Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

17 évesen beszólt Ibrának, elronthatta volna Messi vb-jét, és őrült bravúrokkal sokkolja a támadókat

Németh Dániel

Frissítve 13/04/2023 - 19:00 GMT+2

Mike Maignan a teljesítménye alapján évek óta a legszűkebb elithez tartozik a kapusok között, a nemzetközi figyelmet azonban csak mostanság sikerült magára irányítania. A Milan játékosa a francia válogatottban és a Bajnokok Ligájában is emberfeletti bravúrokat mutatott be, pedig ez csak a jéghegy csúcsa, egyéb képességei alapján is helyet követel magának a legjobbak között.

Zlatan Ibrahimović folytatja: új szerződést kapott a Milantól a svéd klasszis

Mike Maignan sokat volt sérült ebben a szezonban, a visszatérése óta azonban ihletett formában véd.

Durván két évvel ezelőtt a Milan vert helyzetben találta magát, miután a klub saját nevelésű kapusa, Gianluigi Donnarumma egyre távolabb került a szerződéshosszabbítástól. A futballista akkori ügynöke, Mino Raiola a rá jellemző rámenős stílusban az utolsó centet megpróbálta kisajtolni a milánóiakból, akik hajlandóak voltak eltekinteni a korábban bevezetett fizetési plafontól, ám a kapus évi 12 millió eurós bérigényétől így is igen távol voltak.
A Milannak azonban volt B-terve arra az esetre, ha nem sikerül megállapodni Donnarummával, és 15 millió euróért leigazolta a Lille-től a klub bajnoki címében oroszlánrészt vállaló Mike Maignant. A francia válogatott kapus a 2020/21-es szezonban 21 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, a haladó statisztikák szerint 7,8 góltól mentette meg a csapatát, és ezek a számok nem is mutatnak meg mindent abból, ami ennyire kiemelkedő játékossá teszi őt.

Párizsból indult

Donnarumma és Maignan klubváltása mélyebb összefüggést is hordozott magában, az ellentétes irányú mozgásuk szimbolikus jelentéstartalommal bírt. Maignan ugyanis 14 éves korától kezdve a Paris Saint-Germain akadémiáján nevelkedett, ám a kevés játéklehetőség miatt – Salvatore Sirigu és Kevin Trapp állt előtte a sorban – továbbállt, és a Lille-hez igazolt. Innentől hasonló a története, mint sok más PSG-nevelésnek: lassacskán világklasszis játékossá érett, csak épp egy másik klubnál.
A párizsiak átigazolási politikájáról mindent elmond, hogy még 2021-ben is, amikor Maignan már bőven elit szinten játszott, inkább a híresebb, nagyobb sztárpotenciállal rendelkező játékost választották. Kétségtelen, hogy Donnarumma rendkívüli adottságokkal rendelkező kapus, amit az Európa-bajnokságon is bizonyított (meg is választották a torna legjobb játékosának), ám a játékának akadnak lenyesésre váró vadhajtásai, ami Párizsban is megmutatkozott.
picture

Gianluigi Donnarumma

Fotó: Getty Images

Donnarumma már 16 évesen elképesztő testi adottságokkal bírt, és a hagyományos értelemben vett kapusképességekben azóta is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Lábbal azonban – bár sokat fejlődött – a mai napig nem elég magabiztos, elég csak a tavalyi Real Madrid elleni párharcra gondolni, ahol az ő labdavesztése indította el a lejtőn a PSG-t. Maignan viszont ezen a téren is a világ legjobbjaihoz tartozik, nyomás alatt is képes jó döntéseket hozni és pontosan passzolni.
Utánpótlásszinten Maignan sokáig a mezőnyben játszott, egészen pontosan a középpályán, egy sérüléshullám azonban a kapuba kényszerítette. „Ő a mezőnyben akart játszani. Ezért annyira ügyes lábbal. Mielőtt válogatott lett volna, ott akarta hagyni a kaput. Meggyőztem az ellenkezőjéről, és aztán megérkezett a behívó is. Még a mezőnyben is jobb volt a társainál, de a karrier szempontjából kapusként volt benne potenciál” – mondta Romain Damiano, a korábbi edzője.

Nem ijedt meg a saját árnyékától, de Ibrától sem

Maignan játékának van egy első pillantásra is szembetűnő jellemzője: nincs rá jobb kifejezés, egyszerűen minden mozdulatából árad az önbizalom. A tizenhatoson belül ő ural mindent, és ezzel nem csak az ellenfelek vannak tisztában, de a társai is – ezt a képességét Stefano Pioli már a Lille-ben megcsodálta. Miközben a Milant laposra verte a francia bajnok (3-0), az olasz vezetőedző nem tudta nem észrevenni, milyen kiváló vezetői adottságokkal bír a rivális kapusa.
Lenyűgözött a kommunikációja és a jelenléte. Biztos voltam benne, hogy nagyon jó kapus, de ott kiderült róla, hogy annál is jobb, mint amit gondoltam róla.
Piolinak nem kellett sokat várnia, hogy személyesen is megtapasztalja, mennyire értékes Maignan jelenléte, a 2021/22-es szezonban ugyanis már a Milan kapuját védte. Nem is akárhogy: a francia kapus 17 bajnokit hozott le kapott gól nélkül, a haladó statisztikák szerint pedig 4 góltól mentette meg a Milant. A valós szám pedig még ennél is több lehet, hiszen sokszor már azt megelőzően elhárította a veszélyt, mielőtt az ellenfél egyáltalán helyzetbe kerülhetett volna.
picture

Zlatan Ibrahimovic

Fotó: Getty Images

Maignan gyorsan elnyerte Zlatan Ibrahimović bizalmát is, és nem a milánói időszakban, hanem még a PSG-nél eltöltött években. Sok 17 éves kapust már a svéd látványa összeroppantotta volna edzésen, Maignannak azonban trash talk terén is igyekezett tartani a lépést. Így amikor az egyik bekapott gól után Ibrahimović közölte vele, hogy szar kapus, az első adandó alkalommal visszavágott, és az egyik kivédett lövés után szar csatárnak nevezte.
Rám nézett, de nem mondott semmit. Aztán az öltözőben megállított. Azt mondta, hogy ez jó volt, tetszett neki, amit csináltam, és kedveli a személyiségemet. Előtte is imádtam, de ezt követően még jobban kedveltem.
Manapság szinte mindent próbálnak leírni számokkal a futballban, vannak azonban olyan jelenségek, amiket valószínűleg sosem fognak objektív mérőszámmal meghatározni. Ilyen például egy játékos kisugárzása, a társakra gyakorolt hatása. Maignan ezen a téren is megkerülhetetlen eleme a Milannak, amit az az öt hónap is megmutatott, amit a vádlisérülése miatt kihagyott: Ciprian Tătărușanu viszonylag jól állta a sarat, mégis nagyságrendekkel tűnt rosszabbnak a Milan védelme.

Páratlan reflexek

Ha csak a teljesítményt vesszük alapul, Maignan már évekkel ezelőtt átvehette volna Hugo Lloris helyét a francia válogatott kezdőjében. Didier Deschamps bizalma azonban töretlen volt a csapatkapitány irányába, és nem akarta megbontani az öltözői dinamikát (legalábbis ezen a poszton, mert a támadóknál megtette). Lloris azonban a vb-t követően lemondta a válogatottságot, amivel megnyílt az út Maignan előtt – a Milan kapusa pedig emlékezetes bravúrokkal tette le a névjegyét.
picture

Mike Maignan az ír válogatott ellen

Fotó: Getty Images

A hollandok ellen kivédett büntetőnek nem volt nagy jelentősége, a franciák ugyanis magabiztosan, 4-0-ra legyőzték a vírus által is megtizedelt ellenfelüket. Írországgal szemben azonban fontos pontokat jelentett a hajrában bemutatott bravúrja. Az ír válogatott védője, Nathan Collins a kaputól nagyjából hat méterről, életerős fejest küldött a jobb felső sarokba, amit a közönség nagy része már bent látott – a kapus azonban emberfeletti reflexeit bemutatva kitolta a labdát.
Visszanéztem a felvételt, és még annál is rosszabb, amit gondoltam. Azt hittem, mindent jól csináltam. Olyan magasra emelkedtem, ahogyan csak tudtam, erőt is tettem bele, ő azonban hihetetlenül nagyot védett.
- nyilatkozta a védő.
Maignan a világbajnokság alatt minden bizonnyal csere lett volna Lloris mögött, ám a sérülése miatt a padra sem ülhetett le. Ez pedig talán a franciák világbajnoki címébe került, a Spurs kapusa ugyanis világéletében gyenge volt a büntetők hárításában, a bajnokságokban 25-ből 21-et értékesítettek ellene. Maignan ellenben az ellene megítélt 28 tizenegyesből 10-et megfogott, ami 28%-os hatékonyságnak felel meg, így akár csereként beállva is kapóra jött volna az Argentína elleni párbajban.
picture

Mike Maignan

Fotó: Getty Images

A kapus a Milan idei BL-meneteléséből is kivette a részét: a Tottenham ellen az utolsó pillanatokban hasonlóan nagyot védett, mint az írek ellen a selejtezőben (ezúttal a jobb alsóból szedte ki a labdát), és a szerdai negyeddöntőnek is ő volt a hőse milánói részről. Maignan összesen öt védéssel zárta a napot, a legnagyobb bravúrt pedig a legvégére tartogatta, amikor Giovani Di Lorenzo közeli próbálkozását tolta a léc fölé.
Nem meglepő módon a Milan már most gondolkozik a szerződéshosszabbításon, Maignan pedig kimondottan jó helyzetből indul a tárgyalások során. Jelenleg ő a milánóiak egyetlen világklasszisa, aki lassacskán a pótolhatatlan kategóriába kerül, még akkor is, ha 2021 nyarán is ugyanezt gondoltuk, amikor Donnarumma távozása volt a terítéken. Ezzel a teljesítménnyel pedig a Milannál tehetősebb klubok radarjára is felkerülhet, ha még nincs ott.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés