Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Perre mehet az olasz szövetség Manciniért a kapitányt elcsábító szaúdiakkal

Nánási Antal

Frissítve 30/09/2023 - 13:44 GMT+2

Nem törődik bele az Olasz Labdarúgó Szövetség abba, hogy a Squadra Azzurát 2021-ben Európa-bajnoki címig vezető Roberto Mancini bő egy hónapja hirtelen lemondott szövetségi kapitányi posztjáról, majd szűk két héttel később kinevezték új munkahelyén, Szaúd-Arábiában.

Yasser al-Misehal, a Szaúdi Labdarúgó Szövetség elnöke Roberto Mancinivel

Fotó: AFP

Az olaszok úgy vannak vele, hogy besepernének némi fájdalomdíjat, a szaúdiaknál pedig a nyáron kiderült, hogy bőven van pénz.
Az idei nyári átigazolási szezon során kis túlzással akkor kaphattuk fel a fejünket, ha egy-egy a köztudatba bedobott transzferhír kapcsán nem került be a történetbe a Saudi Pro League. A futballvilágra rárontó arab liga ugyanis Cristiano Ronaldo odacsábításával, mint utóbb kiderült, csupán megágyazott egy példátlan játékosbeáramlási hullámnak, aminek valljuk be őszintén, nem igazán látszik a vége.
A nyár folyamán levezetni készülő klasszisok mellett magasan jegyzett európai, és Európában játszó futballisták mondtak igent egy-egy ottani klubnak, ami a feje tetejére állította a futballigák regionális és globális erőviszonyát egyaránt. Mára ott tartunk, hogy a Transfermakt adatai szerint a Saudi Pro League értéke 1,18 milliárd euróra rúg, amivel közel négyszeres fórral veri a térségben szintén nem olcsójánosnak számító katariakat.
Ami ennél azonban beszédesebb, hogy európai kontextusba helyezve az öt topligán kívül ennél már csak a portugál élvonal számít értékesebbnek, az ezen a szinten már apróságnak számító szűk kétszázmillió eurónyi hátrányt pedig mondjuk télen könnyen le is dolgozhatja a liga.
A jelentős állami befolyással működő szaúdi futballrendszer aztán augusztusban a nemzeti csapatra is gondolt, amikor a hónap végén 2027-ig érvényes szerződéssel a válogatott kispadjára ültette Roberto Mancinit. Az olasz szakember öt éven keresztül vezette hazája válogatottját, amellyel megnyerte 2021-ben az Európa-bajnokságot, és úgy is a helyén maradhatott, hogy az olasz válogatott nem lehetett ott a 2022-es világbajnokságon Katarban.
picture

Mancini 2027-ig írt alá

Fotó: AFP

Ebben a helyzetben valóságos arculcsapásként élhették meg az olaszok, hogy Mancini augusztusban hirtelen lemondott a válogatott szövetségi kapitányi tisztségéről, majd alig két héttel később aláírt Szaúd-Arábiában. A váratlan fejleményre szakmailag azóta már sikerült reagálni, Luciano Spalletti személyében ugyanis egy olasz bajnok edző vette át a Squadra Azzurát, a sebek azonban nem gyógyultak be.
Egy a szövetség elnökének tulajdonított minapi nyilatkozat szerint pedig az olaszok eltökéltek abban, hogy ha már így alakult a helyzet, akkor megpróbálnak eurómilliók formájában némi bőrt még lehúzni a szaúdiakról, mintegy fájdalomdíjként a kapitány elszipkázása miatt.
“A szövetség felkért egy ügyvédet annak felmérésére, hogy milyen jogtechnikai lehetőségek állnak a rendelkezésünkre annak érdekében, hogy némi kártérítést követeljünk a minket ért sérelem okán” – jelentette be az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke, Gabriele Gravina.
Az olasz szövetség álláspontja szerint a kapitány váratlan kihátrálása az érvényes szerződéséből egyértelmű anyagi és erkölcsi károkat okozott az olasz szövetségnek és az ország labdarúgásának általánosságban.
picture

Giorgio Chiellini, Roberto Mancini és Gabriele Gravina egy névre szóló, aláírt mezzel ajándékozza meg Giorgio Mattarella olasz köztársasági elnököt a válogatott Európa-bajnoki győzelmét követően

Fotó: AFP

A sokat emlegetett agresszív szaúdi térnyerés a futballistákon kívül az edzőkre is kiterjedni látszik, Jorge Jesus, Steven Gerrard és Matthias Jaisle odacsábítása mellett mindez Mancini megszerzésében csúcsosodott ki, legalábbis egyelőre.
A királyság ráadásul nem készül lassítani, friss hírek szerint hivatásos Premier League-játékvezetők “szerződtetésén” is gondolkodnak, akiket szigetországi fizetésük megduplázásával szeretnének meggyőzni arról, hogy ez jó ötlet lehet. Ez utóbbival kapcsolatban a korábbi kiváló angol bíró, Mark Clattenburg óva intette kollégáit, megjegyezve: amennyiben elkötelezik magukat a váltás mellett, úgy azzal, a szaúdi liga alkalmazottaiként, gyakorlatilag kiírják magukat az európai kupasorozatokból, valamint az Európa-bajnokságon sem juthatnak szerephez.
picture

Vendégszereplőként Michael Oliver már vezetett mérkőzést a szaúdi ligában

Fotó: AFP

Roberto Mancini egyébiránt már túl van a bemutatkozáson új munkahelyén, igaz, az eddigi két mérkőzés még nem tartozik a didalmenet kategóriájába. Az első mérkőzésen a szaúdiak ugyanis Costa Ricától kaptak ki 3-1-re, a másodikon pedig Dél-Korea verte őket 1-0-ra.
Beszédes tény, hogy a bemutatkozó mérkőzést követően Mancini nem válaszolt újságírói kérdésekre, a Sky Sports szerint ráaádsul erre közvetlenül a szaúdi kormányzat utasította.
Az olasz szövetség elnöke azonban elismerte, van kapcsolat a szövetség és az exkapitány között:
“Nemrég találkoztunk, egyeztettünk. Végül békében elköszöntünk egymástól, mert egymás tisztelete a sport egyik alapvető értéke.”
Mindettől függetlenül nem kizárt, hogy legközelebb egy tárgyalóteremben találkoznak a felek, esetleg alternatív megoldásként sikerül peren kívül megegyezni egy sok nullát tartalmazó csekkben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés