ryuichi Kihara (Japán) 222,16 pont
  • 2. Alexa Knierim, Brandon Frazier (Egyesült Államok) 217,48
  • 3. Sara Conti, Niccolo Macii (Olaszország) 208,08
  • ...7. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei (Magyarország) 190,67

Jégtánc – 30 fölött is van élet

Egy évtizeddel azután, hogy 2013-ban debütáltak a világbajnokságon, azaz 10 vb-szereplés után Madison Chock és Evan Bates jégtánc kettőse megszerezte a negyedik vb-érmét, először a legfényesebbet.
picture

Egy döbbenetes botlás is belefért az amerikaiaknak, megvan a régóta üldözött vb-címük

A Chock-Bates kettős mellett az olasz Charlene Guignard és Marco Fabbri, valamint a kanadai Piper Gilles és Paul Poirier állhatott a dobogóra, így mind a hat érmes betöltötte már a 30. életévét. Ez lett a valaha volt legidősebb jégtáncos dobogó a vb-k történetében.
A Gilles/Poirier páros három hónapos kihagyás után tért vissza, egyből egy bronzéremmel; Gilles számára volt pár hét kihagyás, ugyanis december végén vakbélműtéten esett át.
A kűrben és összesítésben is a 20. helyen végzett az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncospáros.
picture

A világbajnokságon is aratott emlékezetes kűrjével a magyar jégtánckettős

Eredmény, jégtánc
  • 1. Madison Chock, Evan Bates (Egyesült Államok) 226,01 pont
  • 2. Charlene Guignard, Marco Fabbri (Olaszország) 219,85
  • 3. Piper Gilles, Paul Poirier (Kanada) 217,88
  • ... 20. Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics 157,51

Mi jön most?

A világbajnokság hagyományosan a korcsolyaszezon végét jelenti, de azért nem áll le minden egyből. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) minden második évben megrendezi a World Team Trophy-t, ahol a korcsolyázók csapatban versenyezhetnek egymással. Az idei eseményt Tokióban rendezik meg április 13–16. között.

A soron következő világbajnokságot Montreálban rendezik meg jövő márciusban, ők a koronavírus-járvány miatt voltak kénytelen lemondani a vb-rendezésről még 2020-ban.
Számunkra némileg izgalmasabb hír, hogy a 2024-es Európa-bajnokság otthona Budapest lesz, 2024. január 22–28. között a magyar főváros lesz a műkorcsolyázás középpontjában.
A 2023/24-es Grand Prix-szezon októberben kezdődik a Skate Americával, majd december 7-10. között a GP döntővel zárul a franciaországi Orléans-ban. A versenynaptárban egyelőre szerepel a kínai és az orosz Grand Prix is, de hogy ténylegesen elutazik-e a két országba a műkorcsolyaelit, azt majd az idő eldönti.

Kiktől búcsúzunk?

Míg a már említett Keegan Messing nyíltan beszélt a visszavonulásáról, a három rangidős jégtáncos kettős is azt nyilatkozta, a holtszezonban hozzák majd meg a döntést a folytatásról. Az amerikai Knierim/Frazier páros pedig már korábban utalt arra, hogy elképzelhető, hogy ez volt az utolsó szezonjuk a jégen.
Hogy mi lesz az oroszok versenyzésével, azaz hogy a szövetség és a NOB milyen további szankciókat tart érvényben a jövőben az ukrajnai háború miatt, vagy hogy idén feltűnik-e egy újabb tinédzser olyan ugrással, amit kivitelezhetetlennek gondoltunk, még a jövő zenéje, mi mindenesetre kíváncsian várjuk.
Végezetül pedig - mintha csak direkt az Eurosport számára készült volna - az olasz Matteo Rizzo a gálán egy igazán menő, teniszes-műkoris előadást mutatott be, úgyhogy aki még nem látta Andre Agassit a jégen, most pótolhatja.
picture

André Agassi a jégen? A műkorcsolya-vb gáláján egy olasz srác megmutatta, milyen lenne

Forrás: Olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés