Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

#Pioliout 2.0 – 16 év után BL-elődöntőt játszhat a Milan, ami nemrég az összeomlás szélén állt

Németh Dániel

Frissítve 19/04/2023 - 14:01 GMT+2

Stefano Pioli pár hónapja még a kritikák kereszttüzében állt a Milan formája miatt, azóta viszont Bajnokok Ligája-elődöntőbe vezette a csapatot. A milánóiak ráadásul szinte lenullázták az olasz bajnokságot elsöprő dominanciával (vélhetően) megnyerő Napolit, és az előző három mérkőzésén veretlenek maradtak a déliekkel szemben.

A Real Madrid idei BL-szezonja egy cheat code!

Szomorú sors az edzőké, a narratíva pillanatok alatt megváltozhat.

Az már az ősz során valószínűsíthető volt, hogy az olasz bajnokságban nem lesz címvédés, a világbajnokság előtt lejátszott 15 forduló során ugyanis nyolcpontos előnyre tett szert a Napoli a Milannal szemben. A katari kitérő után bizonyos tekintetben új bajnokság kezdődött, ám a szünet nem a nápolyiakat vetette vissza, hanem épp az üldözőket: január óta a Milan 20, az Inter 21 pontot szerzett, ezzel a 11. és a 10. helyen osztoznak a képzeletbeli 2023-as tabellán.
A hullámzó teljesítmény miatt Stefano Piolit és Simone Inzaghit is bőven érte kritika, és mégis úgy alakulhat, hogy a két edző közül valaki BL-döntőben irányíthatja a csapatát. Kedd este a Milannak már sikerült kiharcolnia a továbbjutást az előzetesen jóval esélyesebbnek tűnő Napolival szemben, míg az Inter kétgólos előnyből várja a Benfica elleni visszavágót – egy milánói derbi pedig már csak a múlt miatt is pikáns lenne a négy között.
A két klub (és edző) közül Pioli indult mélyebbről, januárban ugyanis katasztrofális formában volt a Milan, 5 forduló alatt 14 gólt kapott; a Lazio négy, a Sassuolo öt alkalommal talált a kapuba, és az Olasz Szuperkupában az Inter is letarolta a csapatot egy 3-0-s sikerrel. A kétségtelenül pocsék teljesítményt egy már ismerős reakció követte: megjelentek a #Pioliout hashtagek a közösségi oldalakon, ám ahogyan az első alkalommal, úgy most is pozitív válasz érkezett a pályáról.
picture

Stefano Pioli

Fotó: Getty Images

Dióhéjban: 2019-ben a Milan a csapnivaló szezonkezdet után megvált Marco Giampaolótól, és a helyére azt a Stefano Piolit ültették le, aki több helyen is bizonyított beugró edzőként. A szurkolók azonban egy nagyobb nevet vártak volna, aminek a közösségi médiában hangot is adtak, ám a szezon végére összeállt a Milan játéka, Pioli szerződését pedig meghosszabbították. Tavaly – 11 év után – megnyerte a Milan a Scudettót, a mostani szezonban pedig túlélte a BL csoportkörét.
Sőt, ennél még egy picivel többre is futotta: a Tottenham és a Napoli búcsúztatását követően bejutott az elődöntőbe, 16 év után.
„Erős a Napoli, jobb nálunk a bajnokságban, de a Bajnokok Ligája az a Bajnokok Ligája, a Milan pedig a Milan.”
Pioli kijelentése jóslatnak bizonyult, a BL-ben ugyanis mintha eltűnt volna a két csapat közti 22 pontos különbség. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Serie A-ban bő három héttel ezelőtt a Milan 4-0-ra kiütötte a nápolyiakat a Maradonában, ami megadta a BL-párharcok alaphangját is.
A kialakított helyzetek minősége alapján mindkét találkozó kiegyenlített küzdelmet hozott (xG terén a Napoli jobb volt egy kicsivel: 4,1-3,4), a BL-meccsek azonban általában levetíthetőek néhány kulcsmozzanatra. Ezek többségéből a Milan jött ki jobban, Pioli stratégiája összességében kiválóan működött (Khvicha Kvaratskheliának a sokszor hármas őrizetben momentumai is alig voltak), és épp a leginkább demoralizáló pillanatokban, az első félidők végén találtak kapuba a piros-feketék.
picture

Olivier Giroud és Rafael Leao

Fotó: Getty Images

A nápolyiak mindkét meccsen igyekeztek megnyomni a félidők elejét, ami óriási mezőnyfölényt, de csak kisebb helyzeteket eredményezett. Mike Maignannak ezúttal számszerűleg kevesebb bravúrja volt, de egy tizenegyest kivédett a hajrában, a Milannak pedig azon is sikerült túllendülnie, hogy Olivier Giroud akár 30 perc alatt eldönthette volna a párharcot a visszavágón, ám sem a tizenegyest, sem a pár perccel később kialakított ziccerét nem tudta gólra váltani.
Az pedig már sorsszerű, hogy épp őt hozta kihagyhatatlan helyzetbe Rafael Leao egy hatalmas szólót követően, így mégis ő lett a meccs egyik hőse, a fáradhatatlan mezőnymunkája miatt teljesen megérdemelten.
„Tisztán emlékszem arra, hogy honnan indultunk Európában a Rio Ave elleni párharccal (a Milan egy hektikus, 9-8-ra megnyert büntetőpárbajban jutott tovább – a szerk.). Esélytelennek tartottak minket, de hatalmas szívünk van, mindent beleadtunk a siker érdekében”mondta Pioli. „Az egygólos előny segített nekünk, egyúttal blokkolta a riválisunkat. Egy kicsit mélyebben játszottunk Osimhen miatt, nem hagytuk meg neki azokat a területeket, amelyekben félelmetes tud lenni.”
„Gratulálok a Milan továbbjutásához. Két olyan meccset játszottak, amelyen a lehetőségeik többségét kihasználták, ami egy érett csapatra utal, amelyik pontosan tudja, mikor kell rálépni a gázra és mikor kell védekezni. A saját játékosaimnak is gratulálok, mivel nagyon magas szinten játszottunk a BL-ben. Néhány naiv pillanatért megfizettünk, ami abból fakadt, hogy nincs tapasztalatunk az ehhez hasonló helyzetekben” – értékelt Luciano Spalletti.
A nápolyiak már a milánói meccsen elégedetlenek voltak a játékvezetés színvonalával - André-Frank Zambo Anguissa és Kim Min-jae sem játszhatott a visszavágón eltiltás miatt -, Spalletti pedig Szymon Marciniak teljesítményében is talált hiányosságokat. „A mai napon elmaradt egy büntető, ez a napnál is világosabb, a lassításokon látszódott, hogy Lozano bokája megmozdult, és nem találta el a labdát. Ez a legtisztább büntető, amit nem szabad elmulasztani.”
Spalletti a Leao-féle becsúszásra utalt, amely során valóban úgy tűnt, előbb érte el Lozano lábát, mint a labdát. A szituáció azonban közel sem volt annyira egyértelmű, mint az az edző állította, tipikusan olyan döntés volt, amit a VAR-szobában ülők nem szoktak megváltoztatni. Hasonló volt Fikayo Tomori helyzete is a meccs végén: mivel a támaszkodó kezéhez ért a labda, nem ért büntetőt, ám az már értelmezés kérdése, melyik pillanattól kezdve minősül támaszkodónak a kéz. Maradt is az eredeti ítélet.

Most is voltak helyzetei a Chelsea-nek, a Real azonban Real

Todd Boehly a múlt héten nagyon határozottan mondta, hogy 3-0-s győzelmet vár a csapatától (igen, a Santiago Bernabeuban), ehhez képest a Real Madrid kétgólos előnyből várhatta a folytatást. A londoniak formáját nézve ez még adott is némi reményt a visszavágóra, sőt, a Chelsea-nek megvolt a lehetősége a szépítésre. N’Golo Kanté lábában két gól is benne maradt, Marc Cucurella próbálkozásánál pedig Thibaut Courtois mutatott be egy emberfeletti bravúrt.
Recsegett-ropogott a Real védelme, de nem tört meg, a saját lehetőségeit viszont könyörtelenül kihasználta, a második félidőben Rodrygo kétszer is eredményes volt. Tulajdonképpen már az első találat lezárta a párharcot, onnantól ugyanis a hosszabbításhoz is három találatra lett volna szüksége a Chelsea-nek, amely Frank Lampard visszatérése óta egyetlen találatot jegyzett három (most már négy) meccs alatt – és az is egy megpattanó átlövésből született.
Lampard az első edző a Chelsea történetében a Premier League-érától számítva, aki az első négy mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, ráadásul az evertonos időszakát is figyelembe véve az előző 18 találkozójából 15-öt elveszített. A londoniak mélyrepülését természetesen nem lehet az ő nyakába varrni, a keret Graham Potter kirúgását követően sem lett kezelhetőbb, ráadásul a négyből három alkalommal kimondottan jó formában lévő csapattal találkozott a Chelsea.
„A mostani szezon nem úgy alakul, ahogyan azt szerettük volna, ami a változásokra vezethető vissza. Pár éve volt, hogy nem jutottunk be a Bajnokok Ligájába, és aztán a következő évben megnyertük a Premier League-et – a mostani is lehet rövid távú. Bizonyos területeken fejlődnie kell a klubnak. Ma este játszottunk egy jó meccset, és mégis kikaptunk” – fogalmazott Lampard, aki arra is utalt, hogy az új játékosok még most is csak a beilleszkedés fázisában járnak.
Carlo Ancelottinak ez a negyedik szezonja a Real Madrid kispadján, és eddig minden alkalommal legalább az elődöntőig vezette a csapatot. A madridiak kiegyensúlyozottsága egyébként is lenyűgöző: az előző 11 szezonban kilencszer jutottak elődöntőbe a sorozatban, és ebből ötször a trófeát is sikerült megszerezniük. A négy között pedig megismétlődhet a tavalyi elődöntő, amely finoman szólva is emlékezetesen alakult mindkét fél számára.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása