Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kísért az elszórt 550 millió: gondban a Manchester United, nem tervezhet nagy nyári átigazolásokkal az új vezetés

Szabó Bence

Frissítve 21/02/2024 - 13:06 GMT+1

A Manchester United az előző három évben több mint 550 millió fontot költött új átigazolásokra, a klub vesztesége pedig 200 milliónál is több az időszakban. Így a csapat új kisebbségi tulajdonosa, Sir Jim Ratcliffe hiába cserélt ki a teljes szakmai vezetést, a Premier League és az UEFA pénzügyi szabályai miatt a keret átalakítását nyáron sztárok helyett okos építkezéssel kell megoldania.

Erik Ten Hag

Fotó: Eurosport

A Manchester United az előző években főszereplő volt az átigazolási időszakban, de ez most megváltozhat.
Mindenki kíváncsian figyeli, mire lesz képes Sir Jim Ratcliffe a Manchester Unitednél. A brit milliárdos nemrég immár hivatalosan is kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a csapatban, ezzel pedig a szakmai irányítást is átvette a Glazer-családtól. A klub vezetése ennek megfelelően épp jelentős átalakuláson megy keresztül, a többség pedig arra számít, hogy nyáron a játékoskeretben is hasonló változás következhet be. Most viszont úgy tűnik, ez nem lesz ilyen egyszerű.
Az angol média már tényként kezeli a hírt, hogy Dan Asworth, a Brighton korábbi és a Newcastle United jelenlegi sportigazgatója a felmondási ideje lejártával – vagy ha a United előbb kivásárolja őt – Manchesterben tölti majd be ugyanezt a pozíciót. Emellett szólnak pletykák a Southampton futballügyekért felelős igazgatójának, Jason Wilcoxnak elcsábításáról, a nagy rivális Manchester City felépítésében komoly szerepet játszó Omar Berrada pedig már alá is írt ügyvezetőnek.
Ezek a változások mind azt mutatják, hogy Ratcliffe az előző vezetésnél jóval tisztább vízióval rendelkezik a csapat szakmai jövőjéről. Logikus lépés lenne, hogy az új gárda a saját koncepciójához mérten módosítsa a keretet is, erre viszont épp az előző vezetés költekezése miatt rövidtávon jóval korlátozottabb lehetőségük lesz.
Mióta Erik ten Hag irányítja a csapatot, a United két nyár alatt nem kevesebb, mint 420 millió fontot költött el új játékosokra. Olyan húzónevek érkeztek óriási összegért és fizetéssel, mint Rasmus Hojlund, Casemiro és Antony, akik közül nagyon pozitívszemmel nézve a dolgokat sem vált be mindenki.
Ráadásban még Ole Gunnar Solskjaer utolsó nyarának költései (135 millió font) is nyomják a kasszát, pedig a Jadon Sancho, Raphael Varane, Cristiano Ronaldo hármasból jelen helyzetben már végképp senki nincs hosszútávon a klub hasznára.
picture

Még Cristiano Ronaldo újraszerződtetése is terheli a Manchester United hároméves költségvetését.

Fotó: Getty Images

Mindez ahhoz vezetett, hogy a manchesteri csapat adózás előtti vesztesége ebben az időszakban 215 millió fontra rúg. Ebben ugyan benne vannak covid-járványhoz köthető bevételkiesések, és az akadémiára illetve a női csapatra fordított költések is, de ezeket a tételeket levonva is nagyon közel van a klub a Premier League szabályai által három éves periódusra meghatározott, maximum megengedett 105 milliós veszteséghez.
Ráadásul figyelembe kell venni az UEFA pénzügyi fenntarthatósági szabályait (FFP) is, amik azt mondják ki, hogy a következő szezonban egy csapat sem költhet többet fizetésekre és igazolásokra, mint a bevételeinek 80%-a. Ez az arány pedig 2025/26-tól 70%-ra csökken.
Vagyis egyszerűen fogalmazva, a United nincs abban a helyzetben, hogy szórhassa a pénzt. Ez már a télen is meglátszott, hiszen Ten Hag erősítést a tervekkel ellentétbennem kapott, ellenben a csapat például a nagy fizetésű Sanchótól inkább kölcsönben is szabadult.
A felépülő sérülteknek és például Hojlund formajavulásának hála a csapat eredményekben (ha játékban nem is) így is előrelépett, és harcban van a Bajnokok Ligáját érő helyekért. Ez pedig kulcsfontosságú: a BL-indulással megszerezhető minimum 40 milliós bevétel a hírek szerint alapjaiban határozhatja meg, hogy milyen lehetőségei lesznek az új vezetőségnek nyáron.
De BL-pénz ide vagy oda, a csapat ezúttal nem nagyon engedheti majd meg magának, hogy a piac legnagyobb sztárjait szerződtesse, a szakmai vezetésnek pedig az erősítés mellett egyszerre kell majd dolgoznia fizetési keret lefaragásán és a játékoseladásokon is.
picture

Jadon Sanchótól nyáron biztosan szabadulna majd a Manchester United.

Fotó: Getty Images

Olyan játékosokon, mint Sancho, Casemiro vagy Donny van de Beek, szinte biztosan megpróbál majd túladni a klub, de távozhat több az első csapat peremén lévő akadémista is, akiknek eladása a szabályok szerint tiszta profitként tüntethető fel a könyvelésben.
Szóval, mint azt egy Ratcliffe-hez közeli forrás is megerősíti, a hangsúly nem az azonnali eredményeken, hanem az okos építkezésen lesz.
„Nem lehet azonnal megoldani a problémát, mert ott van az FFP és a tény, hogy a klub nehéz anyagi helyzetbe hozta magát. Nem vásárolhatja ki magát. Nem húzhat egy olyat, mint a City tette, mert nincs mozgástér. A keret átalakítása nyilvánvaló része a tervnek, de az FFP miatt ez egy hosszabb folyamat lesz.”
A szurkolóknak ennek megfelelően érdemes alakítaniuk az elvárásaikat, és bízni abban, hogy az új vezetés a kevesebből is többet hoz majd ki, mint elődeik.
Forrás: Telegraph
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés