Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Német élcsapathoz kerülhet a Manchesterből vélhetően távozni kényszerülő holland edző

Nánási Antal

Frissítve 22/03/2024 - 16:46 GMT+1

Úgy látszik, Erik ten Hag állását már egy fényes, hosszabbításban kiharcolt Liverpool elleni FA-kupa-siker sem mentheti meg. Annak ellenére, hogy vasárnap a Vörös Ördögök átrágták magukat a nagy riválison, a válogatott szünet hetében újból azzal van tele a sajtó, hogy ki érkezhet a holland helyére, ő pedig merre léphet tovább. A szokásoknak megfelelően alakulóban van egy nyári európai edzőkeringő.

Németország felé veheti az irányt Erik ten Hag, ahol Manchester után akár felfelé is bukhat.

Fotó: AFP

Az Erik ten Hag vezette Manchester United elsősorban lélektanilag fontos győzelmet aratott az FA-kupa negyeddöntőjében a Liverpool ellen. A siker, a jelen viszonyok ismeretében, már önmagában elismerésre méltó, az, ahogyan a csapat azt kiharcolta, még inkább növeli a jelentőségét. Elvégre egy a rendes játékidő lejárta előtt néhány perccel szerzett egyenlítő gól, majd a hosszabbítás legvégén bevitt győztes gól általában kedvezően tud hatni a morálra.
A csapat moráljára elképzelhető, hogy kedvezően hat, meglátjuk, hogy mire lesz képes az MU az elődöntőben. A bajnokságban nehezen tűnik elérhetőnek bármelyik Bajnokok Ligája-hely, amennyiben tehát a klub szeretne nyerni valamit idén, minden lapot a kupára kell feltenni.
Amióta hivatalossá vált, hogy az INEOS-t tulajdonló Sir Jim Ratcliffe kisebbségi tulajdonrészt szerzett a klubban, jelentősen felerősödtek a gyengébb eredmények láttán amúgy sem néma hangok, amelyek Erik ten Hag szezonvégi távozását vetítették előre. Sokatmondó az is, hogy a mérkőzések közvetítése során, ha a csapat gólt kap, akkor a rendező általában azonnal megtalálja a lelátón ücsörgő Ratcliffe-et, vagy az országúti kerékpáros csapat után a futballpálya közelében is aktív szerepre készülő Sir Dave Brailsfordot.
Alig három hete adtunk hírt arról, hogy a Manchester United sportigazgatói székébe igyekvő Dan Ashworth brit sajtóhírek szerint már Graham Potterrel tárgyal arról, hogy a legutóbb a Chelsea-t irányító szakember érkezzen az Old Traffordra nyáron. Ez a szál azóta ugyan nem halt el, de kétségtelenül nem mutatkozik annyira élőnek, mint amilyen néhány hete volt.
Került azonban helyette a kalapba egy másik név, aki a szakma csúcsáról érkezhet, Manchesterben neve hallatán mégis fanyalognak a szurkolók.
picture

Gareth Southgate

Fotó: AFP

A Manchester Evening News értesülése szerint ugyanis az INEOS figyelme az angol válogatottal a nyári Európa-bajnokságra készülő Gareth Southgate felé fordult. Sir Jim Ratcliffe-et állítólag lenyűgözte a mellény-nagykövet Southgate, aki korábban dolgozott már együtt Brailsforddal és Ashworth-szel is, így gyakorlatilag közvetlenül be van kötve mindhárom fontos személyhez. Manchesterbe hozatala papíron jó üzenet lenne az új tulajdonosi kör részéről a szurkolók felé is, mert így azt lehetne kommunikálni, hogy az új edző a szakma csúcsáról érkezik, ráadásul pedig angol.
Csakhogy Southgate-et 2026-ig szerződés köti az FA-hez, ami azt jelenti, hogy ki kellene őt vásárolni jelenlegi kontraktusából. Ennél jóval aggasztóbb lehet a manchesteriek számára, hogy ha a szakember úgy is dönt, hogy valóban klubcsapatnál vállal szerepet, azt egészen biztosan csakis az Európa-bajnokság után, azaz július közepénél nem hamarabb tenné meg.
Így viszont jelentős hátrányba kerülne a klub a versenytársakkal szemben a keret kialakítása kapcsán. Ráadásul az angol válogatott a torna legutóbbi döntőseként utazik Németországba, a kimondott győzelmi esélyekre pedig biztosan nem vetne jó fényt, ha a kapitány már a torna előtt elkötelezné magát egy klubcsapathoz.
picture

Southgate és Rashford akár Manchesterben is együtt dolgozhat

Fotó: AFP

Southgate tehát első látásra ideális jelöltnek tűnik, szerződtetése azonban körülményes lehet, emellett pedig a szurkolók sem biztosan fogadnák kitörő örömmel. Ennek oka, hogy bár a válogatott élén, Sam Allardyce után előbb beugró, majd véglegesített kapitányként valóban nagyot alkotott, klubcsapatnál 2009 óta nem vállalt szerepet. Ráadásul az az időszak sem végződött kellemes emlékkel, a szezon végén ugyanis az általa irányított Middlesbrough búcsúzott a Premier League-től.
Az tehát a napnál is világosabbnak tűnik, hogy a Manchester United edzőt keres, Erik ten Hagnak így új munka után kell néznie.
A hírek szerint ezt az új munkát elsősorban Németországban találhatja meg, vele kapcsolatban ugyanis a Bayern München, a Bayer Leverkusen és a VFB Stuttgart is szóba került. A német rekordbajnoknál egészen biztosan van edzőkérdés, hiszen Thomas Tuchel távozását a felek hivatalosan is bejelentették. Az sem titok, és ezt Uli Hoeness a minap megerősítette, hogy a bajorok Xabi Alonsót szeretnék megnyerni a kispadra, akit azonban rajtuk kívül a Liverpool és a Real Madrid is monitoroz. Ez a helyzet pedig egy komolyabb keringőt is elindíthat.
Ten Hagnak van müncheni kötődése, hiszen korábban irányította a Bayern második csapatát, a spanyol mögött azonban legfeljebb második számú jelölt lehet. Ha viszont Alonso átül a müncheni kispadra, úgy Leverkusenben értelemszerűen felszabadulhat egy hely, amire adott esetben joggal pályázhatna ten Hag.
Döntés egyelőre még egyik helyen és egyik szakember kapcsán sem született, de az már most biztosra vehető, hogy az Európa-bajnokság alatt, és legfőképpen utána, jelentősebb mozgásra számíthatunk az európai topedzők körében.

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés