Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A gondolat is tiszteletlen” - nem tárgyal a Manchester Uniteddel az angol kapitány

Szabó Bence

Frissítve 23/03/2024 - 10:56 GMT+1

Gareth Southgate a pletykák szerint az egyik esélyes a Manchester United nyáron valószínűleg megüresedő kispadjára, az angol válogatott szövetségi kapitánya viszont most jelezte, hogy élő szerződése miatt a nyári Európa-bajnokság előtt biztosan nem tárgyal senkivel. Ha igazat mond, az nehéz helyzetbe hozza a klubot, de a tagadás mögött állhat egy kellemetlen nemzetközi példa emléke is.

Gareth Southgate

Fotó: Eurosport

A Manchester Unitednél valószínűleg komoly változások jönnek a nyáron. Az új kisebbségi tulajdonos, Sir Jim Ratcliffe átvette a szakmai irányítást, ami új szakmai vezetés és új sportigazgató kinevezésével is járt már, így meglepő lenne, ha épp a véleményes megítélésű edző, Erik ten Hag maradhatna a kispadon. A helyi lapok már össze is boronálták őt egy német csapattal.
Ezzel párhuzamosan az angol válogatottnál is edzőváltás lehet. Gareth Southgate szövetségi kapitány 2016 óta vezeti a nemzeti csapatot, vezetésével pedig vb-elődöntőbe és Eb-döntőbe is jutottak az angolok, de a kapcsolat az utóbbi időben már megfáradni látszik. Mivel a kapitány szerződése csak az idei év végéig szól, a nyári Európa-bajnokság jó alkalom lehet a váltásra, bárhogy is alakul a torna a csapatnak.
A sajtó ezt a két információt a jó szokásához híven össze is forrasztotta egy pletykává, ez viszont épp a főszereplőnek nem tetszett.
Southgate a Brazília elleni felkészülési meccs előtt tartott sajtótájékoztatót, és ott reagált a híresztelésekre is.
Két fontos dolog van: egyrészt én vagyok az angol kapitány. Egy feladatom van, Eb-t nyerni. Ennek fontos állomása a két meccs, amit a héten játszunk.
„Másrészt a Manchester Unitednek jelenleg van egy edzője, és szerintem nagyon tiszteletlen, hogy az ő munkájáról spekulálnak. Én vagyok a liga menedzseri szövetségének elnöke is, nincs időm ilyesmikre.”
Southgate zsigeri elutasítása nyilván a fent említett pozícióból is fakad, de a kapitány azzal is tisztában lehet, hogy ha nyilvánosan bármiféle pozitív módon reagálna a United állítólagos megkeresésére, az a nemzeti csapatnál betöltött szerepét is veszélybe sodorhatná.
Intő példának ott van Julen Lopetegui esete, aki a 2018-as oroszországi világbajnokságot megelőzően írt alá spanyol kapitányként a Real Madridhoz, ezt a klub pedig nyilvánosságra is hozta még a torna előtt. A spanyol szövetség válaszul azonnali hatállyal menesztette a kapitányt, aki mellesleg aztán a Real kispadján sem húzta néhány hónapnál tovább.
A konkrét példát Southgate nem hozta fel, de válaszában utalt hasonló forgatókönyvre is.
„Csak az Európa-bajnokságra koncentrálok. Ha aláírnék egy szerződést az Eb előtt, mindenki azt kérdezné, miért teszem ezt a tornát megelőzően. Biztosan nem tárgyalok senkivel előtte, nem is tettem soha. Nyolc éve viszem ezt a munkát, nem fogok senkivel tárgyalni, amíg megvan az állásom.”
Márpedig ha az edző igazat mond, a United számára nagyon nehéz helyzetet eredményez. Az Eb vége már szinte egybeesik a következő felkészülési időszak kezdetével, így ha csak akkor kezdenék meg a tárgyalásokat, a csapat jelentős időt vesztene arra, hogy összeszokjon az új edzőjével.
Persze a valószínűbb forgatókönyv inkább az, hogy Southgate kitűnő kommunikátorként akkor sem árulna el semmit a háttérben folyó tárgyalásokról, ha tényleg kapott volna ilyen megkeresést. Így egyelőre csak annyi biztos, hogy az edző nyárig Angliát vezeti majd, irányításával pedig a csapat ismét a torna egyik esélyese lesz.
Egy újabb jó Eb-szereplés pedig megnyithat lehetőségeket előtte, akár a United kispadjáról, akár más klubfutballban betöltendő állásról van szó.
Forrás: részben Goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés