Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ezt a BL-sorsolást mintha egyenesen Olaszországból rendelték volna, egy ágon a három fő esélyes

Németh Dániel

Frissítve 17/03/2023 - 19:43 GMT+1

Pénteken kisorsolták a Bajnokok Ligája 2022/23-as szezonjának negyeddöntős párharcait és elődöntős ágait. A nagy nyertes egyértelműen az olasz bajnokság, amelynek mind a három csapata egy ágra került, így nagy esélyük van a döntőre idén. Kevésbé lehet boldog a címvédő Real Madrid, a Manchester City és a Bayern München, nekik ugyanis nehéz út vezet a fináléig.

A Real Madrid idei BL-szezonja egy cheat code!

Hatalmas esélyt kaptak az olaszok, hat év után újra döntősük lehet a Bajnokok Ligájában.

2004. május 26. máig az utolsó olyan Bajnokok Ligája-döntő dátuma, amelyben mindkét résztvevő a négy legnagyobb európai ligán kívülről jutott a fináléba. Sőt: máig ez az utolsó olyan Bajnokok Ligája-szezon, amely vaskos meglepetéssel ért véget. Párszor előfordult, hogy nem az előzetesen legerősebbnek tartott csapatok közül győzött valaki, de mindig a topligából kerültek ki a bajnokok és a döntősök, még ha utóbbinál egyszer-egyszer be is csúszott néhány meglepőbb résztvevő.
Amennyiben szigorúan értelmezzük a topligákat, vagyis a hagyományos négyessel (angol, német, olasz, spanyol) számolunk, akkor a Paris Saint-Germain is kilógna, ám őket a tulajdonosok miatt külön kell kezelni. Meglepetés gyanánt marad tehát az Atlético Madrid, amely 2014-ben és 2016-ban is összecsapott a Real Madriddal a döntőben (ráadásul egyik esetben sem volt messze a bravúrtól), illetve a Borussia Dortmund (2012) és a Tottenham Hotspur (2019).

Olaszország: ez tényleg álomsorsolás

A pénteki sorsolást követően egy dolgot jelenthetünk ki biztosan: 2023-ban is lesz olyan döntőse a sorozatnak, akit a szezon előtt egészen biztosan nem az esélyesek között tartottak számon. Ennek pedig leginkább Olaszországban örülhetnek, mivel meglehetősen nagy esélye van annak, hogy ott legyen valamelyik csapatuk a fináléban. Ahhoz, hogy ez biztosan összejöjjön, elég, ha az Inter legyőzi a Benficát, a másik ágról ugyanis a Napoli vagy a Milan jut elődöntőbe.
Az Inter számára természetesen nem lesz sétagalopp a Benfica elleni párharc, a portugálok ugyanis remekül szerepelnek a mostani kiírásban, a csoportkörben oda-vissza döntetlent játszottak a PSG-vel, és kettőből kétszer legyőzték a Juventust. Simone Inzaghi csapatának meg kellett küzdenie a Portóval szemben is a továbbjutásért (amely a bajnokságban nyolcpontos hátrányban van a Benficához képest), és minimum kemény ellenállásra kell számítaniuk a nyolc között.

Sokatmondó, hogy a FiveThirtyEight nevű statisztikákkal foglalkozó oldal jelenleg 57% esélyt lát a Benfica továbbjutására, és csak 43-at az Inter sikerére.

A másik ágon sokkal könnyebb meghatározni az erőviszonyokat, Olaszország legjobb csapata találkozik a tavalyi meglepetésbajnokkal, aki jelentős részben a csillagok szerencsés állásának köszönhette a győzelmét. Idén a Napoli mindenkit letarolt a Serie A-ban, 26 fordulót követően 18 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot, míg a Milan annak is örülhet, ha egyáltalán a top 4-ben tud zárni (most pont a 4. helyen áll).
picture

Luciano Spalletti a Sassuolo-Napoli mérkőzésen - Serie A 2022/2023

Fotó: Getty Images

Luciano Spalletti mégsem volt felhőtlenül boldog a sorsolást követően, sőt, kijelentette: csak a futball terén teljesen inkompetens emberek mondják azt, hogy jól járt a Napoli. „A Milan otthon érzi magát a Bajnokok Ligájában, hétszer nyerték meg ezt a sorozatot, ami a Real Madrid mögött a második legtöbb. Azt szükségtelen elmondanom, hogy egyedül a sportigazgatójuk, Paolo Maldini ötször győzött itt” – fogalmazott az edző.
Olvastam a napokban, hogy a PSG és a többi hozzá hasonló csapat, mint amilyen a City is, az európai tapasztalat hiányától szenved. Amennyiben igaz az, amit leírtak, akkor azt kell mondanunk, hogy a BL-ben a Milan az esélyesebb. Nem akármelyik csapatot ejtették ki, hanem a Tottenhamet.
„Erős a Napoli, jobb nálunk a bajnokságban, de a Bajnokok Ligája az a Bajnokok Ligája, a Milan pedig a Milan” – fogalmazott sokat sejtetően Stefano Pioli, a milánóiak vezetőedzője. Ne tévesszen meg senkit a két edző hozzáállása, mindketten épp azt mondják a nyilvánosság előtt, amit ilyen helyzetben kell. A Milannak hangsúlyoznia kell a múltbeli erejét, tüzelve a játékosokat és a szurkolókat, míg a Napolinak épp a nyomás csökkentésére van szüksége valódi esélyesként.
Nehéz elképzelni, hogy Paolo Maldini mélyen gyökerező BL-tapasztalata döntő fontosságú lesz 2023-ban, ha pedig a közelmúltbeli rutint nézzük, az inkább a nápolyiaknak kedvez. Mégis hihető, hogy Spalletti nem örül a párosításnak: a két csapat remekül ismeri egymást, így nehéz meglepni a másikat, egyúttal könnyebb borítani a papírformát. Gondoljunk csak az előző idényre, amikor az Inter oda-vissza lefocizta a Milant, a piros-feketék mégis négy pontot szereztek ellenük.
picture

Paolo Maldini

Fotó: Getty Images

Még egy gondolat erről az ágról: a súlyos gondokkal küszködő olasz focinak hatalmas dolog lenne a döntős részvétel (hát még a győzelem, de ez egy másik téma), idén pedig erre reális esély van. Elég a tabellára pillantani ahhoz, hogy lássuk az erőviszonyokat, mégis érthető a nápolyiak óvatossága, az északiakkal szembeni párharcok ugyanis jóval több érzelmet mozgatnak meg, mintha egy másik bajnokságból kaptak volna ellenfelet.

Előrehozott döntő(k) a másik ágon

A mostani szezon során egyértelműen a Real Madrid, a Manchester City, a Bayern München és a Napoli nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt a Bajnokok Ligájában, ezek közül hárman egy ágra kerültek. A negyeddöntős párharcok közül a City-Bayern a legérdekesebb párosítás, elég a Guardiola-Nagelsmann taktikai csörtére, a két csapat játékának kidolgozottságára és a keretek erősségére gondolni.
Számukra persze óriási pech ez a párosítás, az idényt ugyanis mindkét klubnál az határozza meg elsősorban, mit alkotnak a nemzetközi sorozatban. Guardiolától a négy Premier League-győzelem után a BL-serleget is szeretnék már látni Manchesterben, a Bayern Münchennél pedig a kötelező minimumot tudják csak kipipálni a Bundesliga megnyerésével (amely sorozatban a 11. győzelmük lenne), az említésre méltó teljesítmény a BL-ben kezdődik.
picture

Karim Benzema a Liverpool elleni mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Madridban vélhetően most épp nem annyira elégedetlenek, a Chelsea ugyanis kellemetlen, de nem verhetetlen ellenfél egy negyeddöntős párharcban. A londoniak hiába költöttek el 600 millió eurót kicsivel több mint fél év alatt, a keret összeszokatlanságából kifolyólag egyelőre nincs kiforrott játéka a csapatnak Graham Potter alatt. Az angol vezetőedző ugyanakkor képes okos meccsterveket összeállítani, amivel egy párharc során fel lehet borítani a papírformát.

Ráadásul a Chelsea mindig azokban az években szerepelt a legjobban a BL-ben, amikor az idény közben edzőt váltott.

Ha viszont a Milan esetében kiemelték a korábbi BL-sikereiket, a Real Madrid kapcsán csupa nagybetűvel kell feljegyezni az európai eredményeket, elvégre az előző tíz szezonból ötször megnyerték ezt a sorozatot, nem egy olyan játékossal, aki még most is ott van a keretben. Idén a sérülések sokkal többször okoztak problémát a madridiaknak, mint az előző idényben, ugyanakkor Ancelotti is jobban törekszik a kulcsjátékosok frissen tartására, ami jól jöhet még a fontos meccseken.
A FiveThirtyEight egyébként 63%-ot lát a Real Madrid továbbjutására és 57-et ad a Manchester Citynek, amely az oldal szerint egyelőre a sorozat legfőbb esélyesének számít (28%). Ezen egyébként nem kell megütközni, a Guardiola-féle City a teljes szezon során mutatott kiegyensúlyozottságából fakadóan hagyományosan erős számokat produkál, ezáltal a modell minden szezon során sokat vár tőlük – és mint tudjuk, párszor már borult a papírforma.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés