Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A brit sportmegszállott milliárdos lesz a Manchester United új tulajdonosa

Minich Réka

Frissítve 18/10/2023 - 17:14 GMT+2

Hónapok óta zajlik a találgatás és a licit a Manchester United tulajdonjogáért, a hosszú huzavona most lezárulhat, de a szurkolók nem örülhetnek. A katari Jassim sejk visszalépett, így a 25 százalékos részesedés az INEOS tulajdonosához, Sir Jim Ratcliffhez kerülhet. Ő viszont csak kisebbségi tulajdonos lesz, így továbbra is a Glazer család kezében marad az irányítás.

Sir Jim Ratcliffe

Fotó: AFP

Kisebbségi tulajdonrész, cserébe fontos döntési jogkörök kerülhetnek Sir Jim Ratcliffhez, akinek a Manchester United már a sokadik sportvállalkozása.
A Manchester United drukkerei sokáig reménykedhettek benne, hogy végre megszabadulnak a Glazer családtól és a sikertelen korszakuktól, de végül most még nem válnak valóra a vágyaik. A hétvégén a katari Jassim sejk végül feladta a tárgyalásokat, miután nem sikerült megegyeznie a klub teljes megvásárlásáról.
Így végül egyedül Sir Jim Ratcliff maradt versenyben, aki mindössze 25 százalékra pályázott, cserébe viszont a klub sportszakmai életét is befolyásoló döntéseket is magáénak akar tudni. Az INEOS csoport alapítója a pletykák szerint nagyjából 1,5 milliárd fontot fektet be, annak ellenére, hogy a becslések szerint az egész klub értéke 2,6 milliárd font körül mozog.
Ratcliff ezzel a focicsapat körüli ügyekbe is beleszólást kapna, ami persze rögtön komoly pletykákhoz vezetett. Erik ten Hag jövője egyelőre -a borzalmas szezonkezdés ellenére – nincs veszélyben, sőt a cél, hogy már januárban komolyan megerősítsék a keretet. Az első benyomások rendkívül fontosak lehetnek, hiszen a szurkolók hosszú ideje háborognak a Glazer család tevékenysége miatt, ami sok sikert nem hozott a klub számára.
Az erősítéseket nehezebbé teszi, hogy a pénzügyi fair play miatt egyelőre nincs mozgástér új játékosok megszerzésére. Ebben akkor tudnának leggyorsabban lépni, ha a jelenleg nagyjából 1 milliárd fontra rúgó adósságállományt törlesztenék. Nyáron már komoly matekozásra volt szükség, illetve több játékos is csak kölcsönbe érkezett. Altay Bayindir, Sergio Raguilon és Sofyan Amrabat viszont csak az átigazolási időszak legvégén írhatott alá, miután Dean Henderson eligazolt a Crystal Palace-hoz.
picture

Sofyan Amrabat

Fotó: Getty Images

A manchesteri rendőrség viszont fokozott figyelemmel követi a klub hazai meccseit, hiszen a Glazerek elleni elégedetlenkedés akár erőszakos tüntetésekbe is átcsaphat. 2021 májusában már a Liverpool elleni derbit el kellett halasztani, miután a szurkolók behatoltak az Old Trafford gyepére. A rendfenntartók most attól tartanak, hogy a legfontosabb meccseken ez megismétlődhet.
A klub sorsa körül egyelőre még mindig rengeteg a nyitott kérdés, az optimista forgatókönyv szerint Ratcliffe vezetésével megújulhat az egész vezetés. A brit milliárdos korábban látványos sikereket ért el az INEOS kerékpárcsapatával, valamint a francia Nice-t is sikerült stabilizálnia. A legnagyobb kérdőjel viszont továbbra is az, hogy a kisebbségi tulajdonjoggal hogyan lesz képes az első csapatot érintő legfontosabb döntéseket meghozni.
(Forrás, részben: ESPN)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés