Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Együtt rúgták a gólokat, együtt vezették az olasz válogattat: Mancini is búcsúzik Viallitól

Minich Réka

Frissítve 08/01/2023 - 14:25 GMT+1

Gianluca Vialli pénteken halt meg, miután másodjára már nem sikerült legyőznie a szervezetét megtámadó hasnyálmirigyrákot. A halála óta özönlenek a róla szóló megemlékezések, most az olasz válogatott szövetségi kapitánya is őt méltatta. Roberto Mancini gyerekkora óta szoros baráti viszonyban volt Viallival, később a Sampdoriában is együtt játszottak.

Viallit búcsúztatja a Chelsea

Csatártársa volt az olasz válogatottban és a Sampdoriában is, majd a válogatottat együtt vezették Európa-bajnoki címig. Roberto Mancini is búcsúzik.
Gianluca Viallit még 2017-ben diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal, de ekkor még sikerült kigyógyulnia a betegségből. 2020-ban másodedzőként segítette Európa-bajnoki címhez a válogatottat, gyerekkori barátja, Roberto Mancini mellett. A döntő után készült ikonikus képen sírva ünneplik a győzelmet, hiszen jól tudták, hogy Vialli min ment keresztül, hogy ott lehessen.
Sajnos a betegség visszatért és másodjára már nem sikerült legyőzni, Gianluca Vialli pénteken feladta a harcot, mindössze 58 éves volt. Roberto Mancini most megható szavakkal búcsúztatta barátját.
„16 évesen találkoztunk és soha többet nem hagytuk el egymást. Együtt voltunk az ifi és felnőtt csapatokban a Sampdoriánál, együtt éltük meg a győzelmeket és a vereségeket is.”
Vialli és Mancini remek csatárpárost alkotott, a helyi sajtó csak a „Góllövő ikreknek" becézte őket. Nyolc évet játszottak együtt a Sampdoriában, közben megnyerték a csapat egyetlen Seria A címét, három kupagyőzelmet szereztek, valamint 1990-ben hozzájuk került a KEK serleg is.
picture

Roberto Mancini e Gianluca Vialli ai tempi della Sampdoria

Fotó: Getty Images

A Wembley ikonikus helyszíne lett közös pályafutásuknak, hiszen 1992-ben itt bukták el a BEK döntőt a Barcelona ellen, viszont az olasz válogatottat vezetve itt nyerték meg az Eb döntőt.
„Sosem felejtem el azt a két estét a Wembley-ben. Néhány éve a vereség miatti keserűségünk miatt sírtunk együtt, aztán pedig az örömtől, hiszen végig hittünk benne, hogy ez volt számunkra megírva. Kulcsszerepe volt az Eb győzelemben, a játékosok imádták.”
Vialli úgy tűnt, hogy legyőzte a gyilkos kórt, de 2021-ben újra visszatért a betegsége.
„Gianluca olyan erőt és bátorságot adott mindenkinek, amiről nem is tudtuk, hogy létezhet. Elképesztő módon harcolt a betegsége ellen, hogy a lehető legtovább itt maradhasson velünk.
Mindig is ő volt a legjobb közülünk, egy tökéletes, bátor ember. Megtiszteltetés, hogy barátja és csapattársa lehettem a pályán és az életben is.”
Vialli halála előtt csak néhány nappal Sinisa Mihajlovic is elhunyt, miután hosszú ideig küzdött leukémiával. Ő is csapattársa volt Mancininek a Sampdoriában.
„Néhány napon belül két testvéremet is elvesztettem, elment a kisöcsém, mert így hívtam Gianlucát.
Még december 29-én meglátogattam a kórházban, alig volt már ereje, beszédre se maradt, de végig nagyon figyelt. Sok mindenről beszéltünk, de még rákérdezett, hogy hogy állunk a válogatottal.
Az ő erejét is magammal viszem, arra készülök, hogy az emlékére olyat fogok létrehozni, amiről évekig együtt álmodtunk.”
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés