Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alaba öngólja sem segített, történelmi vereséget mért a Barcelonára a megállíthatatlan Bayern

Eurosport
Eurosport

Publikálva 15/08/2020 - 11:05 GMT+2

Az egyik legszorosabb összecsapást vártuk a Barcelona - Bayern München párosítástól a BL negyeddöntői közül. Ám a csúcsrangadótól kicsit mást kaptunk, mint amire számítottunk.

Fotó: Eurosport

Az egyik legszorosabb összecsapást vártuk a Barcelona - Bayern München párosítástól a Bajnokok Ligája negyeddöntői közül. A csúcsrangadótól viszont „kicsit” mást kaptunk, mint amire számítottunk. Történelmi rekordok sokasága dőlt meg a lisszaboni éjszakában, ami egy kiütéses, 8-2-es végeredményű bajor sikert eredményezett. Sokáig fogjuk még emlegetni ezt a mérkőzést, de nézzük meg, hogyan szenvedhette el a Barcelona történelmének legsúlyosabb Bajnokok Ligája-vereségét.
1948 óta nem volt példa arra, hogy 8 gólt kapjon egy mérkőzésen a Barcelona csapata. Az idei Bajnokok Ligája-szezonban a katalánok 720 játékperc alatt összesen 6 gólt kaptak, most 90 perc alatt nyolcat. Ehhez kellett a borzalmasan gyengén teljesítő barcelonai védelem, na meg a mostanság megállíthatatlan Bayern-támadógépezet.

Thomas Müller egy „szörnyeteg”

A mérkőzés előtt leginkább a két szupersztár, Lionel Messi és Robert Lewandowski párharcára hegyezték ki az összecsapást, ennek ellenére Thomas Müller„lopta el a show-t”. A német támadó 2 gólja mellé kiosztott egy gólpasszt is, továbbá játékával kiválóan irányítva csapatát 5 kulcspasszt is jegyzett. 
Árulkodó adat, hogy a Barcelona is 5 kulcspasszt tudott felmutatni az egész mérkőzésen, annyit, mint Thomas Müller egymaga. Hozzá köthető az este egyik megdöntött rekordja is, ugyanis Müller lett az első játékos a Bajnokok Ligája történelmében, aki 6 gólt szerzett a Barcelona ellen. Így nem is volt kérdés, hogy a mérkőzés legjobbja Thomas Müller lett. 

Csődöt mondott a barcelonai védelem

Egyszerűen értelmezhetetlen és felfoghatatlan az, hogy mégis mit művelt a katalánok védelme ezen az estén. A Bayern feltolt védekezésének és letámadásainak köszönhetően az első perctől fogva nyomás alatt volt a Barcelona, de ez nem magyarázat arra, hogy az eddigiekben megbízható Piqué - Lenglet belsővédő páros ennyire gyengén játsszon. A legjobb példa az előbbi állítás alátámasztásra az az adat, miszerint az első félidőben Robert Lewandowski 5 légi csatát nyert meg a Barcelona védőivel szemben. Piqué és Lenglet mindössze egyszer-egyszer került ki győztesen a levegőben ebben az időszakaszban. 
Persze azért ne húzzuk rá a vereséget kizárólag a védelemre, ter Stegen kapus is jócskán benne volt abban, hogy végül ez a végeredmény álljon az eredményjelzőn. A német kapus eddig rendkívül megbízhatóan védett, viszont ezen a mérkőzésen egyből az első 3 kapura tartó lövésből 3 gólt kapott, a továbbiakban meg önbizalom hiányában majdhogynem hibát hibára halmozott.
A mérkőzés után Gerard Piqué nem beszélt mellé és nemes egyszerűséggel csak ennyit nyilatkozott: „Elértük a lehetséges legmélyebb pontot. Ennél már nincs lejjebb, ez a legalja” – értékelt a világbajnok védő.  

A sebesség volt az egyik legnagyobb különbség

Ha sebesség, akkor Alphonso Davies. A Bayern 19 éves balhátvédje volt az egyik legnagyobb különbség a két csapat között. A kanadai szélső 9-ből 8, egy az egy elleni párharcot megnyert, továbbá Semedo oldalán akkor futott el, amikor csak akart, ezzel számtalan beadásra volt lehetősége. A gólpassza előtt, mikor Semedót megverve Kimmich elé tálalt, összesen 4 párharcot nyert meg, többek között Messit és Vidalt is kicselezve. Davies mellett Gnabry és Perisic is számtalanszor indult meg a széleken, könnyedén lefutva barcelonai védőjüket. Mindketten egy-egy gólt szereztek is. 
Történelmi jelentősége az is ennek az összecsapásnak, hogy 2008 óta ez lesz az első olyan alkalom, hogy nem lesz spanyol csapat a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Sőt, 2005 óta először fog előfordulni, hogy se Lionel Messi, se Cristiano Ronaldo csapata nem szerepel a legrangosabb európai kupasorozat ezen szakaszában. Könnyen lehet, hogy ez a vég kezdete…
A Barcelona ezzel a vereséggel egy korszakot lezárhat. Az edzőváltás több, mint valószínű, mivel az öltözői problémák már a pályán is meglátszanak. Ezzel a megsemmisítő kiütéssel új időszámítás kell, hogy kezdetét vegye a katalán fővárosban, mert sem a mutatott játék, sem a történelmi vereség nem méltó a klub nevéhez.
Ami meg a bajorokat illeti, miután ősszel Hans Flick átvette a csapatot, a Bayern valósággal szárnyal és megállíthatatlan. A Barcelona kiütésével az egyik esélyes csapatból az abszolút favorit csapattá léptek elő Lewandowskiék a Bajnokok Ligája trófeáért folytatott versenyfutásban. Az elődöntőben a Bayern a Manchester Cityvel vagy a Lyonnal találkozik, az utolsó negyeddöntőt ma este játsszák Lisszabonban.
Klicasz Szpirosz
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés