Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pocsék konyha, szürke idő – tényleg menekülnek a sztárok Manchesterből?

Szabó Bence

Frissítve 06/07/2023 - 06:40 GMT+2

A Manchester City és a Manchester United ott vannak a világ legjobb csapatai között, sztárjátékosok mégis időről-időre igazolnak el a két klubtól, sokan pedig az angol város élhetetlen körülményeire hivatkoznak. Pocsék éttermi kínálat, sok eső és rövid nappalok okozzák a legtöbb panaszt, de a látszat nem mindenben fedi a valóságot.

Carlos Tevez, pictured, is one of the players revealed by hackers the Fancy Bears to have had permission to use otherwise-banned medication at the 2010 World Cup

Fotó: PA Sport

Fontos szempont a város, de talán nem a legfontosabb.

2017 nyara. Egy évvel azután, hogy megérkezett a Manchester City csapatához, Pep Guardiola szeretne újra együtt dolgozni egy régi játékosával. Az akart kölcsönös: a brazil szélsőhátvéd Dani Alves meggyőzi akkori csapatát, a Juventust, hogy bontsák fel a szerződését, és már együtt is ebédel egykori barcelonai edzőjével, hogy a közös jövőt tervezzék. Az üzlet végül mégsem jön össze.
Hogy miért? Alves frissen elvett felesége, Joana Sanz miatt, aki egyszerűen közli a férjével, hogy semmi esetre sem szeretne Manchesterben élni. Sokkal inkább Párizsban, ahonnan befut a PSG ajánlata, amit a brazil játékos el is fogad.
Az eset egyedinek tűnhet, de egyáltalán nem az. Hiába játszottak vagy játszhattak volna Anglia és a világfutball két meghatározó klubjánál, az évek során Alvestől kezdve Carlos Tevezen és Angel Di Marián át egészen a nemrég távozó Ilkay Gündoganig számos játékos eligazolása mögött állt valamilyen szinten az, hogy ők vagy a családjuk nem érezték jól magukat az észak-angliai városban.
Ennyi ilyen történet nem lehet véletlen, így érdemes megnézni, mit nem szeretnek a játékosok Manchesterben.

Se tapas, se sushi

Gyakran elhangzó kritika a gyenge éttermi választék. Mi tagadás, az angol konyha nincs a világ legjobbjai között, de sokak szerint Manchesterben a nemzetközi kínálat sem túl fényes. David de Gea barátnője, Edurne Garcia például 2011-ben azért nem költözött a játékossal Angliába, mert szerinte hiába válogathatna a legjobb éttermek közül, azok még így sem érnének a spanyol kínálat nyomába. Gündogan felesége, Sara Arfaoui tavaly még ennél is tovább ment.
„Rengeteget próbálkoztam jó éttermet találni, de mindenhol borzasztó az étel. Londonban talán nem, de itt Manchesterben sajnos igen.”
- nyilatkozta.
picture

David De Gea

Fotó: Getty Images

Érdekes módon a szakma véleménye nem ezt támasztja alá. Az utóbbi években két neves magazin is a top gasztronómiai úti célok között nevezte meg Manchestert. Más játékosok is jobban megtalálták a számításaikat: Erling Haalandnak kedvenc olasz és indiai étterme is van a városban, Guardiola pedig állítólag a Musu nevű japán hely nagy rajongója. A spanyol edző aktívan is tett a fejlődésért, a segítségével telepedett meg a városban a katalán top-konyhát kínáló TAST.

Itt csak a felhők fölött kék az ég

Ha folytatjuk az Angliával kapcsolatos sztereotípiák felsorolását, akkor a rossz ételek után biztosan a rossz időjárás jut mindenkinek az eszébe. Manchesterről is az örökké szürke égbolt és a folyamatos esőzés képe él a többség fejében. Annak idején a City szélsője, Nolito is erre erősített rá, amikor elpanaszolta, hogy lánya bőrszíne megváltozott az egy év manchesteri tartózkodás során, a doktor pedig még D-vitamint is felírt neki a napfény pótlására.
Ironikus, hogy ezt egy olyan játékos panaszolta el, aki Vigóból, Spanyolország legnedvesebb városából érkezett Manchesterbe. Az angol város ráadásul a statisztikák szerint csak a 16. legesősebb a kontinensen, olyan ismert futballközpontok mögött, mint Milánó, Lyon vagy München. Érdekes módon ezeket mégsem kerülik a napfényre vágyó játékosok…
Igaz, egy tényt nem lehet megkerülni. Manchester jóval északabbra helyezkedik a fent felsorolt városoknál, vagyis telente a nappalok jóval rövidebbek.
„Ha ötkor besötétedik, hatkor már olyan, mintha este tíz lenne, már kezdesz is fáradt lenni. Miközben azt gondolod, a pokolba is, még csak hat óra van!”
- mesélte Nolito.

No nyelvtudás, no party

Egy másik jellegzetes probléma, ami főleg a latin játékosokat érinti, a nyelvi akadályok megléte. A tipikus példa erre Sergio Agüero esete, aki közel egy évtizedet húzott le Manchesterben, 275 góljával a City legendája lett, mégis szinte alig tanul meg pár szót angolul. Nem csoda, hogy az argentin csatár arra panaszkodott, hogy az ideje nagy részében magányos volt az angol városban.
picture

Sergio 'Kun' Agüero (Manchester City)

Fotó: Getty Images

Vannak, akiknek persze tudatos döntés volt, hogy nem szeretnének időt ölni a nyelvtanulásba. Tévez például egy fura kulturális öntudattól vezérelve (a Falkland-szigeteki háború miatt) nem kívánt megtanulni angolul. A csatár United és a City játékosa is volt egymást követően, de amikor végül eligazolt, kerek perec közölte, hogy ő a világ minden pénzért nem menne vissza a városba.
„Soha nem megyek vissza, se nyaralni, se semmiért.

Már kezdettől gyűlölték az egészet

Van, hogy egy kapcsolat már az elejétől halálraítélt, ez nem működik másképp egy ember és egy város esetében sem. Di Maria felesége, Jorgelina Cardoso például először épp a már emlegetett Agüeróéknál járt Manchesterben, nem csoda, hogy hazaérve közölte a férjével, hogy bárhova igazolhat, csak Angliába nem.
Persze a szélső ennek ellenére egy évvel később Manchesterben kötött ki. A szezon során aztán a pár házát kirabolták, Jorgelina pedig egy idő után az utcákon sem érezte biztonságban magát. Nem csoda, hogy az argentin játékos egy év múlva már tovább is állt és Párizsba szerződött.
Szörnyű volt, egyszerűen szörnyű! Tényleg borzasztó volt, egy sz*rkupac az egész
- mondta utólag a feleség.

Vannak kivételek

Persze vannak, akik minden felsorolt probléma ellenére megtalálták a szépséget Manchesterben. Juan Mata 2014 és 2022 közt volt a United játékosa, a spanyol irányító pedig a város művészeti életébe folyt bele. Gyakori vendég volt a Whitworth Művészeti Galériában, de még tavalyi eligazolása után is visszatért megnyitni egy kiállítást.
Vincent Kompany egy másik utat választott, ő a jótékonykodással igyekezett aktívan jobbá tenni a várost. City kapitánya a hajléktalanság felszámolásáért küzdött Tackle4MCR alapítványának segítségével.
picture

Vincent Kompany

Fotó: SID

Vannak, akik szerint az egész ügy fel van fújva. A GOAL-nak nyilatkozó névtelen forrás szerint nincs olyan játékos, aki pusztán a város miatt nemet mondana valamelyik manchesteri klub ajánlatára.
"Nincs játékos, aki ne akarna a City vagy a United játékosa lenni, a csapat többet számít, mint a város. Nem hiszem, hogy a karriered csúcsán bármit számítana a város. Ez a két klub a világ öt legnagyobbja között van, csak a város miatt nem odamenni hiba lenne. Mindenki szeretne Angliában játszani, ez nem véletlenül a világ legjobb bajnoksága. Nem hiszem, hogy a város lenne döntő szempont, a játékosok úgyis a focira fókuszálnak, az idő nagy részében pedig otthon vannak.”
Azt azért a forrás is elismeri, hogy karrierjük későbbi szakaszában az élhetőségi szempontok már fontosabbak lehetnek.
"Ha fiatal vagy, nem mondasz nemet ilyen okokból. De mondjuk Gündogan, aki mindent megnyert és hét évet élt Manchesterben, miért maradna egy olyan helyen, ahol szürke az ég és nem kaphat jó sushit? A város nyilván egy szempont, Manchester pedig nem ér Barcelona nyomába, ahol tökéletes a kaja, mindig süt a nap és ott a strand. Hova mennek az emberek nyaralni? Barcelonába. Az Egyesült Királyságban nincs olyan város, ami hasonlót nyújtana.”
A tanulság? Valószínűleg nem mostanában fog elnéptelenedni a két manchesteri sztárcsapat edzőközpontja, mert abszolút senki nem hajlandó odaigazolni az időjárás vagy a helyi konyha (hiánya) miatt. Mason Mount például épp a napokban tette meg, de tippünk szerint Jack Grealish is egészen jól érzi magát a városban.
Egyes játékosoknak – és a minta itt gyanúsan nagy arányban adja ki a latin labdarúgókat – láthatóan nem fekszik a manchesteri lét, ez pedig bizonyos esetekben döntő is lehet.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés