Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még ki sem nevezték, de a leendő MU-sportigazgató már nagyban keresi Ten Hag utódját

Nánási Antal

Frissítve 02/03/2024 - 15:57 GMT+1

Erik Ten Hag alatt akkor is erősen inogna a Manchester United kispadja, ha a klubhoz nem épp most érkezett volna egy új kisebbségi tulajdonos. Mivel azonban épp ez a helyzet, a holland edző napjai, vagy inkább hónapjai meg vannak számlálva, egy a brit sajtón végigfutó hír pedig már a lehetséges utódot is kész megnevezni.

Még ki sem nevezték, de a leendő MU-sportigazgató már nagyban keresi Ten Hag utódját

Fotó: AFP

Angliában kiscsapatnál már bizonyító, Big Sixes klubnál azonban megégő menedzser követheti Erik Ten Hagot Manchesterben.
Néhány hete vált hivatalossá, hogy a brit milliárdos, Sir Jim Ratcliffe kisebbségi, 25%-os tulajdonrészt vásárolt a Manchester Unitedben. A futballérdekeltséggel a francia Nice révén már rendelkező brit lovag-üzletember már régóta fente a fontjait egy angol futballklubra, kaliberében pedig a Manchester United abszolút az elitet képviseli, mint például a szintén Ratcliffe-hez tartozó kerékpáros elitcsapat, az INEOS-Grenadiers.
Ez a kaliber azonban inkább a múltra, semmint a jelenre vonatkozik, Sir Alex Ferguson távozása óta ugyanis a United, rövidebb megszakításoktól eltekintve, nem tudja megközelíteni a korábbi fényes sikereket. Az útkeresés értelemszerűen több edzőt is maga alá temetett, a feladatot aktuálisan megoldani próbáló Erik Ten Hag 2022 nyarán ült le az Old Trafford hazai kispadjára.
picture

Erik ten Hag

Fotó: Getty Images

Az azóta eltelt szűk két év alatt a vasárnapi Manchester City elleni városi derbi lesz a 100. mérkőzése az MU edzőjeként, az eddigi 99-en elért 61 győzelem, 11 döntetlen, 27 vereség pedig elsőre nem tűnik borzasztóan rossz mérlegnek. A United ráadásul Ten Hag első szezonjában megnyerte a Ligakupát, a bajnokságban pedig a harmadik helyet szerezte meg.
A 2023/2024-es szezon azonban eddig nagyon nem jött nekik össze. A csapat a bajnokságban csupán a hatodik helyen áll, nyolcpontos távolságban az utolsó Bajnokok Ligáját érő helytől. A Bajnokok Ligájában csoportja utolsó helyén végzett a csapat, három hazai mérkőzéséből csupán a dán bajnok Köbenhavn legyőzésére futotta az erőből. Az FA-kupa negyeddöntőjében MU-Liverpool mérkőzést rendeznek, amelynek, dacára a hazai rendezésnek, nem a United az esélyese.
A fenti eredmények önmagukban elegendő alapot szolgáltathatnak arra, hogy egy vezetőség elgondolkodjon az edző menesztésén, ha pedig mindehhez hozzátesszük, hogy a klubhoz épp most érkezett egy új tulajdonos, akkor gyakorlatilag biztosra vehető a váltás.
picture

Erik ten Hag magyaráz

Fotó: AFP

Erre igyekszik ráerősíteni az a hír, miszerint a United leendő új sportigazgatója, Dan Ashworth a napokban összefutott Graham Potterrel. A dologhoz hozzátartozik, hogy Ashworth jelen pillanatban még a Newcastle alkalmazottja, amennyiben Ratcliffe szeretné őt Manchesterbe vinni, az nagyságrendileg tízmillió fontjába fog kerülni. A Szarkák részéről van hajlandóság a szakember elengedésére, Ashworth ugyanis, amolyan felmondási időként, szabadságát tölti.
Dan Ashworth és Graham Potter korábban évekig dolgozott együtt Brightonban, Potter onnan került a Chelsea-hez, Ashworth pedig Newcastle-be. Bár útjaik nem keresztezték egymást, kapcsolatban maradtak, így nem véletlen, hogy a leendő sportigazgató épp Pottert kereste meg első körben egy esetleges manchesteri szerepvállalás iránt érdeklődve.
Graham Potter edzői karrierjét meglehetősen szokatlan helyen, a svéd Östersund csapatánál kezdte, ahol hét éven keresztül irányította a szakmai munkát. A későbbiekben volt a Swansea, és hosszabb ideig a Brighton menedzsere, innen vitte el a Chelsea 2022 szeptember 8-án, amikor az angolt nevezték ki a csapattal Bajnokok Ligáját nyerő Thomas Tuchel helyére.
Potternek azonban sok volt egy ilyen kaliberű nagycsapat irányítása, 2023 áprilisában, alig hét hónapnyi munka után meg is köszönték neki a munkát Londonban. Irányítása alatt a Chelsea 22 bajnokijából mindössze hetet tudott megnyerni.
picture

Graham Potter

Fotó: Getty Images

Azóta nem vállalt munkát egyetlen csapatnál sem, Ratcliffe szimpátiája azonban nem újkeletű vele kapcsolatban, a brit milliárdos ugyanis már Nizzában is szeretett volna neki lapot osztani, de ott akkor ez nem jött össze. Most azonban, Ashworth valószínűsíthető színre lépésével lehet még egy érve Potter mellett.
Más kérdés, hogy vajon Potter mennyire lehet alkalmas arra, hogy hosszú távon is kirángassa a gödörből a Manchester Unitedet, és visszakormányozza az angol bajnokság mindenkori bajnokesélyes csapatainak sorába? Mérget ne vegyünk arra, hogy ezzel le is zárult a United edzőkeresése, a következő bő két hónapban egészen biztosan jónéhány másik jelölt neve is felmerül a kispad várományosaként.
Forrás: Goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés