Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ten Hag jövője, az Old Trafford sorsa – fontos kérdésekben kell döntenie az MU új résztulajdonosának

Németh Dániel

Frissítve 27/12/2023 - 20:09 GMT+1

Néhány nappal ezelőtt hivatalosan is bejelentették, hogy Jim Ratcliffe, az Ineos milliárdos tulajdonosa bevásárolta magát a Manchester Unitedbe. Bár mindössze a részvények 25%-a került az üzletember birtokába, a sporttal kapcsolatos kérdésekben az általa vezetett csoport hozhatja meg a döntéseket, így rajtuk áll vagy bukik, sikerül-e feltámasztani a szebb napokat is látott klubot.

Volt minek örülni az előző napokban: új résztulajdonosa lett a Manchester Unitednek, a Boxing Dayen pedig 0-2-ről fordított - Fotó: Oli Scarff

Fotó: AFP

Karácsonykor jött a hír, hogy az Ineos 25%-os részesedést vásárolt a Manchester Unitedben.

Ez azt jelenti, hogy a szurkolók körében egyre népszerűtlenebb Glazer család változatlanul a klub közelében marad, viszont a megállapodás értelmében a sportszakmai kérdésekben az Ineos által kinevezett emberek dönthetnek.
A cégcsoport mögött álló brit milliárdos, Jim Ratcliffe régóta ismerősen mozog a sport világában, övé az egyik legnagyobb kerékpáros csapat, bevásárolta magát a Mercedes forma-1-es istállójába, de Franciaországban élvonalbeli futballklubot is üzemeltet.
picture

Jim Ratcliffe

Fotó: Getty Images

Manchesterben minden korábbinál nagyobb fába vágja a fejszéjét, hiszen épp azon a téren kell változtatniuk, ami az MU legnagyobb gyengeségének bizonyult az előző évtizedben.

A struktúra

Mindenki tudta, hogy Sir Alex Ferguson hatalmas űrt hagy maga után, és időbe telhet, mire megtalálják az utódját.
Azóta viszont eltelt tíz év, és még mindig ugyanott tartanak: miközben a riválisok kívül-belül átalakultak és modernizálódtak, a Manchester United mind a mai napig nem hagyta maga mögött az elavult menedzseri modellt. Pedig a váltás, ha nem is egyszerű, de lehetséges: példaként ott van az Arsenal, amelynek Arséne Wengert követően - kétségtelen, némi kísérletezés árán – sikerült olyan struktúrát létrehoznia, amely magas színvonalú szakmai munkát biztosít a klubnak.
Kicsit egyszerűbben fogalmazva: a Manchester United mind a mai napig átgondolatlanul, sok esetben impulzusokra hagyatkozva vásárol játékosokat, projektszerű szemléletet pedig nagyítóval sem lehet felfedezni.
A legtöbb tehát, amit az Ineos a klubért tehet, az az, hogy létrehoz egy olyan struktúrát, amely összhangba hozza a sportszakmai szempontokat, az edző személyétől kezdve egészen a játékosok kiválasztásáig. Erre legalább elméletben meglesz a lehetősége a cégcsoportnak, amely kimondottan a sporttal kapcsolatos döntések feletti jogot szerezte meg, míg az üzleti teendők továbbra is a Glazer családhoz tartoznak majd.
picture

Manchester United

Fotó: Getty Images

Hónapok óta találgatják a sajtóban, kik lehetnek azok, akik a többi Ineos-féle projektből főszerephez juthatnak Manchesterben. Köztük van a brit kerékpársportot megreformáló, azóta a nizzai futballklubnál is dolgozó Sir Dave Brailsford, valamint Jean-Claude Blanc, akit a klub következő utáni vezérigazgatójának tippelnek. (Richard Arnold helyét már ideiglenes jelleggel átvette Patrick Stewart.)
Szintén sarkalatos pont a sportigazgató személye. Beszédes, hogy a klub 2021-ben nevezte ki az első sportigazgatóját John Murtough személyében, aki az Athletic korábbi cikke szerint azzal nyerte el az egykori ügyvezető alelnök Ed Woodward bizalmát, hogy egyszerűen elmagyarázta neki a komplexebb, futballal kapcsolatos szakkifejezéseket.
Mivel Murtough tevékenységét sem lehet sikertörténetként jellemezni, ezt a pozíciót is az Ineos embere (vagy legalábbis egy általa kiválasztott személy) veheti át. A hírek szerint Paul Mitchell az egyik legfőbb jelölt, aki korábban a Southampton, a Tottenham, a Leipzig és a Monaco alkalmazásában állt.

Az átigazolások

Tíz év alatt több mint egymilliárd fontot költött erősítésekre a Manchester United (konkrétan a legtöbbet a Premier League-ben), mégsem sikerült versenyképes keretet összeraknia.
A klub ebben az időszakban négyszer zárt a dobogón (kétszer második, kétszer harmadik volt), ám ennél beszédesebb adat, hogy a Ferguson utáni érában csak egyszer jutott 80 pont fölé a bajnokságban (2017/18).
2013 óta ráadásul csak négy játékost tudott több pénzért eladni, mint amennyit fizetett érte: Dan Jamest (10 millió), Daley Blindet (300 ezer), Javier Hernandezt (1 millió), és Chris Smallingot (8,1 millió).
Önmagában egy United-méretű klubnál – amely célklubként azonosítja magát – még nem lenne akkora probléma, az viszont igen, hogy ezek a számok alacsony megtérülést takarnak. Vagyis hiába vásárolnak jó korban lévő játékosokat, kevesebbet nyújtanak a pályán, mint a korábbi klubjaikban.
picture

Bruno Fernandes

Fotó: Getty Images

A 2013 óta vizsgált időszakban Juan Mata, Luke Shaw, Paul Pogba vagy épp Bruno Fernandes sorolható a jobb igazolásokhoz, úgy, hogy a világbajnok francia sem volt a legnépszerűbb játékos a sérülékenysége és a hullámzó teljesítménye miatt.
Az előző tíz évben ráadásul mindenféle folytonosság nélkül váltották egymást az edzők, akikkel rendre más úton indult el a klub. Ferguson után David Moyes ült le a padra, őt az ajaxos iskolát képviselő Louis van Gaal váltotta, majd jött José Mourinho defenzív futballja, azt követően Ole Gunnar Solskjaer kontrajátéka, végezetül egy újabb ajaxos edző, a Van Gaalnál sokkal támadóbb felfogású Erik ten Hag.
Bár volt másfél éve és három átigazolási ablaka a klubnak, hogy Ten Hag játékának megfelelően alakítsa át a keretet, újfent kudarcot vallott. Ebben természetesen a szakvezetőnek is megvan a felelőssége, ugyanakkor eleve nem kerülhetett volna ebbe a helyzetbe, ha olyan struktúra áll fölötte, mint amilyen a Liverpoolnál Jürgen Klopp, a Manchester Citynél Pep Guardiola, vagy épp az Arsenalnál Mikel Arteta esetében megvan.

Az edzőkérdés

Ten Hag első szezonja nem volt rossz, a bajnokságot a 3. helyen zárta, és az Angol Ligakupa megnyerésével hat szezon után újra trófea került a vitrinbe. A mostani idényben azonban a játékban és az eredményekben is visszalépett az MU, ami a holland jövőjét is bizonytalanná tette; egyes hírek szerint csak az Ineos szerepvállalása miatt maradhatott mostanáig a helyén.
Tekintve ugyanis a várható strukturális változásokra, nincs sok értelme edzőt váltani, amíg a saját képére nem formálta a klubot az új befektető.
Az még nem derült ki, mik az Ineos tervei a kispaddal kapcsolatban. Ten Hag ellen szól, hogy másfél év munkájával sem sikerült a saját képére formálni a Manchester Unitedet, és inkább neki kellett alkalmazkodnia (kompromisszumnak is nevezhetjük), mintsem fordítva. A labdabirtoklós, domináns játékra törekvő foci helyett, amit az Ajax vezetőedzőjeként Európában is sikerre vezetett, továbbra is az átmenetek jelentik az MU legnagyobb erősségét.
Sokan az öltözőn belül sem elégedettek a munkamódszereivel, illetve egyes játékosok (mint például Jadon Sancho) menedzselésével. A korábbi angol válogatott szélső a mostani szezonban 76 percet töltött a pályán, gólt vagy gólpasszt nem szerzett, és még az első csapattal való edzésektől is eltiltotta az MU edzője.
picture

Erik ten Hag

Fotó: Getty Images

Márpedig a játékosokhoz fűződő viszonyán sok múlhat, mert Ten Hagot a játékfilozófiája változatlanul alkalmassá tenné arra, hogy egy tradicionális nagyklub edzője legyen. Ha viszont az öltözővel menthetetlenül megromlott a kapcsolata, nem lesz más választása az Ineosnak, mint új szakember után nézni.
Ami Ten Hag mellett szólhat, az a folytonosság, amire az MU-nak nagy szüksége lenne a gyakori irány- és edzőváltások után. Bárkit is ültetnének le a helyére, ugyanúgy eredménykényszerben, azonnali nyomás alatt kellene pályára küldeni a csapatát, ami Ten Haghoz hasonlóan folyamatos kompromisszumokhoz vezetne.
A legfontosabb azonban az lenne, hogy eldöntsék: milyen csapat akar lenni a Manchester United. Ha egy labdabirtoklós-domináns játékot szeretnének az Old Traffordon látni, akár maradhat is a holland, amennyiben pedig másfajta stílusban gondolkoznak, mindenki azzal jár a legjobban, ha ismét tiszta lappal kezdenek.

A szurkolók

Nyugodtan kimondhatjuk: a Glazer családot pont nem érdekli, hogy mit gondolnak róluk a drukkerek, amíg le tudják fölözni a klub nyereségét. A tüntetések, a pfujolások és a #GlazerOut-molinók mindaddig beleférnek, amíg nem ártanak az üzletnek.
Az önmagát Manchester United-drukkernek való Ratcliffe-nek azonban megvan a lehetősége, hogy helyreállítson valamit a klub és a szurkolók közötti bizalomból. Első lépésként ezt már azzal megtette, hogy a Glazer családdal ellentétben nem a klubra terhelte a felvásárlással járó kiadásokat, ezt követően pedig egy közleményt is kiadott, amelyben arról írt: vissza kell ültetni a Manchester Unitedet a Manchester Unitedbe.
Ezek egyelőre csak szavak, de már önmagában az pozitív lehet, hogy fontosnak érezte megszólítani a mostanra megfásult, csalódott és türelmetlen szurkolókat.
picture

A szurkolók által nyíltan utált Glazer család helyét ráadásul egy brit üzletember venné át

Fotó: AFP

Egy újabb ötéves terv aligha rázza fel a tábort, márpedig ha mostantól kezdve csak jó döntést hozna a klubvezetés (ami azért nem valószínű) is eltarthat néhány szezonig, amíg behozza a lemaradását a Premier League tetejével szemben. Ezen a türelmetlenségen/frusztráción enyhíthet valamelyest, hogy Ratcliffe ígéretet tett arra is, hogy 300 millió fontot bocsát a klub rendelkezésére, amit például az infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak.
Nem titok, hogy az Old Traffordra ráférne egy felújítás/bővítés, amelyről régóta beszélnek, és most talán meg is valósíthatják. Cristiano Ronaldo pedig a rövidre sikerült visszatérése alatt is megállapította: semmit sem változott a klub edzőközpontja azóta, hogy 2009-ben a Real Madridhoz igazolt. És nem, ezt nem dicséretnek szánta.
Ha tehát ezt az Ineos-pénzt okosan felhasználják a stadion, az edzőközpont, az akadémia vagy mondjuk a női csapat fejlesztésére, akkor a klub most még csak szimbolikus megújulásának kézzelfogható példái is lennének, és talán már rövidtávon meggyőzné a szurkolókat arról: végre olyan ember lett a klub egyik tulajdonosa, akit nem csak az üzleti szempontok motiválnak.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés