Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Solskjær elismerte, hogy hiba volt Ronaldo leigazolása, az egók térnyerésével nem tudott mit kezdeni

Németh Dániel

Frissítve 22/09/2023 - 19:06 GMT+2

Lassan két éve, hogy Ole Gunnar Solskjær kénytelen volt felállni a Manchester United kispadjáról a romló eredmények miatt. A norvég az Athleticnek adott nagyinterjúban elismerte, hibát követtek el Cristiano Ronaldo leigazolásával, a csapat szétesésében pedig az egók térnyerésének is megvolt a szerepe. Solskjær szívesen feltűnne valahol az oldalvonal mellett, akár Anglián kívül is.

Cristiano Ronaldo rosszul viselte, hogy nem tartják elég értékesnek

Ole Gunnar Solskjær az Athleticnek adott interjúban értékelte a Manchester Unitednél töltött időszakot.

A norvég klublegenda 2018 decemberében tért vissza a Manchester Unitedhez, nem sokkal José Mourinho menesztését követően. Eredetileg átmeneti megoldásnak szánták, a csapat formája azonban drámai mértékben javult, a bajnokságban sorozatban 15 meccsen át maradt veretlen az MU, a Bajnokok Ligájában pedig kétgólos hátrányból felállva búcsúztatta a Paris Saint-Germaint. Négy hónappal a kinevezését követően megerősítették a pozícióban, amit 2021 novemberéig töltött be.
„Egy dolog hiányzott csupán: a trófea. Egyetlen büntető változtathatott volna ezen, és akkor másképp értékelnék a klubnál töltött időszakomat. A trófeák fontosak, ugyanakkor az is fontos volt, hogy lefektessük a jó teljesítmény alapjait, amit sikerült is megtennünk, hosszú időre, folyamatosan. Végül ez nem volt elegendő, de az volt a feladatom, hogy mosolyra késztessem a szurkolókat, és voltak működőképes folyamatok.”
Sokan úgy gondolják, és ezt Solskjær sem vitatja, hogy a 2021-es nyári átigazolásokkal túllőttek a célon. Jadon Sancho és Raphaël Varane megszerzése egy nagyobb terv része volt, amellyel egy-egy hiányposztot próbált befoltozni a klub, Cristiano Ronaldo visszacsábítása azonban olyan impulzusigazolás volt, ami később az edző állásába került. Solskjær elárulta: akkor túlságosan csábítónak tűnt CR visszatérése ahhoz, hogy nemet mondjanak rá.
„Nehéz lett volna visszautasítani, én magam is úgy éreztem, élnünk kell a lehetőséggel, ám végül rosszul sült el. A leigazolása helyes lépésnek tűnt, így érezték a szurkolók is, amikor a Newcastle elleni mérkőzésen remekelt (két gólt szerzett). A világ egyik legjobb gólszerzőjeként tartották számon, erősnek tűnt. Láttam a menetrenden, hogy meghatározó időszak lesz: Manchester City, Liverpool Tottenham, a Leicester idegenben. Utána a Chelsea, az Arsenal és a BL-meccsek.”
picture

Cristiano Ronaldo, Ole Gunnar Solskjaer - fotó: Glyn Kirk

Fotó: AFP

„Ellenünk fordultak a dolgok. Minden az Aston Villa elleni hazai meccsel kezdődött, ahol a meccs hajrájában büntetőt is hibáztunk. Egy csoport vezetőjeként arra van szükséged, hogy mindenki egy irányba húzzon. De láthattátok, amikor nem alakultak jól a dolgaink, akkor néhány játékosnak előtérbe kerül az egója. Magabiztosan, 3-0-ra megvertük a Tottenhamet, utána viszont elveszítettünk két mérkőzést.”
Solskjær már a Watford elleni mérkőzés félidejében tudta, hogy véget ért a manchesteri pályafutása, amit az öltözőben közölt is a játékosokkal. Szerinte ezt követően egészen más arcát mutatta a csapat, vissza is jöhettek volna a második félidőben, Harry Maguire kiállítása azonban megpecsételte a sorsukat. 90 perc elteltével 2-1 volt az állás, de a hajrában kétszer is betalált a Watford, másnap reggel pedig Ed Woodward valóban elbocsátotta.
„Nem éreztem dühöt. Sem keserűséget. Csalódottságot igen. Nem úgy sikerült elvégeznem az álommelót, ahogyan abban reménykedtem. Úgy érkeztem a klubhoz, hogy hat hónapig enyém a munka, és csak élveznem kell. Ez így is alakult, különösen a Paris Saint-Germain elleni győzelemmel. Hozott pár remek pillanatot a véglegesítésem utáni időszak is. A City elleni idegenbeli győzelmek, a hazai siker, amikor Scott McTominay belőtte a lezárás előtti időszak utolsó gólját.”
Sosem éreztem ilyet az Old Traffordon. Nagyon sokáig kint maradtak a szurkolók. Mint kiderült, hosszú hónapokig az volt az utolsó meccs, amire egyáltalán kimehettek.
Noha Solskjær külön hangsúlyozta, nincs benne keserűség, némileg élesebben fogalmazott, amikor az igazolásokra terelték a szót. A norvég szerint a klub anyagi lehetőségei, amit a covidjárvány hatásai jelentősen korlátoztak, az ő idejében rosszabbak voltak, ezért jobban meg kellett fontolniuk, kire mennyit költenek el. Pedig nem csak befutott sztárokra mentek volna rá, de felmerült a berobbanás előtti Erling Haaland, Declan Rice, Moises Caicedo és Jude Bellingham is.
picture

Manchester United - Ole Gunnar Solskjaer

Fotó: AFP

Solskjær szerint az indította el a lejtőn a klubot, hogy a 2018 végétől gondosan épített csapatszellem megszűnt, és az egyéni érdekek kerültek előtérbe. Példaként azt hozta fel, hogy egyes játékosok panaszkodtak a kevés játéklehetőség miatt, többen úgy érezték, gyakrabban a pályán lenne a helyük. A norvég ebben a jelenségben egy egyetemes problémát lát, amivel szerinte manapság minden edzőnek meg kell birkóznia.
„Minden romlásnak indult, mert a közösség megszűnt létezni, márpedig a Manchester United, ahol mindig a közösségre épülnek a csapatok, nem ilyen. Néhányan úgy érezték, hogy több játékidőt érdemeltek volna, ezért nem voltak valami konstruktívak a környezetükben. Az én szememben ez óriási bűn. Én, ha nem kerültem kezdőbe, mindenképp be akartam bizonyítani a menedzseremnek, hogy rosszul döntött.”
A mai játékosok nem ilyenek. Az ügynökök és a családtagok teletömik a fejüket azzal, hogy jobbak, mint amilyenek a valóságban, mert nekik ez az érdekük. Ez a modern labdarúgás egyik betegsége.
„Pár játékos többet gondolt magáról. Nem fogok neveket mondani, de akkor is csalódott voltam, amikor néhányan visszautasították a lehetőséget, hogy csapatkapitányok legyenek. Az is csalódottsággal töltött el, amikor pár játékos azzal akarta kikényszeríteni az eladását, hogy azt mondta: nem fog játszani és edzeni. Megjelent a médiában néhány cikk arról, hogyan kezeltem a játékosokat, de ezek hazugságok voltak. A többségükkel őszinte és stabil kapcsolatom volt.”
Solskjær a távozása óta nem vállalt máshol munkát, pedig több helyről, például Szaúd-Arábiából is kapott ajánlatokat. Ő azonban egy olyan projektet szeretne irányítani, ahol úgy érzi, azonosulni tud a klubbal, és egy valódi közösséget irányíthat. „Szeretem Angliát és a Premier League-t. Még a Championship is rendkívül erősnek tűnik, mégsem ragaszkodom az országhoz. Talán jöhet egy másfajta kihívás, ahol új kultúrához kell alkalmazkodnom, és új nyelvet tanulhatok.”
Forrás: The Athletic

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés