Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Manchester Unitednél tűnhet fel a kerékpársport nagy újítója, hogy rendbe tegye a klubot

Szabó Bence

Frissítve 29/10/2023 - 12:41 GMT+1

Dave Brailsford éveken át vezette sikeresen a Team Sky csapatát, Sir Jim Ratcliffe és az Ineos érkezésével azonban nagyobb pozíciót kapott a projekten belül. Dolgozott a nizzai focicsapat rendbetételén, most pedig fontos szerep juthat neki a brit milliárdos új vállalkozásában, a szakmailag régóta szenvedő Manchester United megújításában is.

David Brailsford

Fotó: Eurosport

Vajon mikor tűnik fel egy lakóautó a luxuskocsik között egy manchesteri parkolóban?
Sir Jim Ratcliffe nevét nem kell nagyon bemutatni egy kerékpárrajongónak. Az ipari kemikáliákból meggazdagodott brit milliárdos ugyan sosem tolakodott az előtérbe, mégis mindenki tudja, hogy ő áll a sportot még Team Sky-ként éveken át uraló Ineos Grenadiers csapata mögött, ami most már a cége nevét viseli.
Arról is hallani, hogy Ratcliffe úr eléggé vágyik a sikerre. Különösen a Tour de France-sikerre. Nem véletlen, hogy az Ineost idén szinte minden nagyobb háromhetes menővel szóbahozták, a hosszantartó Remco Evenpoel-pletykák mellett felmerült Tadej Pogacar kivásárlása is.
Az viszont talán kevésbé lehet ismert a bringanézők számára, hogy a brit milliárdos a fociért is rajong. Van klubja Svájcban, évek óta a francia elsőosztályú OGC Nice tulajdonosa, mostanában pedig arról szólnak a hírek, hogy 25%-os részesedést szerez kedvenc klubjában, a Manchester Unitedben is. Ratcliffe kisebbségi tulajdonosként a szakmai irányítást is szeretné átvenni, különböző csapatai irányításánál pedig szeret már ismerős arcokhoz nyúlni. És itt jön képbe egy másik mindenki által ismert Sir, Dave Brailsford neve.
A csapatvezető, akivel az élen a Sky annak idején halomra nyerte a Tour de France-okat Bradley Wigginsszel és Chris Froome-mal, éveken át volt a kerékpársport egyik leginnovatívabb figurája. Ő honosította meg a „marginal gains” kifejezést, az ezzel járó sokkal tudományosabb megközelítést pedig a mai mezőny élcsapatai, a Jumbo-Visma és az UAE is átvették.
Az évek során viszont nem csak a Sky/Ineos tűnt el a sportág csúcsáról, hanem Brailsford is a kerékpárversenyekről. Utoljára lassan másfél éve, a 2022-es Paris-Roubaix-n lehetett őt látni. Ennek voltak egészségügyi okai is – a csapatvezető egy időben rákkal küzdött – de leginkább arról volt szó, hogy Ratcliffe érkezésével megváltozott a feladatköre.
picture

Dylan van Baarle és David Brailsford

Fotó: AFP

Brailsford az utóbbi években már az Ineos teljes sportprojektjének irányításáért felelt. Ebbe a bringa mellett beletartozik a vitorláscsapat, az atlétikai program, kisebb részben a Forma-1-es Mercedes, de a nizzai fociklub felügylete is. Utóbbinál pedig a kezdetben gondoltál jóval nagyobb szerepet vállalt.
Ratcliffe irányítása alatt a nizzai csapat korábban nem volt igazán sikeres. Az edzők és a drágán vett játékosok éveken át jöttek és mentek, a klub pedig annyit ért el, hogy stabilan meg tudott ragadni a felsőházban. Ennél pedig nyilván komolyabbak voltak a célok. Így jött Brailsford, aki a tulajdonos kérésére átvilágította a klubot, ahol nyomát sem találta annak az egyébként már a futballban is elengedhetetlen tudományos, analitikus megközelítésnek, amit ő mindenhol alkalmazott.
Első lépésben ezen próbált meg változtatni, aztán 2022-ben, amikor a sportigazgató Julien Fournier távozott, Brailsford ideiglenesen az ő pozícióját is átvette. Ekkor jelent meg a nizzai klubszékház parkolójában a sportvezető lakóautója, mondván, hogy a brit nem akar időt pazarolni a munkába járásra. Hatékonyság mindenek felett.
Brailsford időszakának kettős a megítélése a csapat élén. Egyrészt érkeztek olyan szakemberek (pl. erőnléti edzők, táplálkozási tanácsadók és mentális trénerek) Nizzába, akik fontosak az előrelépéshez, másrészt viszont ez a pozitív elmozdulás a tabellán az előző idényben még nem történt meg, és Brailsford átigazolásainak is vegyes volt a megítélése a szurkolók körében.
picture

Francesco Farioli irányításával végre megindult felfelé a nizzai focicsapat

Fotó: AFP

Valamibe viszont úgy tűnik, biztosan beletalált. Az utódjának kinevezett Florent Ghisolfi és az általa a klubhoz hozott fiatal vezetőedző, Francesco Farioli új szintre emelték a csapatot: a Nizza a szezon első hónapjai alapján óriási meglepetésre még a PSG-vel is felveszi a versenyt, heteken át vezették a bajnoki tabellát is.
Ez alapján pedig nem lenne meglepő, ha a brit sportvezető szerepet kapna a Manchester Unitednél is. A klubot az elmúlt lassan egy évtizedben ugyanúgy elkerülték a tartós sikerek, a szurkolók és a szakértők pedig gyakran hiányolják az átfogó szakmai irányvonalat a vezetéstől.
Hogy ezeket Brailsford fogja-e megadni, az a nizzai szerepvállalása alapján azért nem garantált, de a tőle megszokott világnézetet biztosan vinné magával Manchesterbe is. Ahol egyébként egy olyan edzővel dolgozhatna együtt, aki szintén nem most hall először a kerékpársportról, hiszen Erik ten Hagtól a Jumbo is merített ötleteket.
Ezeket a pletykákat olvasva egy biztos: nem mostanában lesz, hogy Brailsfordot újra teljes állásban látjuk a kerékpárral foglalkozni.
Forrás: részben HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés