Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Liverpool korábbi csapatkapitánya állítja: nem a pénz miatt igazolt Szaúd-Arábiába

Németh Dániel

Frissítve 07/09/2023 - 15:43 GMT+2

Jordan Henderson az Athleticnek hosszasan beszélt arról, hogyan és milyen körülmények között igazolt a szaúdi élvonalban szereplő Al Ettifaq csapatához. A Liverpool korábbi csapatkapitánya elárulta: nem a pénz motiválta, sokkal inkább az előtte felvázolt projekt fogta meg. Henderson arra is kitért, hogyan érezte magát, amikor kiderült, az LMBTQ-közösség árulásként tekint a klubváltására.

Jordan Hendersonnak rosszul estek az átigazolása után kapott kritikák

Fotó: Getty Images

Jordan Henderson az Athleticnek adott interjúban beszélt arról, miért fogadta el a szaúdi Al Ettifaq ajánlatát.
Ezen a nyáron Szaúd-Arábia felhelyezte magát a futballvilág térképére, miután durván 900 millió eurót költött el játékosokra (és ezzel még nincs vége, hiszen nagy erőkkel üldözik Mohamed Salahot is). Jordan Hendersonnál ugyan nagyobb nevek is igazoltak az országba, a klubváltása mégis jelentős sajtóvisszhangot váltott ki, mivel egyike volt azon labdarúgóknak, akik többször is nyíltan kiálltak az LMBTQ-közösség jogai mellett. A klubváltás okairól az Athleticnek nyilatkozott hosszabban.
Az angol válogatott középpályás tudta, hogy a Liverpoolnál a szokottnál kevesebb játékidőre számíthat, mivel a csalódást keltő szezonra komolyabb ráncfelvarrással reagált a klub. Henderson posztjára több minőségi játékos is érkezett, többek között Szoboszlai Dominik és Alexis Mac Allister, az angol futballistára pedig elsősorban a rotációban számolt volna Jürgen Klopp. Ez önmagában elgondolkodtatta a Liverpool csapatkapitányát, van-e jövője a klubnál.
„Nagyon őszinte volt velem. A részletekbe nem megyek bele, mert magánbeszélgetés volt, de pontosan tudtam, hogy kevesebbet fogok játszani. Tudtam, hogy új játékosok érkeznek a posztomra. Mindenki tudja – különösen az edző -, mennyire nehezen viselem, ha nem játszhatok, kiváltképp egy olyan klubnál, ahol ennyi időt töltöttem és ennyi időn át voltam kapitány. Ráadásul az angol válogatott is sokat jelent nekem. Az Európa-bajnokságra készülünk.”
„Amikor jött a megkeresés az Al Ettifaqtól, hogy kiderítsék, van-e egyáltalán esély arra, hogy hozzájuk szerződjek, a Liverpool nem mondott nemet. Abban a pillanatban éreztem azt, hogy talán megváltozott az értékem a menedzser és a klub szemében, csakúgy, mint a maradásommal kapcsolatos álláspont. Tudtam, hogy egyszer eljön ez az idő is, de arra nem számítottam, hogy ennyire korán sor kerül rá. El kellett ezt is fogadnom.”
picture

Sadio Mané és Jordan Henderson a szaúdi ligában

Fotó: Getty Images

Henderson az interjúban leszögezte: ha bárki azt mondja neki a döntéshozók közül, hogy szükség van rá, és inkább maradjon a Liverpoolnál, akkor gondolkodás nélkül így cselekszik. Ez azonban nem történt meg, a szaúdi ajánlatot pedig érdekesnek találta szakmai szempontból, amikor Steven Gerrard előadta a terveit. A középpályás azt is hozzátette, hogy nem a pénz volt az elsődleges motiváció, és az anyagiak szóba sem jöttek, amikor Gerrarddal beszélgetett.
„Olyan projektre volt szükségem, aminél azt érezhettem, hogy van hozzáadott értékem, egyúttal valami újat is kipróbálhatok. Az a lehetőség megfelelt ennek, hogy egy teljesen más ligában, teljesen más kultúrában kipróbáljam magam, és felkeltette az érdeklődésünket a felvázolt projekt abból a szempontból is, hogyan akarják használni a tapasztalatomat a különböző területeken. Azt éreztem, hogy az emberek értékelik ezt. Mindig jó azt érezni, hogy akarnak téged.”
„Az emberek csak azt látják ebben, hogy egy csomó pénzt keresünk, amire azonnal rábólintunk. Holott nem ez a helyzet. Akár elhiszik nekem, akár nem, sosem motivált a pénz. Soha. Ne értsetek félre, az átigazolásnál rendben kell lennie az üzletnek. Rendben kell lennie a pénzügyi oldalnak, hogy azt érezd, akarnak és értékelnek téged. Ehhez hozzátartozik a pénz. De nem ez volt az egyetlen ok. Ezeket a lehetőségeket már azt megelőzően megvitattuk, mielőtt szóba került volna a pénz.”
Hendersont azért is sok kritika érte a sajtón keresztül, amiért az LMBTQ-közösség támogatójaként egy olyan országba szerződött, ahol a homoszexualitást jelenleg is törvény tiltja. Az angol válogatott játékos ezzel kapcsolatban azt mondta, Szaúd-Arábia (és úgy általában az arab világ) számos kérdésben nyitottabbá vált, az pedig, hogy egy olyan ember él az országban, aki nyíltan vállalja ezeket az értékeket, csak pozitív hatással lehet a közegre.
„Megértem az LMBTQ-közösség frusztrációját. Megértem a dühüket. Erre csak azt tudom mondani, sajnálom, hogy így éreznek. Senkit sem akartam megbántani. Mindig az volt a célom, hogy segítsek azoknak a közösségeknek, amelyek hozzám fordultak. Azt is végiggondoltam, mi van akkor, ha nem megyek, és homokba dugott fejjel kritizálunk más kultúrákat a távolból. Ami után persze semmi sem történik. Semmi sem változik meg.”
Henderson ugyanakkor azt is elmondta, semmi olyat nem tervez, amivel sértheti a szaúdiak kultúráját és vallását, de ha adódna valamilyen lehetőség, amivel sérelem nélkül segíthet egy közösségnek, azzal a továbbiakban is élni fog. (Ezzel kapcsolatban Adam Crafton, az Athletic meleg újságírója felvetette, gyakran tévesen kultúraként hivatkoznak a homoszexualitásra, holott ez nem választott dolog, hanem így születnek, és megváltoztathatatlan.)
„Teljesen megértem ezt. El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet. Ezért is érzek velük együtt ennyire, és a legkevésbé sem szeretnék bárkit felzaklatni az LMBTQ-közösségből. Mindig is segíteni szerettem volna. Amikor felkértek erre, akkor megtettem. Viseltem a szivárványos cipőfűzőt. A karszalagot. Beszéltem emberekkel a közösségből, hogy segíthessek nekik. Mindig is ez volt a célom. Nem fogok leülni, hogy azon merengjek, miért kritizálnak, mert megértem.”
Viszont amikor olyanokat hallok, hogy hátat fordítottam nekik, az fáj. Mert törődöm velük. Családtagjaim és barátaim is vannak az LMBTQ-közösségben.
Henderson az interjúban azt is kifejtette, szerinte sok tévhit van a Közel-Kelettel kapcsolatban, példaként a katari világbajnokságot hozta fel, ahol személyesen nem találkoztak olyan problémákkal, amiket az Amnesty International felvázolt nekik. Ugyanakkor azt is elismerte: profi labdarúgóként valószínűleg nem teljesen azt az élményt kapta, mint amit az átlagemberek, de úgy gondolja, a létező problémák megoldásában segíthet, ha nagyobb figyelmet irányítanak ezekre az országokra.
Forrás: The Athletic

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés